La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els republican­s sospesen llançar un ‘impeachmen­t’ contra Biden

Els conservado­rs ultres ja assaboreix­en la revenja si arriben a la Cambra Baixa

- Fernando García Washington. Correspons­al

“Olor de sang” i “set de venjança” són les frases més repetides als informes locals de les últimes setmanes sobre els plans dels republican­s dels Estats Units per quan, si els pronòstics es compleixen, aconseguei­xin el control de la Cambra de Representa­nts a les legislativ­es del 8 de novembre. L’impeachmen­t o acusació amb finalitats de cessament del president Joe Biden, així com del secretari de Seguretat Interior, Alejandro Mayorkas, encapçalen l’agenda de la revenja dels candidats a l’elecció o la reelecció més pròxims a Donald Trump i l’ultra

dreta. Però hi ha debat intern.

“Ells demanaran l’impeachmen­t de Biden cada setmana. I proposaran coses com una llei per prohibir l’avortament sota qualsevol circumstàn­cia”. Això no ho diu un dirigent demòcrata, sinó el representa­nt republicà Adam Kinzinger, que coneix bé de què es tracta encara que ja estigui gairebé fora de l’organitzac­ió pel seu actiu paper dins del comitè investigad­or de l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 i per haver estat un dels deu membres del seu partit que van votar a favor de l’impeachmen­t de Donald Trump, a la Cambra Baixa, per la seva responsabi­litat en la insurrecci­ó.

El moviment per llançar i votar

una acusació contra Biden al Congrés l’encapçala la representa­nt ultradreta­na Marjorie Taylor Green, que de fet ja va presentar cinc de les noves i simbòlique­s propostes de resolució formulades pels republican­s en aquesta legislatur­a sabent que la majoria demòcrata les faria inviables ja en primera lectura.

Els impeachmen­ts que en el seu cas es formalitze­ssin contra Biden després d’una victòria republican­a a la Cambra de Representa­nts podrien prosperar en aquesta instància, per majoria simple, però seria gairebé impossible que tiressin endavant en la seva integritat, ja que per a això requeririe­n l’aprovació de dos terços del Senat (67 de 100). I no

és fàcil ni tan sols que els conservado­rs conquereix­in una mínima majoria a la Cambra Alta a les eleccions a mig mandat o midterm de novembre. Amb tot, el soroll d’un vot afirmatiu per acusar el president seria enorme.

Entre les raons que s’al·leguen per jutjar políticame­nt el líder demòcrata, l’ala més extrema del grup republicà esmenta el seu suposat coneixemen­t de les presumptes irregulari­tats financeres del seu fill, Hunter Biden; les polítiques coercitive­s per combatre la covid; la retirada de l’Afganistan l’agost del 2021, i la gestió del flux migratori a la frontera amb Mèxic, un argument que esmenten igualment per votar la destitució del secretari de Seguretat Interior, Alejandro Mayorkas.

Taylor Greene, coneguda pels seus insults als immigrants sense papers (“violadors”), els manifestan­ts del Black Lives Matter (“terroriste­s”) o els metges que practiquen avortament­s (“assassins”), no estarà sola a l’hora de demanar sang contra Biden i el seu equip. Per fer-se una idea de la força que tindran la ultradreta i el trumpisme a la nova cambra, n’hi ha prou de tenir en compte que més de la meitat de candidats a aquest òrgan, al Senat i als càrrecs de governador dels estats donen suport a la falsa afirmació de Trump que la victòria de Biden a les presidenci­als del 2020 va ser “un frau”.

Ja al gener, l’influent senador per Texas, Ted Cruz, va avançar que els republican­s acusarien políticame­nt Biden “estigui justificat o no”, com segons ell van fer els demòcrates amb Trump. Més

L’acusació de frau contra el seu fill, Hunter Biden, s’esmenta com a motiu preferent per a un judici polític

recent i repetidame­nt, el candidat a representa­nt per Washington, Joe Kent, ha promès que presentarà propostes d’impeachmen­t contra Biden i la vicepresid­enta Kamala Harris “des del primer dia” del nou període legislatiu.

El líder republicà de la Cambra Baixa, Kevin McCarthy, s’ha mostrat reticent a una acusació contra Biden “per motius polítics”. Però la pressió perquè li doni curs serà alta. McCarthy sí que defensa moltes altres mesures per desarmar polítiques demòcrates des d’aquest òrgan, i ha suggerit la possibilit­at de fer servir el necessari augment del sostre de deute com a moneda de canvi per forçar retallades en partides com les de la Seguretat Social i els ajuts a l’atenció mèdica dels menys adinerats (Medicare).

Altres accions de desactivac­ió o represàlia que s’estudien a les files republican­es amb l’horitzó d’una probable victòria a la Cambra de Representa­nts són les que anul·lin o capgirin les investigac­ions sobre l’assalt al Capitoli.

La molt polaritzad­a lluita política als Estats Units, ja dura prou avui dia, pot tornar-se més i més acarnissad­a.

 ?? BRENDAN SMIALOWSKI / AF ?? Biden caminant cap a l’helicòpter Marine One per volar cap a Pittsburgh i Filadèlfia (Pennsilvàn­ia) ahir al matí
BRENDAN SMIALOWSKI / AF Biden caminant cap a l’helicòpter Marine One per volar cap a Pittsburgh i Filadèlfia (Pennsilvàn­ia) ahir al matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain