La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fins i tot més ric que Carles III

Si succeeix Truss, Rishi Sunak seria el primer ministre amb més diners de la història de la Gran Bretanya, i amb diferència

- Rafael Ramos Londres. Correspons­al

Rishi Sunak és el parlamenta­ri més ric de la història de la Gran Bretanya, ha estat el ministre d’Economia més ric i el membre del gabinet més ric. I si aquesta setmana arriba a Downing Street serà el doble de ric que el rei Carles III. Potser massa per al gust dels seus compatriot­es?

Del trio de possibles aspirants a heretar de Liz Truss el calze enverinat del lideratge conservado­r (Boris Johnson i Penny Mordaunt en són els altres dos), Sunak és qui gaudeix de més suport a la Cambra dels Comuns, i ja disposa de les cent signatures necessàrie­s per afrontar el repte. Però entre els militants tories que poden tenir l’última paraula no és ni de bon tros tan popular.

L’excancelle­r de l’Exchequer, d’origen indi (els seus avis van emigrar del Panjab a l’Àfrica Oriental, i els seus pares, de Kènia i Tanzània a Southampto­n), va ser l’elegit pels seus col·legues dels Comuns en la contesa per succeir Johnson, però les bases van preferir Truss, més populista. I en la pugna per succeir Truss, si finalment s’hi presenta, també seria el favorit dels seus companys diputats, però tem tornar a perdre i que els militants es tornin a lliurar als braços de Johnson, que ahir va tornar a Londres després de les seves vacances pagades a casa d’uns amics a la República Dominicana, malgrat que té un escó al Parlament i que l’economia del país experiment­a la crisi més important en diverses dècades, com si tot això no tingués res a veure amb ell.

Durant la pandèmia, Sunak va ser un ministre d’Economia molt apreciat pels ajuts a empreses en perill de fallida i gent que no podia treballar, l’equivalent britànic dels ERTO, un programa ambiciós que va costar al Tresor 450.000 milions d’euros que ara s’han de pagar (d’aquí prové part de la crisi de les finances i el ressentime­nt dels fons que compren bons de l’Estat). Fins i tot va subvencion­ar durant uns mesos part de les factures de dinars i sopars per animar a sortir i ajudar els restaurant­s i el sector hoteler.

Quan es va normalitza­r més o menys la situació, la seva imatge va començar a decaure, i a molts els va molestar que lluís en les seves aparicions públiques unes sabates de 500 euros i un vestit fet a mida de 5.000, mentre presumia d’haver-ne pagat 200 per una tassa de cafè “intel·ligent” que manté la beguda sempre a la temperatur­a desitjada, ni gaire calenta ni gaire freda. Té quatre habitatges: una fabulosa mansió

A molta gent no li agrada que porti sabates de 500 euros i tingui un pis a Londres per a visites de familiars

a Kensington­M una altra de pròpia a Downton Abbey, a Yorkshire; un bon apartament al centre de Londres per a les visites de familiars, i una casa a la platja de Santa Mònica (Califòrnia), com els actors de Hollywood, un luxe reservat als grans milionaris com ell. Tots els primers ministres solen ser uns privilegia­ts sense problemes econòmics, però ell ho seria més que cap altre en un moment en què hi ha gent que no té diners per menjar cada dia o escalfar casa seva.

La fortuna de Sunak està valorada en uns 850 milions d’euros, el doble de la que s’atribueix a Carles III i la reina consort Camil·la (tot i que la d’aquests és molt més opaca). El potencial aspirant a líder tory va guanyar molts diners treballant per a Goldman Sachs i diversos fons d’inversió, però el gruix del capital familiar procedeix de les accions i dividends la seva dona, Akshata Murty, a Infosys, una empresa de software del seu pare.

La revelació que Murty no estava domiciliad­a fiscalment a la Gran Bretanya (un tecnicisme perfectame­nt legal) a fi de pagar menys impostos va ser un altre factor de la progressiv­a caiguda en desgràcia de Sunak, que va atribuir les filtracion­s a la premsa al mateix Johnson perquè el veia –que ha acabat sent cert– com un rival potencial. La seva revenja va consistir a clavar el punyal a Boris Johnson, dimitir com a canceller de l’Exchequer i precipitar els esdevenime­nts que van provocar la seva caiguda. I la revenja dels militants tories va ser castigar el traïdor.

Sis integrants de l’actual gabinet, l’exministra d’Interior Priti Patel, l’extrema dreta del Partit Conservado­r, els partidaris més radicals del Brexit i els euroescèpt­ics estan d’acord amb Johnson i el veuen com el messies, el salvador, a qui va ser usurpat el tron i l’únic capaç d’impedir una desfeta electoral. L’ala moderada, els diners i els mercats aposten per Sunak, el multimilio­nari.

 ?? Beresford Hodge / AP ?? Rishi Sunak sortint ahir de casa seva a Londres després que se sabés que ja disposa de les cent signatures necessàrie­s per ser candidat
Beresford Hodge / AP Rishi Sunak sortint ahir de casa seva a Londres després que se sabés que ja disposa de les cent signatures necessàrie­s per ser candidat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain