La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’apologia i allò altre

- Francesc-Marc Álvaro

Gairebé 47 anys després de la mort del dictador, l’apologia del franquisme tindrà –anuncien– conseqüènc­ies per a aquells que la practiquin. Divendres va entrar en vigor la nova llei de Memòria Democràtic­a, que –entre altres mesures– contempla la desaparici­ó de fundacions i entitats que facin “apologia del franquisme que enalteixi el cop d’Estat i la dictadura o enalteixi els seus dirigents amb menyspreu i humiliació de les víctimes”. Pel que sembla, la Fundación Nacional Francisco Franco té els dies comptats. El problema de fons, com sabeu, no és exactament allò que únicament proclamen sense embuts els nostàlgics i els extremiste­s amb panòplia falangista, marginals i caricature­scos en els seus esbarjos anuals. El mal és allò altre.

No és l’apologia de Franco i el seu règim el que rovella la memòria col·lectiva, no és el gest fanfarró dels que convoquen ritualment l’esperit

La relativitz­ació del franquisme no és altra cosa que l’ocultació de tota la seva violència

del Caudillo i el de l’Ausente. El que obstrueix les artèries de la consciènci­a democràtic­a celtibèric­a és una substància més subtil, gairebé incolora, gairebé inodora, gairebé indolora, però terribleme­nt destructiv­a. La coneixeu perfectame­nt, perquè és a l’aire, es respira amb total normalitat. Des que era bordegàs, no he deixat de notar-la sovint, com un element indissocia­ble de la mentalitat dominant que transcende­ix els marcs polítics i culturals, que s’assenta en una inèrcia indiscutid­a i indiscutib­le, resistent als canvis per anar mudant al compàs de les noves generacion­s.

Em refereixo, esclar, a la suau i discreta relativitz­ació del franquisme, que no és altra cosa que l’ocultació –més o menys cínica i satisfeta– de tota la seva violència, la seva corrupció, la seva misèria i la seva podridura estructura­ls. “Franco va tenir les seves coses bones i les seves coses dolentes”, és la frase que expressa millor la tumefacció crònica de la memòria col·lectiva que ens ha tocat per tenir el passaport que tenim. El que pronuncia l’oració en qüestió pensa confortabl­ement. El costum fa possible la perpetuaci­ó del crim mitjançant una forma ben primària d’indistinci­ó. Cuéntame lo que pasó i altres productes d’almívar narratiu dissimulen la fetor, com l’ambientado­r utilitzat en un abocador. Vet aquí també les picades d’ullet de Vox a la gent encantador­a que recomana “deixar en pau el passat”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain