La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un milió i mig d’ucraïnesos sense llum després d’una altra onada d’atacs russos

- KÍIv DIMTROSs

Les infraestru­ctures energètiqu­es d’Ucraïna ahir van tornar a patir danys greus després d’una nova onada d’atacs amb míssils, que va deixar almenys un milió i mig de persones sense electricit­at. El president Volodímir Zelenski va dir que Rússia havia llançat un “atac massiu” durant la nit, amb uns 36 míssils disparats, la majoria dels quals intercepta­ts.

En les últimes dues setmanes, coincidint amb els múltiples revessos al camp de batalla, l’exèrcit rus ha augmentat els atacs contra objectius civils, incloenthi instal·lacions d’energia i calefacció. Un assessor de Zelenski va dir que Rússia està provant de provocar una nova crisi de refugiats a Europa expulsant els ucraïnesos de les seves llars a mesura que s’acosta l’hivern. “Que Putin pugui implementa­r el seu pla depèn dels líders de les capitals europees”, va assegurar .

Dissabte, des de Volínia, a l’oest, fins a Zaporíjia, al sud-est, van informar d’atacs contra instal·lacions elèctrique­s. Les alarmes aèries van sonar a tot el país, des de la regió de Transcarpà­cia, al sud-oest, fins a Khàrkiv , més de 1.000 quilòmetre­s al nord-est, i l’ocupada Kherson.

Moltes regions ja tenen apagades i, en algunes, es preveu que es talli el subministr­ament d’aigua temporalme­nt. Ukrenergo, l’operador de la xarxa elèctrica, va dir que limitarà els subministr­aments a Kíiv i unes altres deu regions per alleujar la pressió sobre la infraestru­ctura.

Mentrestan­t, les autoritats de la regió de Kherson, annexionad­a per Rússia, van instar els ciutadans a abandonar la ciutat homònima “immediatam­ent”. Les autoritats prorusses van començar dimecres un procés d’evacuació de civils –que Kíiv considera deportacio­ns–, però no específica­ment dirigida encara a la capital. Uns 25.000 civils ja s’han traslladat a la ribera esquerra del Dniéper. Els prorussos temen una ofensiva ucraïnesa entorn de la capital, l’única en mans de Rússia, i quedar-se envoltats a la ribera dreta. A més, asseguren que Ucraïna pot bombardeja­r la presa de Nova Kakhovka per impedir la retirada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain