La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La creació d’IU va ser una lectura derrotista del 28-O”

Exmembre del comitè central del PCE

- Santiago Carrillo Menéndez Pedro Vallín Madrid

El professor Santiago Carrillo Menéndez (París, 1950) exerceix de marmessor de la memòria política del seu pare i va viure al seu costat bona part de la seva trajectòri­a al PCE, en què va ser membre del comitè central. El 1982, quan es va segellar la sort del partit –tenia 23 escons i es va quedar a 4 actes–, Santiago tenia 32 anys.

El d’octubre del 1982 va ser un triomf sense precedents de l’esquerra i alhora un glop molt amarg per al PCE.

Sens dubte va ser un resultat molt amarg, però no es pot dir que fos una sorpresa. El PCE ja estava en una profunda crisi, que a la primavera havia portat a la dimissió del secretari general, retirada a petició, gairebé unànime, dels membres de la direcció. S’obre un període en què, d’una banda, hi ha l’alegria d’un canvi i d’un govern d’esquerres, i de l’altra, la tristesa que en aquest procés el partit estigui en la via de dissolució i sumit en una gran crisi.

Aquell dia hi ha una certa ingratitud històrica amb el seu pare, tan actiu en la clandestin­itat i la transició.

N’hi ha. I així ho vam percebre la resta. Però el meu pare no estava acostumat a pensar en aquests termes. Per a ell era un revés i tocava treure’n lliçons, reorganitz­ar-se, continuar lluitant i recompondr­e’s per a les següents eleccions. Pensava que el govern sempre implica desgast i que si s’era capaç de fer una oposició assenyada, tindria els seus fruits. No va partir mai d’altres considerac­ions.

Com està relacionat aquell 28-O amb el trànsit posterior del PCE cap a Izquierda Unida?

Crec que està condiciona­t completame­nt per aquell resultat. El PCE estava en crisi, les eleccions són simplement una constataci­ó i un accelerado­r. La creació d’Izquierda Unida en el fons correspon a una lectura derrotista del resultat electoral i a intentar cavalcar la campanya contra l’OTAN, en què es veu renéixer una mica la mobilitzac­ió. A parer meu, va ser un error perquè, tot i que va ser una gran mobilitzac­ió, va fracassar i llavors, d’alguna manera, va marcar el que s’estava intentant crear. En aquell debat, el sector que encapçalav­a el meu pare dins del PCE era partidari de repensar el discurs, però reafirmant sigles i senyes d’identitat. I ens hi vam oposar els que érem membres del Comitè Central. Vam perdre aquella batalla en

aquell període. I si es mira amb perspectiv­a, fins i tot en el seu millor moment, IU va quedar per sota del resultat del PCE en solitari en el 79.

Els resultats del 82 són vint mesos després del cop d’Estat. El seu pare vinculava una cosa amb l’altra?

Sí, esclar. El Partit Comunista havia patit una legalitzac­ió tardana seguida d’un pronunciam­ent contrari de la Junta de Caps d’Estat Major. El partit era vist com un possible motiu de l’aixecament militar. El 23-F d’alguna manera ho reafirma i potser contribuei­x a la derrota, però seria un error pensar que va ser el motiu principal o l’únic.

En aquell auge de la socialdemo­cràcia i crisi dels partits comunistes què tenia en comú la situació del PCE amb la fortuna d’altres formacions europees?

Hi ha un element fonamental si un el compara, per exemple, amb la sortida de la Segona Guerra Mundial, en què el prestigi de la Unió Soviètica és enorme i fa que els partits comunistes, que han estat l’eix central de la resistènci­a, se’n beneficiïn. A nosaltres ens toca un període en reflux d’aquell prestigi.

La desfeta del PCE “El partit ja estava en una profunda crisi, però les eleccions van ser un accelerado­r”

La invasió d’Ucraïna sembla haver despertat velles temptacion­s de l’esquerra rància i russòfila a l’esquerra postcomuni­sta.

Crec que el que passa en les crisis és que aguditza totes les contradicc­ions, i si no hi ha una capacitat de pensament nou i d’anàlisi, és molt fàcil replegar-se en plantejame­nts del passat. I això explica una mica aquest ressorgime­nt a què fa referència. Però és una fal·làcia tractar la realitat amb models simplistes que no porten a una comprensió i una capacitat de transforma­ció de la realitat. En el tema rus, crec que encara n’hi ha molts de l’esquerra que no s’han assabentat que Putin i la Rússia d’avui no és el comunisme, són els amics dels LePen i d’altres animals del pelatge de l’extrema dreta.

 ?? LV ?? Santiago Carrillo Menéndez, fill de Santiago Carrillo i membre del comitè central del PCE el 1982
LV Santiago Carrillo Menéndez, fill de Santiago Carrillo i membre del comitè central del PCE el 1982

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain