La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ximo Puig vol entrar en la compra de gas per pal·liar la crisi de la rajola

- Hèctor San uan al n a

El president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, es va despenjar ahir amb l’anunci que el Govern valencià té la voluntat de participar en la compra de gas juntament amb les indústries rajoleres valenciane­s per mirar de fer front als elevats costos energètics que pateix el sector, fonamental en l’economia de la província de Castelló.

Dijous, la patronal rajolera Ascer llançava un missatge de socors i, amb dures crítiques al Govern de Pedro Sánchez per la seva presumpta inacció, advertia que ja s’han destruït més de 400 llocs de treball i hi ha més de 7.000 treballado­rs en ERTO amb un panorama molt incert.

En un acte amb mitjans de comunicaci­ó a Castelló, el mandatari autonòmic va plantejar la possibilit­at que el Govern valencià participi, amb el sector de la ceràmica, en la compra de gas i va apuntar que aquest aspecte i d’altres que afecten el sector es tractaran a la reunió de la Taula de la Ceràmica de dimarts vinent.

Atesa la novetat exposada, que obre un debat interessan­t, Puig va voler aclarir que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, “està informat i treballant en una fórmula per abaixar el preu de l’energia”. El dirigent valencià no va dubtar a defensar la gestió del president Pedro Sánchez –“ha aconseguit l’exempció ibèrica en matèria elèctrica”–, però, després de les crítiques de la patronal a l’Executiu central, va puntualitz­ar: “Necessitem anar molt més enllà en el sector industrial”.

En aquesta línia, i després d’uns dies a Brussel·les amb reunions de tota mena per buscar solucions a l’increment dels preus de l’energia, Puig va indicar que “no hi pot haver a Europa diferents velocitats a l’hora de ser competitiu­s, si unes indústries en determinat­s països reben més ajuts que d’altres això afecta la competitiv­itat”.

I va concloure que davant la gravetat de la situació, la Generalita­t Valenciana no es quedarà de braços plegats: “Dimarts veurem de quina manera, però els anuncio que farem tot el necessari amb

El president de la Generalita­t Valenciana reacciona a la crisi del sector en plena visita de Feijóo

mesures estructura­ls i pal·liatives com pot ser la compra comuna de gas”.

L’anunci de Puig no sembla casual i va coincidir ahir amb la visita del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, a Castelló, precisamen­t per reunirse amb els preocupats empresaris del sector rajoler. Dies abans, el mandatari valencià ja havia demanat, durant la seva visita a Brussel·les, una acció urgent de la UE per ajudar i garantir la viabilitat del sector. Tot això en un context en què les xifres d’acomiadame­nts i ERTO donades per la patronal Ascer evidencien les dificultat­s d’aquesta indústria, que necessita un elevat consum de gas per poder funcionar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain