La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les pugnes electorals en vuit estats decidiran la resta del mandat de Biden

Els demòcrates esperen retenir el control del Senat i ja no el de la Cambra Baixa

- Cernanao arcca Washington. Correspons­al

Falten poc més de dues setmanes per a les eleccions de mig mandat que el 8 de novembre decidiran qui controla les dues Cambres del Congrés dels Estats Units els pròxims dos anys, fins a les eleccions del 2024, i les perspectiv­es per al Partit Demòcrata, ara al capdavant dels dos òrgans, no són bones. Les enquestes en prediuen la derrota a la Cambra de Representa­nts, que es renova completame­nt i on els republican­s poden guanyar fàcilment cinc escons més dels 213 que van obtenir el 2020 i, d’aquesta manera, aconseguir la majoria de 218 que necessiten per reprendre el control de l’hemicicle.

La batalla crucial serà, per tant, al Senat, on canvien d’amo 35 seients sobre un total de 100. Si es descompten les curses amb clars favorits, vuit són les competicio­ns disputades que determinar­an si els republican­s sumen els 51 escons que necessiten per derrotar l’actual i mínima majoria demòcrata de 50 més el vot de qualitat de la presidènci­a.

.AdyRb s b d b b d R b b! b . bybd b d b".

Als comicis del 2020, l’estat meridional va registrar els resultats més ajustats del país, tant en les presidenci­als com en la dels dos escons del Senat en disputa, que els demòcrates van guanyar en segona volta al gener següent. Ara, el senador demòcrata i reverend Raphael Warnock defensa el seu escó en situació de pràctic empat amb el republicà trumpista Herschel Walker, antiga superestre­lla del futbol americà. La notícia que Walker va pagar un avortament a una exnòvia malgrat el seu rebuig radical de la interrupci­ó voluntària de l’embaràs –informació que ell nega– no li ha fet perdre suports en el partit ni entre els electors. En la no menys interessan­t disputa pel càrrec de governador de Geòrgia, el seu actual ocupant, el republicà Brian Kemp se la juga amb la líder demòcrata Stacey Abrams. Si ella guanyés, es convertiri­a en la primera governador­a negra en la història dels Estats Units. Però no ho tenen fàcil, perquè Kemp, que va rebutjar la mentida de Trump sobre el “frau” en les presidenci­als del 2020, la supera per sis punts en els sondejos.

#. R$ % Rb &$ ! d .$. R R R .$ ."A!db' b .$ (b b$$

Una altra de les eleccions més disputades i seguides a tota la nació és la que enfronta el doctor republicà i figura de la televisió Mehmet Oz, a qui Trump dona suport, amb el popular demòcrata i vicegovern­ador John Fetterman, conegut per anar vestit amb xandall a l’estil raper i la seva defensa de la legalitzac­ió de la marihuana. El candidat progressis­ta, que no pot cantar victòria atès el migrat avantatge demoscòpic que té, va patir al maig un vessament cerebral amb seqüeles a la parla, que van portar els conservado­rs a qüestionar sense pietat la seva capacitat per al càrrec, una capacitat que els metges de Fetterman acaben de reafirmar. L’aspirant demòcrata a governador Josh Shapiro també avantatja lleugerame­nt l’ultra i supertrump­ista Doug Mastriano.

)R ! R * d R b ."A!db b b $+*. ,R -%

L’elecció a l’escó del Senat en joc a l’estat de l’Oest Mitjà on Biden va guanyar per menys d’un punt el 2020 es considera una de les millors oportunita­ts dels demòcrates per arrabassar als republican­s un seient a la Cambra Alta: el que ocupa i mora de mantenir el trumpista Ron Johnson. El vicegovern­ador demòcrata Mandela Barnes , en lleuger desavantat­ge en els sondejos, ha subratllat les connexions de Johnson amb l’intent de cop dirigit per Trump i culminat amb l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021.

/. b b s b $$ R b . d. b R bdb Ry"% R' !b .$ .8b b!R b$

L’exfiscal general de Nevada, el republicà Adam Laxalt, intenta desposseir del seu càrrec la senadora demòcrata Catherine Cortez Masto, a qui avantatja per només unes dècimes, en una contesa paradigmàt­ica del debat nacional sobre dos dels temes que més preocupen els ciutadans: la inflació, en què Laxalt ha trobat un punt feble dels demòcrates molt rendible, i el dret a l’avortament, acabat d’anul·lar amb caràcter general pel Tribunal Suprem i defensat per Cortez en la seva campanya.

9dR: b &$ d. . ."A!db b .d d.! .' dbd 8 b R; ! .d b d

El dret a l’avortament també és molt present en les eleccions a l’estat d’Arizona, on l’inversor republicà Blake Masters intenta derrotar el senador demòcrata Mark Kelly i recuperar l’estat com el bastió conservado­r que era abans que victòries com la del mateix Kelly o la de Biden per tres dècimes el convertiss­in en territori indefinit. La immigració

i les armes són altres qüestions clau en la cursa.

*3R s yRd +.( .! b R . . .db '

Un lleu però important gir en les enquestes a favor de l’inversor republicà J.D. Vance i en perjudici del congressis­ta demòcrata Tim Ryan fa especialme­nt emocionant la disputa per l’escó de senador a Ohio que deixarà el conservado­r Robert Portman. El candidat republicà ha passat de ser crític amb Trump a defensar a ultrança l’expresiden­t, que va superar Biden per més de 8 punts el 2020.

.bd $R b .$ / d 0+.(- y. b 1 . . b2Rb .$ 3 ". . 4d"

Una altra cursa disputada és la que afronta el congressis­ta republicà Ted Budd en l’intent de reemplaçar el senador conservado­r Richard Burr, a la seva jubilació, i així conservar per als seus un escó que la demòcrata Cheri Beasley, expresiden­ta del Tribunal Suprem estatal, ha vist al seu abast en les enquestes. Budd és un altre dels aspirants republican­s que més han jugat la basa de la inflació, i ha provat de retratar l’exjutgessa Beasley com a massa tolerant amb el crim. El congressis­ta va votar a favor de bloquejar la certificac­ió de les eleccions del 2020, cosa que explica el suport que Trump li va donar.

C$ dR b #d b . 2 ! .d b 5 6.7b R

El senador Marco Rubio té raons per confiar a superar l’aspirant demòcrata que vol arrabassar-li l’escó, la congressis­ta i excap de Policia d’Orlando, Val Demings. Però Florida torna a ser un camp de proves d’alt interès per mesurar la solidesa del domini republicà. I no només pel no tan ampli avantatge del voltant de cinc

punts de Rubio, sinó per la prova que aquestes eleccions represente­n per al governador Ron DeSantis, el republicà més ben col·locat per disputar a Donald Trump la candidatur­a a les presidenci­als del 2024. El repte per a DeSantis no és guanyar el seu competidor, el demòcrata Charlie Crist, aspecte que és més que probable; el desafiamen­t és guanyar-lo per golejada per demostrar que Florida, amb ell, és un estat netament republicà. El 2020, Trump hi va guanyar per 3,4 punts; DeSantis, persona a qui se sol descriure com “un Trump amb cervell” espera vèncer Crist per més de vuit.

 ?? CHENEY ORR / Reuters ?? El polèmic candidat al Senat Herschel Walker fent-se una selfie en un míting a la Universita­t de Geòrgia, a Columbus, divendres
CHENEY ORR / Reuters El polèmic candidat al Senat Herschel Walker fent-se una selfie en un míting a la Universita­t de Geòrgia, a Columbus, divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain