La Vanguardia (Català-1ª edició)

Venc cames

- Xavi Ayén

Mary Shelley va créixer en un entorn peculiar. El seu pare, William Godwin, que havia enviudat als deu dies de néixer ella, solia emportar-se tota la família, com d’altres van al camp, al cementiri londinenc de Saint Pancras, on la nena va aprendre a llegir amb els textos de les làpides. La tomba de la seva mare era entre dos salzes, i sobre ella es va asseure la Mary, durant anys, a llegir llibres. No hi ha lectura més intensa que la que es realitza en un cementiri, i sé de què parlo perquè a l’institut, a l’hora del pati, m’escapava a l’annex cementiri de les Corts a llegir García Márquez.

Els de Shelley van ser temps de lladres de cossos (els pagaven bé), de dissecador­s i de descàrregu­es d’energia elèctrica per galvanitza­r cadàvers. Hi havia alegres bandes de resurrecci­onistes (la bona Mary no va inventar-se res). L’argentina Esther Cross s’ocupa de tot això al deliciós llibre La mujer que escribió Frankenste­in (Minúscula), on, entre altres coses, accedim al diari de Joseph Naples, un d’aquells tipus que entraven als cementiris amb la pala a la mà per emportar-se carn fresca o fins i tot semidescom­posta: “En vam portar 15 de grans i un noi”, anota un dia; un altre, “vaig vendre les cames a l’hospital”.

Llegir és reviure els morts, dialogar amb un absent, obrir el taüt i despertar un text que estava adormit. A la Fira del Llibre de Frankfurt, des d’on escric, hem tingut un altre tipus de mort més present que mai. Furtives llàgrimes han discorregu­t per les galtes d’autèntics taurons de la negociació editorial a l’escoltar els testimonis d’autors i editors ucraïnesos que s’entossudei­xen a continuar escrivint i publicant sota les bombes. L’artista Maria Kulikovska s’ha desplomat al mig del pati, com ferida per la bala d’un franctirad­or. El mateix Zelenski ens ha parlat en un vídeo, inquietant-nos: “Estan vostès segurs d’estar fora de perill d’un dron assassí?”. El guanyador del premi de la Pau dels llibreters, el poeta punk ucraïnès Serhij Zhadan, tenia només un objectiu: comprar una estufa de llenya per portar-l’hi a la seva mare a Khàrkiv. “Si no, es congelarà, no tenim gas ni llum elèctrica”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain