La Vanguardia (Català-1ª edició)

El desallotja­ment de Hu Jintao marca la clausura del Congrés del PCX

Xi Jinping amplia el seu domini dels càrrecs centrals del Comitè Permanent

- Ismael Arana Hong Kong. Correspons­al

En la seva imparable ascensió al panteó dels líders més poderosos de la Xina moderna, Xi Jinping va pujar ahir un dels últims esglaons durant la conclusió del XX congrés del Partit Comunista

(PCX). Durant la cita, marcada per un inusual desallotja­ment de l’expresiden­t Hu Jintao de la sala, es va decidir esmenar la Constituci­ó del partit per fixar l’actual líder com a “nucli” de la formació i una reorganitz­ació a fons de la cúpula que li permet copar els càrrecs més alts amb aliats de la seva confiança.

L’àmplia reforma va incloure la sortida de quatre dels set membres del Comitè Permanent, màxim òrgan de poder al PCX. Entre els que diuen adeu destaca el primer ministre Li Keqiang, de 67 anys. El premier és un liberal en matèria econòmica que durant el seu mandat ha estat arraconat per Xi, ferm partidari d’una ingerència estatal més gran. Fa temps Li ja va anunciar que deixaria el càrrec al març, tot i que podria haver estat al Comitè Permanent fent altres funcions. També es jubilen el president de

l’Assemblea Nacional Popular, Li Zhansu (72 anys); el president de la Conferènci­a Consultiva Política del Poble Xinès, Wang Yang (67 anys), que sonava amb més força com a possible recanvi per a Li, i el vice primer ministre Han Zheng (68 anys).

“És probable que Xi ara domini el pròxim Comitè Permanent amb sis o set dels seus càrrecs (repartits) entre ell i la seva gent”, cosa que li permetrà tenir un suport més gran a l’hora de desenvolup­ar les seves polítiques, va dir Neil Thomas, analista d’Euràsia Group. Entre els noms que sonen amb força a les travesses figuren el cap del PCX a Chongqing, Chen Min’er; el cap del partit a Xangai, Li Quiang, i el director de l’Oficina General del Comitè Central, Ding Xuexiang.

La composició final del Comitè Permanent es donarà a conèixer avui després de fer la seva primera reunió. Liderats per Xi, els seus membres faran acte de presència sobre una catifa vermella per ordre d’importànci­a al nou organigram­a. Molts ulls també estaran atents a si entre ells s’endevina un possible recanvi de futur per al mandatari.

Els 2.300 delegats reunits ahir al Gran Palau del Poble també van aprovar que es modifiques­sin els estatuts de la formació per reafirmar Xi com el “nucli dur” del PCX i les seves idees com els

Indisposat o víctima d’una humiliació, no hi va haver explicació de la sortida de Hu davant les càmeres

principis rectors del Partit Comunista.

Però en contrast amb la mil·limètrica organitzac­ió que caracterit­za aquests esdevenime­nts, ahir es va viure un moment inusual quan l’expresiden­t i predecesso­r de Xi, Hu Jintao, va ser escortat fora de la sala durant l’acte de clausura davant la passivitat de la resta de presents.

Hu, que al desembre farà 80 anys, estava assegut en un lloc prominent, a l’esquerra de Xi. A les imatges captades s’hi veu que dos assistents se li aproximen i parlen amb ell. Ja dret, Hu es mostra reticent a sortir i fins i tot sembla que s’hi resisteix, tot i que després se’n va de bracet amb un dels bidells. Intercanvi­a unes breus paraules amb Xi, que assenteix, i pica l’espatlla del primer ministre sortint, Li Keqiang.

Sense explicació oficial sobre el succeït ni notícies als informatiu­s o xarxes socials xineses, l’incident va provocar elucubraci­ons. Gran part dels comentaris van afirmar que era l’escenifica­ció d’una purga interna, una humiliació pública amb què marcar l’inici d’una de nova era. Aquesta teoria es basa en les crítiques que Xi va abocar en el discurs inaugural del Congrés contra la laxitud del mandat de Hu (2003-2013), en què “amb massa freqüència s’ignoraven les lleis” i hi havia patrons erronis de “culte als diners, hedonisme, egocentris­me” i corrupció.

Tot i això, d’altres van assenyalar que una purga retransmes­a en directe i sense acusacions seria una cosa insòlita al PCX, reticent a mostrar debilitats internes en públic, i van dir que més aviat podria tractar-se d’un problema de salut o indisposic­ió passatgera. El deterioram­ent físic de Hu ha estat notori durant les seves últimes aparicions, i en diverses ocasions ha necessitat ajuda. Tot i així, això no explica per què es va esperar a l’entrada de les càmeres de televisió per evacuar l’expresiden­t i no es va donar cap explicació.

 ?? Kevin Frayer / Getty ?? Xi Jinping observant com l’expresiden­t Hu Jintao és conduït fora de la sala durant la sessió de clausura del Congrés del PCX
Kevin Frayer / Getty Xi Jinping observant com l’expresiden­t Hu Jintao és conduït fora de la sala durant la sessió de clausura del Congrés del PCX

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain