La Vanguardia (Català-1ª edició)

Govern i oposició gasten la paraula ‘responsabi­litat’ de tant fer-la servir

-

nances fiscals (impostos i taxes municipals) van superar ahir aquest primer tràmit amb el vot favorable de BComú i PsC, l’abstenció d’ErC i de junts i l’oposició de Ciutadans, PP, Valents i la regidora no adscrita Marilén Barceló.

Comuns i socialiste­s estaven convençuts de l’abstenció d’ErC, però van quedar gratament sorpresos per l’actitud de junts. El seu portaveu, Ferran Mascarell, va censurar també les formes utilitzade­s pel govern municipal –“ens en vam assabentar per la premsa” va ser l’afegitó utilitzat per tots els grups de l’oposició– i va negar a Martí i Collboni que sigui veritat que el pressupost presentat respongui a les necessitat­s de Barcelona i dels barcelonin­s. Però es va abstenir. Posteriorm­ent, junts va aclarir que aquests no són els seus pressupost­os, però que, per responsabi­litat, perquè tenen vocació de governar Barcelona i el moment és molt crític per a la ciutat, les empreses i el teixit social, ahir tocava abstenir-se. Això, van precisar, no significa en absolut que al desembre junts acabi donant suport als pressupost­os d’Ada Colau i jaume Collboni.

Especialme­nt crític amb ErC es va mostrar el socialista jaume Collboni, que va diagnostic­ar als republican­s “autisme polític” per l’actitud que mantenen tant a l’Ajuntament de Barcelona com al Govern de la la Generalita­t. “Governar no és que governin gaire, però com a mínim deixin governar”, va reclamar Collboni, que va recordar el sentit de la responsabi­litat (una altra vegada aquesta paraula) del primer secretari del PsC, salvador Illa, i la seva predisposi­ció al diàleg i la negociació.

També jordi Martí va fer referència a la solitud d’ErC al Parlament. “sembla que tinguin ganes de perdre també les seves aliances amb comuns i socialiste­s”, va dir el tinent d’alcalde de BComú abans de demanar als republican­s l’abstenció que, finalment, Castellana va acabar anunciant.

La resta de grups de l’oposició no estan lligats per compromiso­s aliens a la política local. Ahir ja van votar en contra de la proposta de pressupost­os i ordenances fiscals per al 2023 i sembla improbable que abans de Nadal modifiquin la seva posició. Bé, potser el popular i imprevisib­le josep Bou sí que va deixar una porteta oberta.

Tant josep Bou com Luz Guilarte (Ciutadans) i Eva Parera (Valents) van lamentar la congelació d’impostos i van advo

Els grups que van votar en contra de la proposta del govern reclamen una rebaixa de la pressió fiscal

car per rebaixar la pressió fiscal per pal·liar els danys que causarà la nova crisi. I el dia mundial de la responsabi­litat política van apel·lar a la del govern municipal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain