La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos van alertar la jutgessa del cas Bombers que Interior no col·laborava

Molta documentac­ió ha estat un any esperant el trasllat per ser analitzada

- Mayka Navarro Ignacio Orovio

Aquests dies, que s’escriu, i molt, sobre la crisi a la Conselleri­a d’Interior a compte dels Mossos d’Esquadra, es fan referèncie­s reiterades a la investigac­ió que la policia catalana va començar la primavera del 2021 i que continua avui sobre les presumptes irregulari­tats als concursos de mantenimen­t dels vehicles del Bombers de la Generalita­t. La unitat central anticorrup­ció va sol·licitar el novembre del 2021 al departamen­t que dirigeix Joan Ignasi Elena tota una sèrie de documents relacionat­s amb els contractes, i no ha estat fins ara, gairebé un any després, que els investigad­ors han començat a rebre les caixes amb els papers i a comptagote­s.

La situació de paràlisi de la investigac­ió va empènyer els mossos a presentar fa un mes un escrit contundent a la titular del jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona, en què explicaven que si bé tots els informes previs advertien que ja no hi havia més documents per analitzar perquè “així ho havien manifestat des d’Interior”, realment sí que n’hi havien més, i força.

Al setembre, i amb motiu d’entreviste­s amb els caps d’algunes regions dels Bombers, els investigad­ors van descobrir que aquests responsabl­es operatius acumulaven als despatxos una gran quantitat de caixes amb expedients i documents que feia “mesos” que estaven en espera de rebre instruccio­ns d’Interior.

En l’escrit a la jutgessa, els investigad­ors afegeixen els correus que al seu moment els diferents responsabl­es de regió van enviar als superiors per informar que ja tenien recopilada i preparada la documentac­ió que els havien sol·licitat i per demanar-los què havien de fer amb els documents.

En aquest escrit, avançat fa uns dies pel digital El Món, els Mossos adverteixe­n que “és inversembl­ant que s’estiguin derivant les tasques de recopilaci­ó dels documents a les persones investigad­es, tenint en compte que els falta moltíssima documentac­ió necessària i que és altament probable que part de la documentac­ió que no apareix sigui conseqüènc­ia de l’obstaculit­zació a l’avenç de la investigac­ió, cosa que dificulta l’anàlisi exhaustiva de les dades requerides”

Arran d’aquest escrit, Interior va començar a reenviar la documentac­ió a la unitat anticorrup­ció, amb seu al complex central d’Egara, a Sabadell.

L’absència sospitosa de documentac­ió ja va provocar que, al juliol, els Mossos accedissin a les instal·lacions centrals de l’empresa Iturri a Catalunya amb una ordre judicial per emportar-se tota la documentac­ió que els estava negant Interior.

La situació és paradoxal, atès que el retret més important que els partits de l’oposició fan a Elena és precisamen­t que els canvis en la direcció policial no blinden les ingerèncie­s polítiques en les investigac­ions.

El grup anticorrup­ció dels Mossos va advertir de la tardança en un dur escrit al jutjat

La causa s’ha desinflat mediàticam­ent, però es manté viva als jutjats, on la setmana passada van declarar la funcionàri­a que va fer la informació reservada al departamen­t després que qui va ser conseller d’Interior, Miquel Sàmper, sospités de factures inflades i una comptabili­tat caòtica que podia amagar conductes delictives. També van declarar el subinspect­or dels Mossos que va redactar els primers atestats i la funcionàri­a que va guardar el power point del llavors director dels Bombers, Manel Pardo, amb l’anotació d’un 2%, que va despertar les sospites.

Al març Pardo va declarar davant del jutge que l’anotació era seva i que feia referència a un marge de despesa variable que s’aplicava davant les avaries sobrevingu­des. Va negar que fossin comissions il·legals.

Poc abans, aquest diari va descobrir que la Conselleri­a d’Interior va readjudica­r a Iturri un contracte de mantenimen­t de vehicles que havia estat anul·lat pel Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Però Interior el va tornar a concedir a la mateixa empresa en un “procedimen­t negociat sense publicitat”, al·legant la urgència de les tasques que s’havien de fer. El contracte va ser firmat pel gerent d’Iturri a Catalunya, Eduardo Díez Hervás, i Brauli Duart, número 2 de la conselleri­a que dirigia Miquel Buch.

 ?? a
 

a ?? Vehicles dels Bombers de la Generalita­t al febrer al parc de Bellaterra
a a Vehicles dels Bombers de la Generalita­t al febrer al parc de Bellaterra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain