La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sallent assumirà provisiona­lment el comandamen­t dels Mossos fins a Nadal

Interior escollirà un nou cap de la nova remesa de comissàrie­s i comissaris

- Mayka Navarro Barcelona

El comissari dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, assumirà provisiona­lment el comandamen­t de la policia catalana fins a Nadal, segons han confirmat a La Vanguardia fonts al corrent de la maniobra. Sallent pilotarà la direcció els propers dies, fins que recullin els galons les quatre comissàrie­s i els dos comissaris que va elegir la setmana passada el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en contra del criteri de l’encara cap, el comissari Josep Maria Estela, que havia elaborat una altra llista en què diferien la meitat dels elegits finalment.

La llista dels sis nous comissaris ha estat l’últim capítol d’una crisi llarga, complexa i abrupta entre Estela i l’equip del conseller, amb Elena al capdavant. Fins divendres pràcticame­nt al migdia, el cap dels Mossos va tractar de pactar una llista amb tres intendents (Rosa Bosch, Montse Estruch i Sílvia Catà) i tres intendents (Carles Hernàndez, Ramon Chacon i Antoni Sánchez). Els sis noms formaven part d’una llista final de deu intendents que reunien, segons el tribunal, les millors qualificac­ions i currículum dels 29 homes i les cinc dones que es van presentar.

La reunió va ser molt tensa, coincideix­en a assegurar l’entorn dels dos protagonis­tes. Ja no es va parlar només de la llista de comissaris, sobre la qual Estela tenia clar pràcticame­nt des del primer moment que no sortirien els noms que defensava.

Durant aquests mesos, Estela ha vist com malgrat estar al comandamen­t de la policia no ha aconseguit ni designar el seu equip de comissaris en la direcció, ni tampoc dirigir la política de comunicaci­ó dels Mossos. Abans de l’estiu va demanar de reemplaçar Sallent i la resposta d’Interior va ser publicitad­a i

contundent: “Sallent és intocable”. Però hi ha hagut més situacions que han provocat tensió. Per exemple, la incapacita­t del cap del cos d’agilitar la incorporac­ió de tretze nous policies a la unitat central anticorrup­ció, que es van sol·licitar al febrer i nou

mesos després encara no han arribat per qüestions “burocràtiq­ues administra­tives”, segons fonts del departamen­t, que neguen qualsevol intenciona­litat en la tardança.

Estela va abandonar la reunió en què es van decidir els nous res

ponsables del cos conscient que la seva etapa al capdavant de la policia catalana havia acabat. I amb una altra sensació que en les últimes setmanes ha compartit amb el comissari Miquel Esquius. Si temps enrere el conseller Miquel Busch havia utilitzat

Esquius mentre Sallent assolia el grau de comissari per col·locar-lo al capdavant de la policia; en aquesta ocasió, Elena l’hauria utilitzat a ell amb dos objectius: el primer, esborrar del mapa el major Josep Lluís Trapero i qualsevol que hagués tingut una relació de confiança amb ell. I l’altre, esperar el nomenament de les noves comissàrie­s per col·locar-ne una, probableme­nt Bosch, al capdavant de la policia, amb Sallent, com ara, i de número dos l’actual director Pere Ferrer.

En el departamen­t d’Elena la situació s’analitza d’una altra manera. Confien i estan convençuts que Estela presentarà la dimissió dilluns i que s’incorporar­à al capdavant de la regió de Ponent, ambla qual cosa tancaria una nova crisi de la qual responsabi­litzen únicament el comissari. “No ha estat capaç de treballar amb els millors, i això que s’hi va comprometr­e, i tampoc no ha apostat per la feminitzac­ió; perquè, en contra del que diuen alguns, Estela va defensar l’ascens de només dues dones i quatre homes”, asseguren des del Departamen­t d’Interior.

Atribueixe­n al responsabl­e po

Estela decidirà aquesta setmana si presenta la dimissió o es planta i espera que el cessi el conseller

licial una “absència constant” en el dia a dia de l’organitzac­ió. “No ha estat en el Cecor, no ha estat en actes importants de l’escola de policia. No ha estat capaç de liderar els Mossos perquè el càrrec segurament li ha vingut gran”. Una visió d’Interior dura que no comparteix­en alguns dels comissaris i intendents al capdavant de comissarie­s generals que han treballat a les ordres d’Estela.

El comissari en cap té dues opcions. La Vanguardia ja va explicar al setembre que havia perdut el pols contra Sallent i que estava contra les cordes. Li queda presentar la dimissió i acceptar la proposta de tornar a la Regió Policial de Ponent, on ja va estar de segon. O comunicar dilluns al conseller Elena que per responsabi­litat segueix en el càrrec i que el cessin si així ho consideren.

 ?? David Zorrakino / EP ?? El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, saluda el ministre Grande-Marlaska a Barcelona
David Zorrakino / EP El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, saluda el ministre Grande-Marlaska a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain