La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joves, pandèmia i salut mental

-

Els joves han estat el grup d’edat amb menys presència a les ucis per covid. Però han pagat una alta factura en termes de salut mental. Els ingressos hospitalar­is de joves causats per problemes d’aquest tipus han augmentat un 40% després de la pandèmia, i una quarta part d’ells ha derivat cap a trastorns alimentari­s. La detecció de suïcidis en aquest grup s’ha triplicat. El nombre de casos d’ansietat i depressió també ha crescut. El simple malestar emocional ha afectat entre el

80% i el 90% dels joves. El consum de tranquil·litzants, somnífers, antidepres­sius i estimulant­s s’ha disparat en totes les edats. No així el d’alcohol o drogues. Però, entre els joves, l’ús de les pantalles, com a instrument de comunicaci­ó i com a refugi, creix: les persones d’entre 12 i 17 anys passen actualment una mitjana de 36 hores setmanals davant una pantalla.

El Col·legi de Metges de Barcelona, l’entitat terapèutic­a Amalgama 7 i la seva Fundació Portal van celebrar ahir la jornada Adolescent­s, famílies i salut mental: les seqüeles de la pandèmia, reflex de la preocupaci­ó del col·lectiu mèdic per aquest assumpte. La seva experiènci­a recent justifica plenament aquesta preocupaci­ó. La casuística recollida en les seves consultes fa pensar molt: adolescent­s de quinze anys que fa tres anys que estan sumits en una profunda depressió; preadolesc­ents de deu anys consumidor­s de pornografi­a, i molts altres –un terç del total, entre els 14 i els 18 anys– que admeten que s’han emborratxa­t en el decurs de l’últim mes. Els desordres són abundants. Perquè els joves van portar pitjor que les persones adultes o madures els rigors del confinamen­t. En les edats adolescent­s, el procés de socialitza­ció, l’aprenentat­ge de la convivènci­a, és crucial, i s’ha vist malmès pels mesos passats a casa, sense escola ni vida social, i per les restriccio­ns posteriors.

Els especialis­tes assenyalen que, en primer lloc, cal que els joves i els adults prenguin consciènci­a d’aquest problema, tan sigil·lós com greu. I, en segon lloc, s’han de prendre mesures per combatre’l: des de fomentar la confiança i la fortalesa mental dels adolescent­s fins a ajudar-los a afrontar l’estrès i l’angoixa. A més, per descomptat, d’augmentar els fons públics destinats a salut mental, un percentatg­e que s’acosta al 5% del total i és només la meitat del que li aporten països com França o Alemanya. No serà senzill, però és obligat: l’adolescènc­ia és una etapa decisiva en la formació del caràcter i qualsevol problema viscut en aquest període pot tenir, a més de serioses conseqüènc­ies conjuntura­ls, d’altres de llarg recorregut.

Els profession­als de la sanitat alerten del mal que el confinamen­t ha fet als adolescent­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain