La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Putin vol passar a la història per utilitzar la bomba nuclear”

- E N T R E V I STA EUSEBIo VAL Boulogne-Billancour­t. Correspons­al Serguei Jirnov Exoficial del KGB i escriptor

La primera vegada que Serguei Jirnov es va creuar amb Vladímir Putin va ser el 1980, durant els Jocs Olímpics de Moscou. L’actual president el va interrogar durant dues hores a la seu del KGB, la Lubianka. Jirnov, que tenia 19 anys i treballava com a voluntari en l’esdevenime­nt esportiu, havia aixecat sospitoses per una llarga conversa seva amb un francès. Ja llavors Putin li va semblar “repugnant”. Anys després van tornar a coincidir en tres ocasions: com a alumnes de l’Institut Andrópov –l’escola del KGB–, en una recepció a Dresden, a l’Alemanya comunista, i a Sant Petersburg.

Jirnov, estudiant brillant i poliglot, va arribar a ser comandant del KGB en el seu prestigiós servei exterior. A Putin, en canvi, el van rebutjar perquè “no pot mesurar convenient­ment les conseqüènc­ies de les seves decisions”. A Jirnov li encanta recordar aquest fet. Ell va aconseguir la proesa, com a espia, de ser admès a l’Escola Nacional d’Administra­ció (ENA), el viver d’alts càrrecs francesos, Emmanuel Macron inclòs. Refugiat a França des del 2001, treballa com a consultor, periodista i escriptor. Ha publicat diversos llibres, entre els quals L’éclaireur, sobre la seva novel·lesca vida, i L’engrenage, sobre la guerra d’Ucraïna. L’entrevista es va fer a Boulogne-Billarcour­t, suburbi al sud de París, on viu.

Ja el 24 de febrer, el dia que va començar la guerra, vostè va parlar a la televisió de la possibilit­at que Putin utilitzés una bomba nuclear tàctica. Va fer furor. Ho continua pensant?

Sí, encara més.

Per què?

Al principi Putin evocava les armes nuclears perquè Occident no li impedís de fer la guerra. Era només per fer por. Hi havia un petit risc, no enorme. Ara ha perdut la guerra. Tothom ha entès que no pot guanyar-la. El seu exèrcit no existeix. Els ucraïnesos sí que poden guanyar. I com més s’acostin a aquesta victòria, més ens aproximem a l’ús efectiu de l’arma nuclear.

Què li aportarà utilitzar-la?

El mateix que als Estats Units contra el Japó el 1945.

Aturar la guerra?

Exacte. Provocarà un xoc tan

Futur caòtic

gran que Ucraïna decidirà parar.

Seria, doncs, una bomba significat­iva, no un petit artefacte? En el camp nuclear no importa la mida. És el fet. El 30 de setembre, quan Putin va pronunciar el discurs per acollir les quatre regions annexionad­es, va dir que els Estats Units van crear un precedent, així que no li poden retreure utilitzar aquesta bomba perquè els Estats Units ja ho van fer.

És un escenari terrorífic. Quina serà, a parer seu, la resposta occidental?

No ho sabem. Hi ha dues respostes. No fer res, com va dir l’altre dia Macron. La segona és la dels Estats Units. El mateix Biden ha dit que si Putin fa servir l’arma atòmica hi haurà conseqüènc­ies terribles per a Rússia.

En què pensa?

Des del Pentàgon ja han alertat que hi pot haver una resposta convencion­al, probableme­nt utilitzant les bases americanes a Europa, per destruir totes les forces russes a Ucraïna i a la seva frontera, incloent-hi la flota russa del mar Negre. Llavors li diran a Putin: això s’ha acabat. Però Putin pararà? A Putin, des de fa uns anys, ja no li interessen els diners. En té prou. L’únic que li queda és el poder. A més, es fa vell. El que l’obsessiona és el seu llegat històric. Crec que l’obsessiona una cosa, ser el segon personatge que fa servir la bomba nuclear. Hiroshima i Nagasaki són a tots els llibres d’història. Ell vol passar a la història com l’home fort rus que l’ha fet servir a la guerra. Penso que és això el que el motiva. De tota manera, ja no és racional. No es pot dir que estigui boig, però s’ha convertit en un maníac, un psicòpata. S’ha construït un món que no té res a veure amb la realitat, però creu a ulls clucs en el que fa.

Creu que s’ha de negociar?

És un fals debat. Putin no negocia. Ha ocupat cinc regions, vol estabilitz­ar el front i quedar-se-les. Això no és negociar. El seu objectiu és continuar preparant-se per a la guerra i, d’aquí dos anys, tornar a començar i quedar-se la meitat d’Ucraïna. Després, tot el país. Per a Kíiv, negociar no és acceptable ara. Per a mi, l’única solució és dissociar Rússia de Putin, com ja ha dit Zelenski. Es pot negociar amb Rússia però no amb Putin. Això seria també una porta de sortida.

I ho veu possible? És l’única esperança?

No només l’única sinó la millor. Tota la gent de l’entorn de Putin ha entès que no hi ha escapatòri­a, que Putin està obcecat. Si no cedeix, perdrà aquesta guerra convencion­al. Llavors utilitzarà l’arma nuclear, els nord-americans respondran i pot desencaden­arse una guerra nuclear mundial.

Confia que passarà alguna cosa abans d’aquest pas dramàtic?

Tota la gent del voltant de Putin són rics, multimilio­naris. Des de fa vuit mesos diuen que Putin ha perdut el cap, que ells podrien viure molt tranquil·lament amb els seus diners. Per què va començar aquesta guerra? No serveix per a res. És un suïcidi. I hi ha una altra cosa. El 21 de febrer, abans de començar la invasió, Putin va reconèixer les dues repúblique­s de Lugansk i de Donetsk. La gent ha oblidat que Rússia és una federació amb 23 repúblique­s on hi ha nacionalis­tes que volen ser independen­ts. Així que quan va reconèixer aquestes repúblique­s, a Iakútia, Txetxènia, Ingúixia o el Tatarstan van dir que perfecte, que després seria el seu torn.

En cas de la victòria d’Ucraïna i de la caiguda de Putin, cal témer el caos en una Rússia que s’enfonsa?

Per mi està clar, no hi ha dubte. Fins i tot si Putin utilitza l’arma nuclear, hi haurà una resposta i ell perdrà. Sigui com sigui, Rússia està fotuda. D’aquí cinc anys,

Hipòtesi de cop

“Tot això només es pot aturar si la gent de l’entorn de Putin decideix liquidar-lo”

Argument sinistre

“D’aquí cinc anys la Rússia actual no existirà: hi haurà una implosió”

Risc de ruptura Iakútia, Txetxènia, Ingúixia o el Tatarstan voldran obtenir la independèn­cia”

“Ell ja va dir que no li poden retreure fer servir la bomba perquè els EUA ja la van utilitzar”

la Rússia actual no existirà.

Hi haurà una implosió?

Sí.

Això serà molt perillós per al món.

Exactament. Aquest és el problema. I probableme­nt això potser serà el que farà que la gent del voltant de Putin decideixi liquidarlo. L’única manera de parar tot això és dir que tenim un boig, sol, que ha pres aquestes decisions que amenacen el món sencer amb la guerra, que amenaça amb la desaparici­ó de Rússia. Ara el detenim, el jutgem, el matem. És igual.

Vostè ha escrit que és l’home més protegit del món. No és fàcil.

Sí, tret de si aquesta decisió la pren la persona que dirigeix la seva guàrdia. Hi ha dos generals que dirigeixen, respectiva­ment, la guàrdia presidenci­al i el servei de protecció de totes les autoritats polítiques russes. Sempre hi ha gent armada entorn de Putin. Podrien bloquejar-lo quan volguessin, fer el mateix que van fer durant el cop contra Gorbatxov a l’agost del 1991.

Si hagués d’apostar, quin escenari veu més probable, l’eliminació prèvia de Putin o l’ús de l’arma nuclear?

Actualment estem al 50% per als dos casos. Però si fa servir la bomba, l’eliminaran. En aquesta situació, diria que al 100%. La gent del seu entorn potser espera que faci servir la bomba, i és probable que l’empenyin a utilitzar-la.

 ?? ??
 ?? ?? Exili
erguei Jirnov,  e  n  , viu  r n    e   e  i   e      u   e re ugi    o   i! "   e   #uerr , e   eu  rne   e  $%&, on v    on e  guir e  r ng  e o' n  n
Exili erguei Jirnov, e n , viu r n e e i e u e re ugi o i! " e #uerr , e eu rne e $%&, on v on e guir e r ng e o' n n
 ?? JOEL SA ET   A ??
JOEL SA ET A

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain