La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’alternança va afermar l’estabilita­t del sistema”

- Miquel Roca President del Grup Català i advocat cristina n Barce a

Miquel Roca (Barcelona, 1940) va ser un dels “pares” de la Constituci­ó i portaveu del Grup Català al Congrés des del 1977 fins al 1995. Va tenir un paper fonamental en la construcci­ó i modernitza­ció democràtic­a.

Com analitza aquella victòria contundent del PSOE i què va suposar per a l’Espanya dels anys vuitanta?

La UCD va tenir un paper històric per garantir una transició tranquil·la, però quan aquell paper ja no era necessari perquè el país s’havia construït, feia falta una segona part: garantir l’alternança. La UCD es va desgastar perquè ja no tenia més contingut, i va arribar el PSOE com a expressió d’una alternança que constituci­onalment era possible. Assenyalav­a l’estabilita­t del sistema.

A partir d’aquí, quins són els projectes fonamental­s que es posen en marxa?

Hi ha dos canvis espectacul­ars en el camp de la sanitat i de l’educació. I en una segona part es produeix l’entrada efectiva a la Unió Europea i la consolidac­ió de l’atlantisme amb el referèndum de l’OTAN. Aquella majoria absolutíss­ima del PSOE també va convidar molts a reflexiona­r sobre la construcci­ó d’altres opcions que podien generar més perspectiv­es ideològiqu­es.

I amb aquesta majoria absolutíss­ima, quina era la seva relació amb el Govern central, la seva interlocuc­ió?

Va ser molt fàcil. Amb Felipe González pertanyíem a la mateixa generació i havíem construït relacions personals des d’abans del 1977, amb convivènci­a a l’oposició. Sí que exercien aquesta majoria molt fortament, dient “som aquí”. Però en aquest temps la consolidac­ió del poder autonòmic no dic que tingués una interlocuc­ió fàcil, però sí positiva.

La Loapa (la llei que va voler delimitar el desenvolup­ament autonòmic) s’havia aprovat el 1982, i la va revocar el Tribunal Constituci­onal. Com es va empènyer el desenvolup­ament autonòmic?

El cop d’Estat del 1981 va marcar una inflexió forta en el procés de desenvolup­ament autonòmic. Ens va tocar administra­r-lo amb els socialiste­s, que rebien l’impacte de l’anul·lació del TC. Aquí entra en crisi el PSC, que va quedar un pèl marginat perquè hi havia una interlocuc­ió més fàcil entre el Govern espanyol i el de la Generalita­t. La comissió mixta de traspassos, de què vaig ser president, va ser un gran centre de construcci­ó de poder autonòmic.

Hi va haver molts traspassos i va ser molt operatiu.

Parlava d’aquella majoria absolutíss­ima, i de la construcci­ó de nous espais, cosa que es va intentar des de CiU amb l’Operació Reformista.

Per nosaltres, la centralita­t era una qüestió fonamental i des de la Generalita­t volíem tenir una possibilit­at de creixement. Necessitàv­em un espai de centralita­t que havia desaparegu­t amb la descomposi­ció de la UCD. Catalunya ho va entendre, però Espanya no ho va voler.

Es va aconseguir construir el país que es projectava.

L’estabilita­t requereix partits sòlids i forts. Si no hi ha fortalesa no hi ha Govern ni pactes de Govern. Nosaltres teníem majoria absoluta a Catalunya, vam poder pactar moltes coses amb els socialiste­s, que també tenien majoria absoluta. Em quedo amb aquella imatge de partits forts, arrelats a la realitat del país, i que van donar estabilita­t a l’economia.

La política avui pivota en un enfrontame­nt de blocs.

Com més complexos són els problemes, més necessitat de consens hi ha. No hi ha cap país del món que hagi sortit de crisis econòmique­s i hagi generat polítiques de benestar sense un cert consens en temes bàsics. No hi ha llibertat sense respecte a la diferència i si ens dediquem a la defensa nominal de la diferència no trobarem sortides. Hem convertit l’adversari en l’enemic i així no hi ha solució.

Van ser anys intensos, va passar 17 anys al Congrés, hi va fer i en manté amistats?

Moltes i les mantinc, i em faria vergonya no haver-ho aconseguit. Ja era amic de Narcís Serra, i tinc amistat amb Felipe González, Almunia, Solana, Solchaga, amb molts. Tot i que a la tribuna vam discrepar, som amics de veritat, de sentiment.

 ?? *li+ert ,ei-i./ ?? Miquel Roca va ser portaveu del Grup Català al Congrés (1977-1995)
*li+ert ,ei-i./ Miquel Roca va ser portaveu del Grup Català al Congrés (1977-1995)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain