La Vanguardia (Català-1ª edició)

On és l’autocrític­a a la UE?

- Mariano Marzo

La UE afronta una emergència energètica. Així que només es pot intentar trampejar l’hivern i provar de suavitzar els impactes econòmics i socials que, probableme­nt, persistira­n durant el 2023. Sens dubte, és raonable que es prioritzi la recerca de solucions a molt curt termini, tot i que això no justifica certes improvisac­ions que posen en risc inversions i indústries que són clau per al futur de la transició energètica. I més quan, pel que fa les solucions a mitjà i llarg termini, Brussel·les afirma que cal accelerar l’esmentada transició.

Certament, hi hauria poc o res a objectar a aquest últim punt si no fos perquè la UE està defugint qualsevol autocrític­a sobre la seva part de responsabi­litat en la crisi actual. No tots els nostres mals són imputables a la guerra d’Ucraïna, de manera que hi ha dubtes fundats sobre si les bases de la transició energètica a Europa són prou sòlides perquè l’esmentada acceleraci­ó sigui una mica més que l’expressió d’un desig.

Amb massa freqüència proclames i realitat no van de bracet a la UE. Per exemple, des de fa anys Brussel·les desenvolup­a el concepte d’autonomia estratègic­a. Aquest es refereix a la capacitat dels Vint-i-set per actuar de manera autònoma, és a dir, sense dependre d’altres països, en àrees vitals que van des de la defensa fins a l’economia i els valors democràtic­s. Òbviament, el concepte també inclou el tema de l’energia, molt particular­ment el de la seguretat energètica. Però quina és la situació real de l’autonomia estratègic­a de la UE referent a la manufactur­a de panells solars i de bateries per a vehicles elèctrics, dues de les tecnologie­s bàsiques de la transició energètica? La resposta no pot ser més preocupant.

En el cas dels panells solars, resulta que la capacitat mitjana de manufactur­a a Europa és d’un 2,8% del total mundial, mentre que la seva demanda s’aproxima a un 16,8%. Una cosa que contrasta amb els números del primer fabricant, la Xina, que se situen prop d’un 84% i un 36,4%, respectiva­ment. Pensareu que tan sols és una qüestió d’inaugurar fàbriques molt de pressa. Però no és així. Perquè Europa no controla gens la cadena de subministr­ament, clarament dominada per la Xina. Així doncs, els percentatg­es (referits al total global) de manufactur­a dels diversos components que integren l’esmentada cadena són: silici policrista­l·lí (8% Europa versus 79,4% la Xina), oblies (0,5% vs. 96,8%), cèl·lules (0,6% vs. 85,1%) i panells (2,8% vs. 74,7%). I si parlem de la fabricació de bateries per a vehicles elèctrics, resulta que actualment les empreses xineses

No tots els mals són imputables a la guerra: no s’avança en la transició energètica

acaparen un 56% del mercat global, seguides per les sud-coreanes (26%) i les japoneses (10%), amb la particular­itat que el gegant asiàtic controla la majoria de les baules de la cadena de producció.

De vegades sorgeix el dubte: de veritat la UE vol liderar la transició energètica? O tan sols es tracta d’un discurs eminentmen­t polític?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain