La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez, Costa i Scholz demanen interconne­ctors com el Midcat

Sense esmentar-lo, defensen “corredors de gas aptes per a hidrogen renovable”

- María-Paz López Berlín. Correspons­al

Dos governants socialiste­s del sud d’Europa –el president espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, António Costa– i un amfitrió socialdemò­crata del nord, el canceller alemany Olaf Scholz, ahir van destacar a Berlín “la gran importànci­a d’accelerar la construcci­ó d’interconne­ctors energètics dins de la UE, incloent-hi corredors de gas aptes per transporta­r hidrogen renovable”, segons el comunicat conjunt difós ahir a la nit després de la reunió. Tots tres van acordar “fer un seguiment conjunt de la qüestió”.

Aquestes són les caracterís­tiques del gasoducte transpirin­enc Midcat de connexió de la xarxa ibèrica amb França, la construcci­ó del qual es va interrompr­e el 2019 i que, segons Espanya i Portugal, hauria de reprendre’s per portar gas a Europa i també, atès que seria tècnicamen­t possible, hidrogen verd. França no té interès a reactivar-lo.

El comunicat conjunt no esmenta el Midcat pel seu nom, ja que la cancelleri­a alemanya s’està tornant cada cop menys decidida a explicitar-lo. Per a Alemanya, aquesta infraestru­ctura només és un element més del seu objectiu global de potenciar totes les interconne­xions energètiqu­es europees, en plena emergència al sector per la invasió russa d’Ucraïna.

Sánchez i Costa es van reunir amb Scholz a la cancelleri­a, aprofitant la seva presència a Berlín pel congrés del Partit Socialista Europeu (PSE), en què Sánchez intervindr­à avui.

Els tres caps de Govern van abordar “la importànci­a de diversific­ar les fonts d’energia per garantir la seguretat del subministr­ament d’Europa” en el context actual d’alts preus de l’energia. I van coincidir, segons assenyala la nota, que “el Pacte Verd Europeu” és essencial per combatre el canvi climàtic i accelerar la transició cap a una economia lliure de CO abans del 2050”, i que “la reducció de la dependènci­a dels combustibl­es fòssils mitjançant l’expansió de les energies renovables també contribuei­x de manera decisiva a la nostra seguretat”. Costa, Sánchez i Scholz van reafirmar “el seu suport indestruct­ible a Ucraïna durant el temps que sigui necessari”.

Tots tres insistiran en l’emergència energètica a la cimera de caps d’Estat i de Govern de la UE que se celebra a Brussel·les la setmana que ve (dies 20 i 21).

 ?? JOHN MACDOUGALL / AFP ?? Els socialiste­s Sánchez, Costa i Scholz ahir a la cancelleri­a de Berlín, amb el Reichstag al fons
JOHN MACDOUGALL / AFP Els socialiste­s Sánchez, Costa i Scholz ahir a la cancelleri­a de Berlín, amb el Reichstag al fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain