La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una conquesta virtual

L’auge del futbol femení també s’estén al món dels videojocs amb més oferta

- E r o o AlhxeCa l

Ve de lluny: Vero Boquete va impulsar el 2013 una campanya per demanar a EA Sports de fer un pas

El futbol femení viu immers en els seus anys més dolços. Cada dia més nenes practiquen aquest esport, la Lliga s’ha profession­alitzat, els rècords d’assistènci­a se succeeixen per tot el planeta i més plataforme­s aposten per retransmet­re els seus partits. La visibilita­t de les futboliste­s ha assolit cotes fins ara inimaginab­les i editorials i productore­s s’han llançat a publicar llibres i documental­s que expliquen els èxits d’aquestes noves referents. Un auge al qual també s’apunta el sector dels videojocs. El popular FIFA23 inclou per primera vegada lligues femenines, una companyia com Swipe Studios ha llançat Women’s Football 2023, el primer videojoc de gestió exclusiu de futbol femení, i el gegant Football Manager ja ha anunciat que està treballant per incloure aquest esport a la seva plataforma ben aviat.

Poca gent ho sap, però una de les responsabl­es que les empreses de videojocs comencessi­n a incloure el futbol femení en els seus jocs és la futbolista espanyola Vero Boquete. L’ara jugadora de la Fiorentina va promociona­r el 2013 una campanya a Change.org per demanar a EA Sports que inclogués el futbol femení al FIFA. En aquell temps era la capitana de la selecció espanyola i jugava al Tyersö suec. Jugadors com Iker Casillas o Andrés Iniesta van donar suport a la iniciativa, que va recollir gairebé 50.000 firmes.

“Incloure jugadores al FIFA animaria les noies que, com jo, estimem el futbol a desenvolup­ar la seva passió, a competir per aconseguir aquesta il·lusió i normalitza­r la relació entre la dona i l’esport. Perquè els xavals que avui juguen seran la societat adulta de demà”, resava la petició, que va acabar impulsant el desenvolup­ador de jocs a incloure el 2016 les primeres seleccions femenines. En aquella edició FIFA va introduir tres dones a les portades locals, amb Alex Morgan al costat de Leo Messi per a la versió dels Estats Units. Set anys després, el FIFA23 obre les portes de la seva portada internacio­nal a una dona, la jugadora del Chelsea Sam Kerr. “És una estrella dins i fora del terreny de joc. Ha fet coses increïbles pel creixement d’aquest esport i representa una nova generació de futboliste­s més inclusiva”, expliquen a La Vanguardia des d’EA Sports.

En aquesta edició, la companyia ha inclòs per primera vegada a la història lligues femenines. No hi serà encara l’espanyola, però sí la Barclays Women’s Super League anglesa i la francesa Division 1 Arkema. “Això és només el principi del que tenim previst per al futbol femení i estem desitjant compartir més actualitza­cions emocionant­s els propers mesos”, avancen.

La popularita­t de les futboliste­s cada vegada és més gran i els seus èxits esportius també, un aspecte que no passa desaperceb­ut al FIFA23, que acaba de qualificar Alexia Putellas com l’estrella amb millor puntuació de totes, amb 92 punts, un més que futboliste­s com Benzema, Mbappé o Lewandowsk­i.

Els temps estan canviant i l’últim a sumar-se a aquesta onada ha estat Football Manager. La companyia britànica va anunciar l’any passat que està preparant l’arribada del futbol femení al seu videojoc de gestió esportiva. Encara no hi ha data per al llançament i el gran repte està sent crear una base de dades sòlida, una cosa que els ha portat 28 anys per all masculí. “Trobar informació que sigui precisa està sent molt complicat. Qualsevol que conegui el futbol femení sap que difícil que és això”, explica a La Vanguardia Tina Keech, l’encarregad­a del projecte. Per això, s’han associat amb aficionats, periodiste­s i fins i tot clubs per recollir totes les dades possibles i fan una crida: “Si hi ha algú que tingui una base de dades èpica per a una lliga o equip particular, que em contacti per Twitter, estaré encantada de parlar amb qui sigui”.

Keech creu que l’entrada del futbol femení als videojocs serà beneficios­a per a tothom: “Crec que podem portar nou públic als camps. Alguns gamers no hauran vist mai un partit i pot ser que després de començar a gestionar un equip a la nostra plataforma vulguin anar a veure’n un. Alhora, també crec que l’auge del futbol femení està atraient més audiència a Football Manager i qui sap si hi haurà més gamers dones en el futur gràcies a això. Aquesta nova generació és un nou mercat per a tots i que Football Manager sigui part d’aquest creixement m’enorgullei­x”, conclou.

 ?? Oootball Manager ?? Fa mesos que Football Manager captura moviments amb les bessones Rosie i Mollie Kmita (a dalt) per incloure el futbol femení en el seu joc, i Sam Kerr, del Chelsea (esquerra), és la primera dona que apareix a la portada del FIFA
Oootball Manager Fa mesos que Football Manager captura moviments amb les bessones Rosie i Mollie Kmita (a dalt) per incloure el futbol femení en el seu joc, i Sam Kerr, del Chelsea (esquerra), és la primera dona que apareix a la portada del FIFA
 ?? EA Sportw ??
EA Sportw

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain