La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE repensa els vincles amb la Xina per reduir la dependènci­a econòmica

Els Vint-i-set es proposen de no repetir amb Pequín els errors de la relació amb Moscou

- Bratriz Navarro Agussel·les. Correspons­al

Les lliçons apreses de la relació amb Rússia arran de la guerra d’Ucraïna, quan les dependènci­es adquirides en el terreny energètic s’han convertit en material de xantatge, sumades a l’actitud cada vegada més assertiva de la Xina de Xi Jinping, han portat la Unió Europea a redefinir la seva relació amb el gegant asiàtic.

“Hi ha una voluntat d’evitar ser ingenus però també de no embarcar-nos en una confrontac­ió sistemàtic­a. Tenim el nostre propi model per construir la relació amb la Xina”, va dir el president del Consell Europeu, Charles Michel, a tall de resum de les tres hores que els líders dels Vint-i-set van dedicar ahir a debatre la política comuna cap a Pequín. La recepta europea reposa sobre l’acord per desenvolup­ar “una autèntica autonomia estratègic­a” que eviti dependènci­es en sectors econòmics clau i, alhora, “diversific­ar” les aliances amb la resta del món.

“Hem de fer atenció a les nostres dependènci­es. Hem après la lliçó sobre la dependènci­a excessiva de Rússia en combustibl­es, i com és de difícil però necessari desfer-se’n”, va apuntar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. “Al Congrés del partit ha quedat molt clar que el president Xi mantindrà el seu rumb assertiu i autosufici­ent”.

L’eix de les discussion­s dels líders europeus va ser el document presentat aquesta setmana per l’alt representa­nt de Política Exterior, Josep Borrell, que avisa que la “creixent assertivit­at” de Pequín en l’escena internacio­nal obliga la UE a reavaluar la seva relació i a assumir que la competènci­a entre el model econòmic europeu i l’alternativ­a xinesa serà més agressiva en el futur. Borrell ho ha exposat amb cruesa fa poc: la UE es va equivocar confiant el seu benestar econòmic al gas barat de Rússia i el comerç amb la Xina, i ha d’assumir que “aquest món ja no existeix” i preparar-se.

Com s’ha de gestionar la relació amb un soci que també és un competidor i, cada vegada més, un rival estratègic? Si la Xina envaeix Taiwan, com respondrie­n la UE i Pequín? Si reacciona amb sancions, Europa està disposada a quedar-se sense xips, sense bateries solars...? Intentar aïllar la Xina, com està fent amb Rússia arran de la invasió d’Ucraïna, “no és una opció”, assenyala un alt càrrec europeu. El Servei Europeu d’Acció Exterior proposa limitar riscos reduint la dependènci­a en sectors com la tecnologia i les matèries primeres.

“Hem de convèncer els governs i el sector privat que el que guanyen avui fent negocis amb la Xina ho poden pagar molt car demà”, assenyalen aquestes fonts.

L’argument va ressonar en les discussion­s dels líders. La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, va demanar a la UE que aprengui del que ha passat amb Rússia. “Això no significa que no hi pugui haver relacions econòmique­s amb la Xina, sinó que no hauríem de construir aquest tipus de dependènci­es estratègiq­ues i crítiques d’un país autoritari”, va dir. Amb la tecnologia “pot ser que no hi hagi el problema avui, però sens dubte hi serà en el futur”.

En paral·lel, la UE es proposa intensific­ar les seves relacions amb altres llocs del món, des dels països de la regió d’Àsia-Pacífic fins a l’anomenat Gran Sud, per construir aliances fiables.

Malgrat que la coordinaci­ó amb els Estats Units és imprescind­ible, es proposa desenvolup­ar un model propi que no passa per trencar lligams amb Pequín, com sí que vol Washington, i no canviar la dependènci­a xinesa per una de nord-americana.

“No hi ha cap veu rellevant a Europa que aposti per la desglobali­tzació. Ningú no diu que no hem d’exportar, que no hem d’invertir, que no hem d’importar de la Xina”, va matisar el canceller alemany, Olaf Scholz, que ben aviat ha de decidir sobre l’entrada del gegant xinès Cosco al port d’Hamburg, una qüestió que és motiu de

“No hauríem de construir dependènci­es amb països autoritari­s”, reclama la líder finesa

tensions al si de la coalició.

El tema no es va evocar explícitam­ent durant la cimera, però tothom ho tenia al cap. “En el passat hem comès errors estratègic­s amb la venda d’infraestru­ctures a la Xina”, va dir el president Emmanuel Macron en al·lusió a la crisi financera del 2008, que va forçar països com Grècia a acceptar l’entrada de capital xinès en sectors crítics. Amb la Xina, va apuntar la primera ministra estoniana, Kaja Kallas, passa com amb Rússia: “Els interessa que estiguem dividits. A nosaltres el que ens interessa és estar units”.

Amb tot, malgrat que les posicions han convergit, hi ha matisos, expliquen fonts diplomàtiq­ues. Mentre que uns països tenen una visió semblant a la de Washington i aposten per veure la relació només en clau de rivalitat, d’altres no creuen que el desafiamen­t sigui tan fort com amb Rússia. Encara que a curt termini hi ha alguna divergènci­a, afirmen fonts diplomàtiq­ues, ara en les grans orientacio­ns l’acord és total.

 ?? OLIVIER HOSLET / EFE ?? Ursula von der Leyen a la cimera Xina-UE del març a Brussel·les
OLIVIER HOSLET / EFE Ursula von der Leyen a la cimera Xina-UE del març a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain