La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Accions tan radicals només convencen els ja convençuts”

Antoni Gutiérrez-Rubí Assessor de comunicaci­ó

- E N T R E V I STA Silvia Hinojo a nRodrigMR

L’activisme climàtic s’ha radicalitz­at. L’última protesta ha estat tirar sopa de tomàquet a Els gira-sols de Van Gogh, però altres obres d’art ja han estat atacades en nom del planeta. És una estratègia de màrqueting que Antoni Gutiérrez Rubí veu arriscada, però defensa que art i activisme són una aliança d’èxit. A més del seu llibre ARTivismo. El poder de los lenguajes artísticos para la comunicaci­ón política y el activismo (Editorial UOC), el seu blog inclou una secció sobre el tema.

És una bona idea atacar obres d’art per cridar l’atenció sobre el canvi climàtic?

Captar l’atenció és un primer objectiu per comunicar una causa, sensibilit­zar, conscienci­ar i implicar d’altres per passar a l’acció. Però aquest tipus d’accions poden ser contraprod­uents, perquè es perceben com un acte vandàlic, una agressió gratuïta, que no sempre és entesa, ni benvinguda, i no genera empatia ni adhesions.

No és una campanya eficaç? Segurament hi ha un col·lectiu de gent a qui aquest tipus d’accions els semblen adequades, per la radicalita­t. Però crec que només convenç els ja convençuts i no transcende­ix a la gran majoria, com seria desitjable. Es pot provocar des de la creativita­t, ser contundent i fins i tot mostrar malestar i disconform­itat sense atacar un patrimoni que se sent com un bé col·lectiu, malgrat que està protegit, i que no pateixi un dany real.

Millor seduir que mostrar-se agressiu .

Els quadres podrien ser un marc conceptual, un escenari, un element inspirador per a qualsevol altre tipus d’acció que els inclogués, sense atacar-los. Utilitzar referents coneguts mundialmen­t pot contribuir a la identifica­ció. Quants mems hem vist, per exemple, amb La Gioconda

com a protagonis­ta?

Proposa que l’art sigui un aliat de la causa per salvar el planeta, i no pas un dany col·lateral?

L’ARTivisme, entès com la fusió entre art i activisme, combina l’aproximaci­ó artística, basada en el procés estètic, amb l’enfocament instrument­al que busca un resultat que és propi de l’acti

visme. L’art sensibilit­za, comunica, ens fa pensar... L’art és política i quan sacseja consciènci­es i genera acció ens trobem en escenaris de transforma­ció de gran potencial. Ho hem vist al llarg de la història i no només associat amb la causa mediambien­talista.

Què passa amb l’activisme climàtic que s’ha radicalitz­at?

Aliat, no adversari

Crec que cal diferencia­r entre les mobilitzac­ions pacífiques i les accions violentes. Per a aquestes últimes no hi ha cap justificac­ió. La violència és enemiga de la democràcia. En canvi, el dret a manifestar-se és part essencial d’un sistema democràtic. La protesta no-violenta és un canal que ha de possibilit­ar el diàleg, el nou. En l’activisme climàtic també trobem protestes acompanyad­es d’accions lúdiques i festives. Penso en organitzac­ions com Extinction Rebellion, Fridays for Future o Ocean Rebellion.

Són efectives les protestes pacífiques? Penso en Femen i els seus nus de cintura cap amunt per l’erradicaci­ó del sexisme.

Crec que sí que funcionen. De fet, a partir de mobilitzac­ions no-violentes, amb gran component artístic, i que gràcies a la dimensió digital assoleixen públics més amplis en poc temps, s’ha aconseguit, per exemple, declarar l’emergència climàtica en desenes de ciutats de tot el món. Les noves demandes ciutadanes formen part de l’agenda política tradiciona­l a partir de l’acció no-violenta i creativa dels moviments socials.

“L’art sensibilit­za, ens fa pensar i té un gran potencial per sacsejar consciènci­es”

Quines campanyes poden fer els ecologiste­s per guanyar adeptes a la seva causa?

Crec que la fusió entre l’art, les expression­s plàstiques, audiovisua­ls o culturals i l’activisme serà cada vegada més una constant. Aquestes pràctiques hauran de continuar produint noves accions, creatives, que puguin anar més enllà del que ja s’ha pensat o imaginat. I estic segur que, així, ens continuara­n sorprenent i emocionant.

 ?? PBara celBa n  o ?? Antoni Gutiérrez-Rubí
PBara celBa n o Antoni Gutiérrez-Rubí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain