La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ibuprofèn de Sánchez

- SENSE PERMÍS Lola García Sdgarcia@lavanguard­ia.es

Ja fa molt de temps que Pedro Sánchez dona voltes a la reforma del delicte de sedició. Va ser l’alternativ­a durant mesos als indults, tot i que després es va considerar més ràpid i efectiu el perdó governamen­tal perquè els condemnats pel procés sortissin de la presó. Però la intenció del president sempre ha estat emprendre la modificaci­ó legal perquè considera que les penes previstes a Espanya difereixen de les vigents en altres països europeus. Per tant, la reforma de la sedició no s’afrontarà perquè ERC l’hagi posada com a condició per aprovar els pressupost­os, però també és veritat que, si Sánchez no la preveiés, els republican­s votarien en contra dels comptes.

Per això el president del Govern central va emfatitzar divendres que aquest canvi legal és idea seva i no respon a una exigència d’ERC. “És un compromís d’investidur­a personal”, “un compromís personal meu”, va redoblar. Va voler desvincula­r d’aquesta manera la qüestió del suport d’ERC als pressupost­os. L’ombra del xantatge per part de l’independen­tisme sempre és present en les relacions amb el Govern. Ja va passar quan es van aprovar els indults, tot i que llavors ERC no va estar interessad­a a vincular-los al suport pressupost­ari. No els beneficiav­a gens donar la imatge que perseguien el perdó de Sánchez als seus líders empresonat­s. Si es feia, havia de ser una cosa que, en teoria, els republican­s no havien demanat.

Aquesta vegada sí que ERC ha posat la reforma de la sedició sobre la taula de diàleg en paral·lel als comptes. I, mentre dirigents republican­s parlaven uns dies de l’assumpte amb el ministre de Presidènci­a, Félix Bolaños, d’altres es reunien amb la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, per discutir sobre els comptes. ERC ha abraçat la modificaci­ó del Codi Penal fa uns mesos. Abans no veia amb

El president prepara el terreny per rebaixar les penes per sedició. El quan es decidirà amb prudència. Però Sánchez ha perdut la por del conflicte català i el vol utilitzar com a argument a favor a les generals.

bon ull aquesta mesura. No serà fàcil que les dues parts acordin quin és el càstig que admeten els independen­tistes per un delicte d’aquesta mena. Però ara fins i tot el president Pere Aragonès repeteix que, a falta d’amnistia, cal buscar “efectes” equivalent­s. Sánchez també va subratllar que l’abordarà quan tingui els suports parlamenta­ris necessaris i, avui dia, no sembla que els tinguem”. El president està preparant el terreny.

Encaixar els temps més convenient­s per a tothom és una de les qüestions més

difícils de resoldre. ERC pressiona perquè la reforma s’abordi abans que s’acabi l’any. Fins i tot abans del congrés del novembre en què Oriol Junqueras i Marta Rovira seran reelegits al capdavant del partit. A més, diversos dirigents republican­s estan a punt d’asseure’s al banc dels acusats pel procés i aquesta imatge, si no s’avança el que anomenen “desjudicia­lització”, és demolidora, perquè ERC continuï donant suport a Sánchez. Pel Govern central, la prioritat ara és la negociació amb el PP per renovar la cúpula judicial.

Res no ha d’interferir en l’últim intent de canviar les majories actuals, inclinades a la dreta.

Al Tribunal Suprem no es veu de bon grat que la reforma de la sedició s’aprovi abans que la justícia europea dictamini sobre la sentència del procés. Canviar la llei per rebaixar les penes és admetre implícitam­ent que les condemnes van ser desproporc­ionades i el tribunal tem que s’enviaria un missatge en aquest sentit a la justícia europea, que podria qüestionar la decisió del Suprem.

La Moncloa va estudiar amb summa prudència el moment idoni per concedir

Al Suprem es tem que la rebaixa de la sedició enviï a la justícia europea un missatge negatiu sobre la sentència

els indults i Sánchez serà cautelós davant el calendari electoral. El líder del PSOE ja esgrimeix la “desinflama­ció” a Catalunya com un actiu contra el PP. Ho va fer al debat del Senat, quan va demanar a Alberto Núñez Feijóo: “Prefereix la Catalunya del 2017 o la del 2022?”. I divendres va reblar: “El 2017 ens va deixar algunes lliçons per a la democràcia”. Rebaixar la sedició seria una altra dosi d’ibuprofèn en l’estratègia de la desinflama­ció i li permetria presentar-se a les generals com el president que va encarrilar la crisi política més gran dels últims anys. La intenció és que, per primera vegada per a un líder del PSOE, Catalunya sigui un argument a favor. Però, tot i que Sánchez ha perdut la por del conflicte català, sap que el PP encara el pot fer servir en contra seu. ●

 ?? Emilia gutiérrez ?? Bolaños i Vilagrà a l’última reunió de la taula de diàleg
Emilia gutiérrez Bolaños i Vilagrà a l’última reunió de la taula de diàleg
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain