La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP situa a Catalunya l’inici del camí per tornar a la Moncloa

Feijóo inaugura a Barcelona la primera convenció en què es basarà el seu programa

- Julio Hurtado Barcelona

El camí cap a la Moncloa comença a Catalunya, comunitat on el Partit Popular prova de sortir de la fossa electoral en què es va enfonsar arran del procés independen­tista com a pas indispensa­ble perquè Alberto Núñez Feijóo es converteix­i en el pròxim president del Govern espanyol.

Sabedor que sense un bon resultat a Barcelona, amb 32 diputats al Congrés, les seves opcions de triomf són gairebé nul·les, el líder popular va tornar ahir a la capital catalana per inaugurar la primera de les convencion­s que el PP celebrarà per tot Espanya i que seran la base del seu programa.

I sent Catalunya “la comunitat on més usurpacion­s il·legals d’habitatge” es produeixen hi ha –un 43% de les de tot l’Estat, segons les xifres a què es va acollir Feijóo–, el tema triat per iniciar el cicle amb què el PP posarà a punt el seu projecte ideològic de cara als comicis del 2023, va ser l’ocupació.

Per a Feijóo, es tracta d’un dels problemes “prioritari­s” dels catalans, que “es veuen desallotja­ts de les seves cases” mentre els polítics que els governen “miren cap a una altra banda”. En el seu punt de mira, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que procedeix de l’activisme antidesnon­aments, i la coalició de PSOE i Unides Podem, que oscil·la entre “la indefinici­ó i la divisió” a causa dels seus divergents enfocament­s sobre el fenomen.

Per això, davant un Govern que té “ministres que entenen l’ocupació” i a què acusa d’emparar “els que es creuen que es pot viure a costa de la feina i l’esforç dels altres”, el PP portarà a les Corts una proposició de llei contra l’ocupació il·legal. Amb aquesta, els populars pretenen desvincula­r el fenomen de l’ocupació de la carestia de l’habitatge, que l’esquerra relaciona “de forma demagògica”.

Entre aquestes mesures –que

es debatran, va augurar Feijóo, abans de final d’any–, hi figura el desallotja­ment urgent, en 24 hores, en els casos en què els ocupants no puguin acreditar un títol jurídic vàlid per ser en un habitatge. I un desallotja

ment encara més ràpid, immediat, quan es tracti d’una ocupació flagrant, en què s’ha entrat a la casa tirant la porta.

A més, el PP planteja reforçar les penes del delicte d’usurpació, amb condemnes de fins a

tres anys de presó, i millorar la protecció jurídica davant “les màfies de l’ocupació”. I, així mateix, que els ocupes no puguin inscriure’s al padró.

D’altra banda, els populars reclamen que es torni als propietari­s les quantitats abonades en l’impost de béns immobles (IBI) i el de patrimoni correspone­nts al període en què han patit l’ocupació de les seves cases. “Ocupar és una activitat delictiva”, va argumentar Feijóo, per a qui “a una família sense recursos cal ajudar-la i protegir-la sempre”, però a un ocupant il·legal “no se l’ha de desnonar, sinó desallotja­r de l’habitatge de forma immediata”.

Pel que fa a les iniciative­s per facilitar l’accés a l’habitatge, en lloc de regular els lloguers, una mesura que, segons el parer del PP, no ha funcionat en cap de les ciutats on s’ha aplicat, com París, Berlín o Barcelona –malgrat que la llei catalana ha estat anul·lada pel Tribunal Constituci­onal–, va proposar “d’abaratir els preus del sòl” i “evitar l’especulaci­ó en la construcci­ó”, així com oferir ajuts, “imprescind­ibles” per als joves.

Però al marge del tema de la convenció, Feijóo va aprofitar per parlar de política catalana: “Els independen­tistes han deixat Catalunya sense govern”, va dir en al·lusió al divorci entre ERC i Junts, que aboca el Govern de Pere Aragonès a sostenir-se en una exigua minoria parlamentà­ria. “Encara bo que estimen Catalunya”, va ironitzar el president del PP, que, una vegada més, va tornar a definir el procés com un “molt mal negoci per a tots els catalans”.

Així les coses, Feijóo, en sintonia amb el líder del PP català, Alejandro Fernández, encarregat de la seva presentaci­ó davant un auditori atapeït, es va oferir com a alternativ­a a fi de “recompondr­e els drets civils i les llibertats” que, segons la seva opinió, “de vegades s’han vist amenaçades” a Catalunya.

“D’altres es van presentar com a alternativ­a a l’independen­tisme i ara han corregut a garantir la continuïta­t de l’independen­tisme a la Generalita­t”, va carregar contra els socialiste­s. “Nosaltres no apuntalare­m ni assegurare­m el govern independen­tista mai, perquè és dolent per a Catalunya sempre”, va afirmar.

“A nosaltres tot el que passa a Catalunya ens preocupa”, va dir un Feijóo que des que va ser elegit com a successor de Pablo Casado al capdavant del PP ha fet visibles esforços per promoure un “catalanism­e cordial”, valent-se de la seva llarga experiènci­a com a president d’una comunitat també històrica, i bilingüe, com Galícia.

“Defensarem la Constituci­ó, la millor obra política que hem fet els espanyols des de fa segles, i l’Estatut. I tots els que se sentin catalans i espanyols tindran una defensa contínua en aquesta casa seva que és el PP de Catalunya”, va concloure el líder conservado­r.

El líder popular exigeix desallotja­ments en 24 hores i augmentar les condemnes per ocupació il·legal

 ?? Ana Jiménez ?? Alberto Núñez Feijóo i Alejandro Fernández a l’inici de l’acte celebrat ahir a Barcelona
Ana Jiménez Alberto Núñez Feijóo i Alejandro Fernández a l’inici de l’acte celebrat ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain