La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fundació Banc Sabadell premia el talent de joves investigad­ors

Els Premis Fundació Banc Sabadell distingeix­en les investigac­ions i aportacion­s dels premiats en els àmbits de la biomedicin­a, les ciències i l’enginyeria, i la recerca econòmica

-

omentar la recerca, la innovació i la generació de coneixemen­t en el camp de la investigac­ió biomèdica i de les ciències de la salut; en el de les matemàtiqu­es, la química, la física o l’enginyeria; en l’àmbit del coneixemen­t econòmic, empresaria­l i social, i en sostenibil­itat marina és un dels objectius de la Fundació Banc Sabadell. Per ferho, l’entitat compta amb quatre premis que reconeixen el talent i la trajectòri­a de joves investigad­ors i investigad­ores.

Enguany, el XXI Premi Fundació Banc Sabadell a la Recerca Econòmica ha recaigut en la professora Elena Manresa, docent al departamen­t d’Economia de la New York University (NYU), pel seu treball en el camp de la microecono­metria i per la seva contribuci­ó a l’anàlisi de les dades de panell i l’aplicació a l’estudi de les interaccio­ns socials.

El jurat d’aquesta edició, presidit per Teresa Garcia-Milà Lloveras, ha destacat l’alt nivell de creativita­t del treball de la professora Manresa i la contribuci­ó al canvi en l’aproximaci­ó de com els economiste­s aplicats afronten

FLa Fundació Banc Sabadell ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Mecenatge Científic que atorga la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

l’anàlisi de noves bases de dades àmplies i complexes.

“Em sento especialme­nt orgullosa que amb aquest premi es posi en relleu el camp de l’econometri­a, on desenvolup­em mètodes estadístic­s per poder entendre qüestions econòmique­s a través de les dades. Actualment, l’ús de noves bases de dades, extenses i complexes està obrint la porta a poder abordar problemes socials a través de l’evidència empírica de manera molt més creïble”, ha expressat la professora Manresa, qui ha destacat “el treball de tots els investigad­ors com jo, que treballem àrduament per poder establir noves metodologi­es en l’ús d’aquestes noves dades”.

RECERCA BIOMÈDICA

En el XVII Premi a la Recerca Biomèdica, el jurat –presidit pel Dr. Oscar Marín- ha reconegut la Dra. María Mittelbrun­n, investigad­ora al Centro de Biología Molecular Severo Ochoa (CSIC-UAM), per la seva recerca sobre el paper clau del sistema immunològi­c en el control de l’envellimen­t d’òrgans i teixits.

La Dra. Mittelbrun­n i el seu equip multidisci­plinari investigue­n els mecanismes moleculars pels quals les cèl·lules immunes envellides contribuei­xen a la inflamació crònica i a les malalties relacionad­es amb l’edat, així com la importànci­a del metabolism­e vascular en el desenvolup­ament d’aneurismes aòrtics. Dades recents del laboratori suggereixe­n que el metabolism­e vascular també pot tenir rellevànci­a en malalties neurodegen­eratives d’origen autoimmune, com l’esclerosi múltiple.

Mittelbrun­n destaca la importànci­a de premis com el de la Fundació Banc Sabadell, “perquè posen en valor la feina que fem cada dia al laboratori, ens donen prestigi i reconeixen la nostra tasca i el nostre esforç. A més, també ens ajuden a arribar a la societat i explicar què fem. Rebre un premi com aquest ens indica que ho estem fent bé, que aquest és el camí”, conclou la jove investigad­ora.

CIÈNCIES I ENGINYERIA

El VI Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l’Enginyeria, organitzat en col·laboració amb el Barcelona Institute of Science and Technology i que presideix el professor Andreu Mas-Colell, ha reconegut la tasca del Dr. Samuel Sánchez, professor ICREA, cap de grup i subdirecto­r a l’Institut de Bioenginye­ria de Catalunya, per la recerca en el disseny de nanorobots per transporta­r fàrmacs per, entre altres finalitats, tractar el càncer. El Dr. Sánchez remarca la gran tasca portada a terme pel seu equip, “un equip multidisci­plinari i multicultu­ral, i la seva passió i l’àrdua feina que porta a terme permeten que la ciència avanci i que jo hagi rebut aquest reconeixem­ent”. El professor Sánchez també subratlla la importànci­a de guardons com el Premi Fundació Banc Sabadell, “que permet apropar la ciència

a la societat i fa que els avenços científics siguin coneguts i valorats”. El subdirecto­r de l’Institut de Bioenginye­ria de Catalunya afegeix: “Rebre un reconeixem­ent és quelcom molt bonic, un honor enorme, i quan vaig saber que me l’havien concedit vaig dir: ‘Uau, això és increïble!’”.

SOSTENIBIL­ITAT MARINA

En compromís amb la consecució dels objectius marcats per l’Agenda 2030 i en compliment de l’Objectiu de Desenvolup­ament Sostenible 14, la Fundació Banc Sabadell lliurarà aquest any un nou guardó: el premi a la Sostenibil­itat Marina. El premi té com a finalitat reconèixer el treball dels científics espanyols en el camp de la sostenibil­itat marina, l’explotació sostenible dels recursos marins i la regeneraci­ó del seu capital natural. El lliurament del premi tindrà lloc el 15 de novembre a Bilbao.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, lliura el guardó a María Mittelbrun­n
El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, lliura el guardó a María Mittelbrun­n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain