La Vanguardia (Català-1ª edició)

Berlusconi, el gran absent del jurament després de les seves paraules sobre Putin

-

tat”. És contrària a la píndola abortiva, les unions homosexual­s, l’eutanàsia, el delicte d’homofòbia, la reducció dels terminis per divorciar-se. Després d’elegir el lliguista ultraconse­rvador Lorenzo Fontana com a president de la Cambra de Diputats, els activistes LGTB i les feministes han tornat a llançar l’alerta.

Altres nomenament­s han aixecat sospites. El nou Ministeri d’Agricultur­a i Sobirania Alimentàri­a –fórmula copiada a

França– recau en “el cunyat d’Itàlia”, Francesco Lollobrigi­da, parent llunyà de l’actriu que està casat amb Arianna, la germana i confident de la nova premier. Després hi ha Paolo Zangrillo, nou ministre d’Administra­ció Pública, de quota Forza Italia, que resulta ser el germà del metge personal de Silvio Berlusconi.

El multimilio­nari va ser el gran absent de la cerimònia del jurament. Als seus 86 anys, ha preferit –o l’han obligat– a mantenirse en un discret paper de “conseller” de la primera ministra. Després d’una setmana marcada pels escandalos­os àudios en què presumia de la seva amistat amb Vladímir Putin, que li regalava vodka –incomplint les sancions europees– i atribuint a Ucraïna la culpabilit­at de la invasió, Meloni ha aconseguit fer-lo callar, de moment. Cal veure si, ara que ha tornat al Senat, hi haurà més sortides de to. Aquesta última va estar a punt de dinamitar el naixement d’aquest govern.

Un dels moviments que més hauran dolgut al magnat és l’elecció de Carlo Nordio, un exmagistra­t proper a Germans d’Itàlia, com a ministre de Justícia. Pels seus processos judicials encara oberts, Il Cavaliere desitjava que el seu partit es quedés amb aquesta cartera, però la rebequeria putiniana ha acabat d’allunyar aquest somni. Nordio, a qui Meloni estimava com a president de la República, té una carrera important amb investigac­ions d’envergadur­a com el procés de corrupció de Tangentopo­li o contra les Brigades Roges.

Meloni potser no agrada a Brussel·les, on estaven entusiasma­ts amb Mario Draghi, però a la UE són molt conscients que convé avenir-se amb ella. Aviat van arribar felicitaci­ons d’Ursula von der Leyen, de Charles Michel, de Roberta Metsola, però també de Joe Biden, president dels EUA, que li va demanar de continuar amb el suport a Ucraïna. També la va congratula­r Volodímir Zelenski, remarcant el mateix.

Avui el president francès Emmanuel Macron viatja a Roma per a una audiència amb el papa Francesc i pronunciar un discurs

Avui Macron va fins a Roma i no es descarta que sigui el primer dirigent que es reuneix amb Meloni

en un fòrum de pau organitzat per la comunitat de Sant'Egidio. No s’exclou que sigui el primer dirigent estranger que es reuneixi amb la nova primera ministra italiana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain