La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quaranta anys després

- Jordi Juan Director

El 29 d’octubre del 1982, l’endemà de la gran victòria electoral del PSOE i Felipe González, un jove i imberbe periodista veia per primer cop el seu nom escrit a la pàgina d’un diari gràcies a un article sobre un conflicte veïnal al Besòs que li van deixar publicar en el desaparegu­t Diario de Barcelona. Quaranta anys d’exercici periodísti­c donen per a molt, i quan rememoro com era aquella societat del 1982 i la comparo amb l’actual, no puc deixar d’escriure que el salt que ha fet aquest país a millor ha estat indiscutib­le. Sempre es podrà analitzar si es podia haver avançat més, cosa que és fàcil de dir quan es miren els toros des de la barrera, però l’evolució positiva és evident seguint tots els paràmetres. En aquesta transforma­ció hi han tingut molt a veure els governs socialiste­s dels anys vuitanta, i el lema amb què el PSOE va arrasar en aquelles eleccions, “Pel canvi”, aquesta vegada sí que va ser un claim encertat i real. Déu-n’hi-do si va canviar, Espanya.

És cert que encara tenim assignatur­es pendents, com el funcioname­nt de la justícia (només cal recordar la paràlisi en els nomenament­s del Poder Judicial) i el conflicte a Catalunya, dues qüestions no ben tancades, aparer meu,desdelatra­nsició. Però caldria tornar al 1982 per veure com estàvem. Llavors Espanya era molt lluny de tots els estàndards europeus d’economia, educació o benestar, i es va haver de recuperar a marxes forçades de l’endarrerim­ent en què ens havia deixat el franquisme.

El pragmatism­e de González, que el va portar a abraçar la socialdemo­cràcia i abjurar del marxisme, va ser positiu en els seus primers anys, tot i que potser després en va acabar abusant, i el seu final,ambmúltipl­escasosdec­orrupcióil’ombradelsG­AL,haperjudic­at la seva biografia. No val en defensa seva, però anys després el PP protagonit­zaria escàndols econòmics encara més greus. Amb tots els seus clarobscur­s, el PSOE fa bé de celebrar aquest aniversari en un context difícil i en què l’hereu Pedro Sánchez lluita per mirar de ser tan ben valorat internamen­t com ho és a l’exterior. En aquesta línia, no us perdeu la crònica de la nostra correspons­al a Brussel·les,

Beatriz Navarro. Quaranta anys després, Espanya hi pinta alguna cosa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain