La Vanguardia (Català-1ª edició)

Socialdemo­cràcia per altres vies

- ANÀLI I Joan Esculies

Tres milions de vots, un 20% de l’electorat. La diferència entre els 202 escons de Felipe González l’octubre del 1982 i els 120 de Pedro Sánchez el novembre del 2019 expliquen la progressiv­a fragmentac­ió del parlamenta­risme espanyol, d’acord amb la majoria de les democràcie­s europees en les últimes dècades. I també la història del PSOE.

Després d’abandonar el marxisme i consolidar-se amb l’ajuda del Partit Socialdemò­crata d’Alemanya, la majoria absoluta va portar el socialisme espanyol a abraçar la socialdemo­cràcia sent un nouvingut. Educació, sanitat, reforma fiscal i obres públiques van ser els pilars de l’Estat de benestar que, amb l’objectiu d’ancorarse a Europa, van consolidar els successius executius de González (1982-1996).

Com a principal partit constituen­t del nou període democràtic, una vegada aconseguit l’objectiu, l’aposta reformista del PSOE va quedar sense recorregut. El discurs de consolidac­ió o aprofundim­ent del benestar, al costat del desgast de governar, va deixar d’atreure les classes mitjanes i mitjanes-baixes.

Quan el 2004 el socialisme va tornar al govern —després de l’excepciona­l situació generada per l’11-M—, Espanya havia canviat. La classe treballado­ra era menys classe. Estava més disgregada, era més individual­ista i menys sindicaliz­ada, mentre que la classe mitjana s’havia assentat. Amb la tercera via de Tony Blair escorada cap al liberalism­e i inservible com a paradigma, el PSOE de José Luís Rodríguez Zapatero va entrar de ple en les guerres culturals en comptes de proposar d’aprofundir en l’Estat de benestar, en què era més difícil diferencia­r-se de la centredret­a.

La socialdemo­cràcia va quedar sepultada per la batalla pels valors i drets —ecologisme, pacifisme, feminisme, gènere...—. El focus eren els segments de població (audiències), en detriment de polítiques generalist­es per a amplis espectres de votant. La crisi es va carregar el 2011 l’aposta del PSOE, que s’apropava a plantejame­nts de la Nova Esquerra d’altres temps. El votant socialista es va sentir desemparat.

Des de la recuperaci­ó del govern després de la moció de censura a Mariano Rajoy —una altra situació excepciona­l— el juny del 2018, els governs de Pedro Sánchez han navegat fins que la concatenac­ió de la pandèmia, la inflació i la visibilita­t creixent de la immigració han generat insegureta­t, pèrdua d’estatus i una demanda creixent de protecció estatal per part dels seus electors tradiciona­ls.

L’apel·lació del PSOE actual a la socialdemo­cràcia i a la figura de González en els discursos de Sánchez parteix de la constataci­ó que l’Estat de benestar —com la democràcia— no està assegurada i sense un mantenimen­t constant els seus fonaments d’enfonsen amb més facilitat de la prevista.

La qüestió és que les receptes dels vuitanta avui no poden ser les mateixes. El PSOE de Sánchez tampoc no es pot deslligar del llegat de les batalles culturals de ZP. El que tracta és

de no perdre les classes mitja

Els pilars de l’Estat de benestar van consolidar els executius de González

El PSOE de Sánchez ja no es pot deslligar del llegat de les batalles culturals de ZP

nes urbanes, castigades econòmicam­ent, i atreure un segment amb menys recursos, que ja no treballa en la indústria, sinó en la societat del coneixemen­t.

Ja que els 202 diputats de González i l’abast de les reformes impulsades pels seus governs són una quimera, l’objectiu socialista actual és reflotar l’Estat de benestar a través d’una socialdemo­cràcia per altres vies: ajustos en política fiscal (grans empreses, pimes, pensions...).

És d’hora per dilucidar si l’aposta és conjuntura­l o l’inici d’un projecte de llarg termini. Amb l’horitzó del mercat europeu, l’Espanya del 1982 vivia a l’expectativ­a d’una cosa bona. Avui la seva societat, com les de la resta del continent, viu condiciona­da per la por. El recorregut de la nova aposta socialdemò­crata, també en la resta dels països, el determinar­à si els ciutadans es permeten la paciència necessària per esperar-ne els resultats o si abracen opcions que els prometen solucions ràpides per posar fi als seus mals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain