La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu dels aliments es dispara al setembre un històric 14,4%

La inflació general es modera a un 8,9% gràcies al descens de transports i energia

- au Ma d u a r

Tot indica que la inflació ha tocat sostre i que ha iniciat un lent procés de desescalad­a. Després de l’Everest d’un 10% a què va arribar durant el juny, juliol i agost, el setembre ha donat un respir, amb uns preus que cauen fins a un 8,9%. Segon mes consecutiu de reducció i aquesta vegada significat­iva, 1,6 punts en la interanual, una dècima més de caiguda que la dada avançada per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) fa dues setmanes. Certament que és un IPC elevadíssi­m, però amb tendència a la baixa que pot portar a una inflació mitjana de l’any de l’entorn d’un 8,5%.

En l’anàlisi de les dades del setembre, destaca d’una banda una reducció de la majoria de components, amb especial caiguda dels transports, el primer mes en què s’ha aplicat la gratuïtat dels abonaments ferroviari­s per a Cercanías, Rodalies i Mitjana Distància. Però, en sentit invers, els preus de l’alimentaci­ó s’han disparat, amb aliments i begudes no alcohòliqu­es que han pujat un 14,4%, cosa que suposa la seva taxa més alta des del gener del 1994, quan va començar la sèrie històrica d’aquest grup.

Aquest augment és la confirmaci­ó del traspàs de l’augment dels preus de l’energia a la resta de productes i subratlla les dificultat­s que han d’afrontar les famílies per omplir el cistell d’anar a comprar. Destaca l’augment en llegums i hortalisse­s, llet, formatges, ous i carn. Concretant més, hi ha una pujada de gairebé un 40% de les farines i altres cereals, d’un 33% de la mantega i d’un 30% de pastes i cuscús.

Aquest augment del preu dels aliments no és un factor nou, però sí que ara apareix amb més força. No és nou perquè una anàlisi elaborada per La Vanguardia ja mostrava fa dues setmanes que omplir una cistella amb aliments bàsics sortia un 12% més car que fa un any. Allà es comparaven els preus i es mostrava la tendència creixent de buscar més marca blanca i promocions. Les dades de l’INE agreugen aquest augment i, amb aquest, la carestia més gran que suposa la visita al supermerca­t.

Els preus en l’alimentaci­ó previsible­ment trigaran més a baixar que l’IPC general. “Els preus dels aliments es reduiran més lentament. Quan van pujar la resta de béns, l’alimentaci­ó va trigar més a recollir la tendència. Va venir després i ara és probable que el descens també arribi més tard”, afirma José Emilio Bosca, de la Funcas.

En sentit contrari, les baixades més importants dels preus s’han registrat en el transport, on ha impactat la posada en marxa dels abonaments gratuïts en Rodalies i trens de mitjana distància i altres bonificaci­ons. En aquest sentit, hi ha hagut una caiguda d’un 39% del transport combinat de passatgers, d’un 18% del metro i un 12% de l’autobús.

D’altra banda, la inflació subja

Destaca l’augment de preus en llegums i hortalisse­s, llet, formatges, ous i carn

cent, la que no preveu ni energia ni aliments no elaborats, també es redueix, tot i que només lleugerame­nt. Són dues dècimes menys que la situen en un 6,2%, coincidint amb la dada avançada per l’INE. Aquesta modesta reducció és significat­iva perquè arriba després de 14 mesos consecutiu­s d’alces. És un senyal positiu, malgrat que els experts pronostiqu­en que patirà encara altes i baixes i que li costarà de baixar de manera significat­iva. Per exemple, la Funcas calcula que fins al pròxim mes de juny la subjacent no baixarà d’un 4%.

“La reducció de la inflació posa de manifest l’impacte positiu de les mesures posades en marxa per esmorteir l’alça dels preus, especialme­nt les relacionad­es amb el transport”, van destacar des del Ministeri d’Afers Econòmics.

Per la seva banda, Fernando Gómez, de la Funcas, destaca que, “després de màxims al juliol, el setembre és el segon mes consecutiu en què es redueix la inflació. I en aquesta ocasió, gairebé tots els components han influït en la caiguda, a excepció dels aliments, tant els elaborats com els no elaborats”. Aliments a l’alça i, en canvi, energia a la baixa fins a un 22,4%, gràcies a la caiguda del preu de l’electricit­at i els combustibl­es.

En qualsevol cas, són uns preus disparats que dificulten sobre manera les negociacio­ns salarials, que continuen bloquejade­s sense que sindicats i patronal ni tan sols hagin posat data per a les converses. Ahir, CC.OO. i la UGT van reclamar altre cop pujades salarials, i la CEOE, també altre cop, va advertir sobre els riscos d’una espiral inflacioni­sta.

 ?? ua    rr r     F ?? Tomàquets i mongeta tendra en un mercat de Sant Sebastià
ua rr r F Tomàquets i mongeta tendra en un mercat de Sant Sebastià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain