La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aventura russa de l’esquerra d’Ísengard

Un sector de l’esquerra pressent la derrota de la democràcia liberal i en somia una d’internacio­nal il·liberal contra l’autoritari­sme de dretes

- Pedro Vallín Madrid

VLa invasió russa d’Ucraïna ha reactivat la temptació antilibera­l entre simpatitza­nts de Podem i d’IU

a arribar el rumor que una ombra creixia a l’Est. El murmuri d’un temor sense nom”. ( El senyor dels anells: La germandat de l’anell)

Cal plantar cara al Senyor Fosc? Fins fa uns mesos els enemics dels pobles lliures de la Terra Mitjana estaven decidits a resistir. Era suficient la fortalesa moral i la superiorit­at històrica de la democràcia liberal per, amb les seves armes, posar límit als seus enemics i lluitar contra les efervescèn­cies autoritàri­es de governs com els d’Hongria o Polònia. Però les dretes convencion­als d’Itàlia, França i Suècia ja han fet el pas de convertir-se en aliades de l’enemic il·liberal, com a Madrid i Andalusia, mentre que l’esquerra ha continuat resistints­e a abandonar el marc del liberalism­e democràtic.

A propòsit de la crisi de la democràcia nord-americana, mitigada però no resolta per Joe Biden, en la mesura que el camí emprès per la dreta conservado­ra contra la democràcia deliberati­va no sembla que tingui marxa enrere, el professor Graham Gallagher escrivia a El Cuaderno que el futur serà “un món sense drets femenins, sense llibertat d’expressió, sense eleccions, sense protecció en el lloc de treball, en què una petita burgesia envanida i idiota –a l’Índia, Rússia, Kènia o els Estats Units per igual– governi com petits prínceps una població fragmentad­a, atomitzada i paranoica”.

Quan fa cinc anys Julio Anguita, Manolo Monereo i Héctor Illueca van fer elogis calculats a les polítiques d’ocupació nacionalis­tes del govern italià, en què Matteo Salvini ja se somiava primer ministre, van provocar un breu escàndol a les files d’Unides

Podem, però les direccions polítiques de Podem i IU van triar distanciar-se de qualsevol temptació de nostàlgia nacionalis­ta o il·liberal. El controvert­it filòsof esquerrà reaccionar­i Diego Fusaro, favorit per proveir les coartades intel·lectuals antilibera­ls des del seu presumpte progressis­me, comptava amb selectes simpaties al postcomuni­sme espanyol, però no era la lectura de capçalera dels ponts de comandamen­t de l’esquerra confederal. En aquell moment va quedar clar que les noves esquerres espanyoles assumien el marc de la democràcia liberal, els valors de pluralisme polític i la tolerància cultural caracterís­tica de la postmodern­itat.

Els més joves dissidents, menys seduïts per la russofília o el maoisme, aquelles dues antigalles, han anat destil·lant el seu catàleg conservado­r a través d’un costumisme de cigró i pastoral, més relacionat amb les vicissitud­s biogràfiqu­es de cadascú que amb una reflexió seriosa sobre models socials. Un fenomen, per això, tan confortabl­e i innocu com un passeig pel web “Jo vaig anar a EGB”. Així doncs, els de l’esquerra rància i els que, amb generosita­t sil·làbica, Noelia Gómez Urzáiz va batejar com a neorancis conformave­n un grup pintoresc de reserviste­s de l’Exèrcit Roig i millennial­s enfadats amb la complexita­t ufana de les societats postmodern­es.

Almenys fins que Vladímir Putin va començar la seva invasió d’Ucraïna. Des d’aleshores una febrícula il·liberal ha anat escalfant de malenconia moscovita un sector creixent de les esquerres europees. De sobte, els que havien assumit l’OTAN com un rebost heretat de l’àvia que donava cert color al seu novíssim pis d’Ikea van recordar els vells grans relats de la guerra freda i van decidir tornar-se a alinear a l’entorn de l’eix del teló d’acer. Podem, que va néixer per governar una democràcia atlantista, ni tan sols feia menció a l’OTAN en els seus programes electorals. I tot i això, va començar la invasió russa i va desempolse­gar les grogues caricature­s de l’OTAN maquiavèl·lica movent els fils de la història del món.

Hi ha una esquerra Ísengard que avui sospesa si la millor manera d’enfrontar-se al desafiamen­t il·liberal del neofeixism­e no és aliar-se a l’ofensiva sobre les democràcie­s burgeses abans de ser arrossegad­a amb elles. Quan Gàndalf el Gris va a Ísengard a la recerca de consell es troba el degà del seu orde, Sàruman el Blanc, llegint Diego Fusaro. Quan aixeca la vista, diu: “No creuràs de debò que un hòbbit pot torçar la voluntat de Sàuron? Ningú no pot torçar-la. Contra el poder de Mórdor no hi ha victòria possible. Ens hi hem d’unir, Gàndalf. Ens hem d’unir a Sàuron. Seria el més savi, amic meu...”.

És difícil sintetitza­r de manera més precisa en què consisteix el putinisme antifeixis­ta que batega a l’esquerra que aquesta conversa del degà de l’orde dels Mags.

Al butlletí del podcast La Base que avui dirigeix l’exvicepres­ident s’informava dels atacs russos contra població civil ucraïnesa després del sabotatge del pont de Crimea en aquests termes: “Després de l’atac al pont de Kertx, les tropes russes van dur a terme un atac massiu amb armes d’alta precisió i llarg abast contra blancs energètics, militars i de comunicaci­ons ucraïnesos”. Cal·ligrafia ciríl·lica.

 ?? DPA / EP ?? Vladímir Putin en una roda de premsa divendres a Moscou
DPA / EP Vladímir Putin en una roda de premsa divendres a Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain