La Vanguardia (Català-1ª edició)

Grifols inverteix 150 milions d’euros en una nova fàbrica a Irlanda

La planta, la cinquena del grup, arribarà a tenir 250 treballado­rs

- Rosa Salvador MaEr noFa

el grup farmacèuti­c Grifols va inaugurar ahir la seva cinquena fàbrica de producció de medicament­s plasmàtics a Dublín (irlanda), en què ha invertit 150 milions d’euros, segons va explicar eduardo Herrero, director de l’àrea industrial del grup. La planta s’afegeix a la de Parets del Vallès (barcelona), clayton i Los Angeles (estats units) i a la de Dreieich (Alemanya), que va adquirir amb la compra de biotest.

La nova fàbrica permetrà a

Grifols triplicar la capacitat de produir albúmina (la principal proteïna plasmàtica que comerciali­tza) en bosses. Disposa de 17.000 m2 de superfície i incorpora una nova tecnologia d’embalatge en bosses de plàstic, com a alternativ­a als vials de vidre, “que redueix un 40% la seva petjada de carboni i en facilita l’ús, així com el transport i emmagatzem­ament”.

La planta amplia les instal·lacions que el grup ja té a Grange castle, una localitat als afores de Dublín, on fins ara estava duent a terme tasques logístique­s, de condiciona­ment dels derivats plasmàtics, administra­tives i d’r+D.

Grifols, explica Herrero, ha invertit 300 milions d’euros a irlanda, on va establir la central d’operacions el 2012, i on té 300 treballado­rs, dels quals 80 correspone­n ja a la nova fàbrica. Quan la instal·lació estigui en ple funcioname­nt, d’aquí uns tres anys, podria arribar a tenir uns 250 treballado­rs. segons la companyia, la seva aposta per irlanda respon a la presència de “talent qualificat i divers, la seva ubicació estratègic­a i un entorn empresaria­l favorable”.

La fàbrica ara està en procés de validació per part de les autoritats sanitàries, un procés molt llarg perquè el grup comerciali­tza albúmina en 50 països, de manera que es preveu que acabi a mitjans de l’any que ve.

La planta subministr­arà hemoderiva­ts a alguns països del nord d’europa i a tercers països, especialme­nt la Xina, que concentra un 50% del consum d’albúmina d’Àsia.

La nova planta agafarà el relleu de la de Los Angeles, que arribarà a funcionar a plena capacitat de fabricació d’aquí dos anys, per donar cabuda al creixement de les vendes de Grifols. “Planifique­m les nostres necessitat­s de fabricació i la inversió industrial a cinc anys vista, perquè la construcci­ó i homologaci­ó d’una fàbrica és un procés que demana anys”, assegura Herrero.

Grifols ha augmentat la distribuci­ó de vials de medicament­s plasmàtics des de Dublín un 400% entre el 2017 i el 2022. Així atén el creixement de la demanda mundial d’hemoderiva­ts, que està augmentant un ritme anual d’un 5,1%.

A més, va recordar Herrero, “tal com ja es va veure amb la covid, actualment no hi ha prou plasma per cobrir la demanda mundial d’hemoderiva­ts”.

 ?? Le ?? Nova fàbrica de Grifols a Dublín
Le Nova fàbrica de Grifols a Dublín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain