La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els nord-americans prolonguen el seu idil·li amb el passeig de Gràcia

Jubilats dels Estats Units acceleren la recuperaci­ó del sector del luxe de Barcelona

- Luis Benvenuty an es in sa t s

Els turistes dels Estats Units estan prolongant el seu idil·li amb el passeig de Gràcia. Un munt de jubilats i prejubilat­s principalm­ent dels estats de Califòrnia i Nova York estan allargant aquestes setmanes la temporada d’estiu, aprofitant la paritat del dòlar i l’euro, i acceleren la lenta recuperaci­ó del sector del luxe de Barcelona.

“Encara no estem venent tant com l’any 2019 –diu Luis Sans, representa­nt dels comerciant­s de l’eix més senyorial de Barcelona i responsabl­e de la històrica botiga de moda Santa Eulalia–. Continuem patint la falta de visitants xinesos i russos, que eren molt importants... Però els nordameric­ans fugen del fred així que en tenen l’oportunita­t i estan prolongant la temporada d’estiu i animant la recuperaci­ó! Arriben a la ciutat tres o quatre dies abans que sorti el seu creuer o marxen tres o quatre dies després”. D’aquesta manera, malgrat aquesta incertesa global, els comerciant­s del passeig de Gràcia encaren la temporada nadalenca amb més optimisme.

“Tenen el consumisme a l’ADN –intervé Luis Vendrell, de la rellotgeri­a i joieria Unión Suiza–. Quan viatgen no es priven de res. Els agrada anar de compres, sortir a sopar, la cultura... una gent molt curiosa! es mostren molt interessat­s per la joieria local, per exemple. Nosaltres els tenim principalm­ent al nostre establimen­t d’El Corte Inglés de la plaça Catalunya, i no tant al de l’avinguda Diagonal, perquè així que recorren el passeig de Gràcia giren a la dreta cap a la Sagrada Família; a veure quant allarguen la temporada i a veure si podem acabar de recuperar la normalitat!”.

La remuntada encara fa pendent. Però els auguris són encoratjad­ors. De fet, encara no han afluixat les cues que tant van sovintejar aquest estiu davant molts comerços de luxe. No tenen res a veure amb la pandèmia. A moltes botigues de l’eix més senyorial de la ciutat els agrada oferir una atenció personalit­zada. I d’un temps ençà tenen tants clients que de tant en tant els han de deixar a la porta. Ara fins i tot et recomanen demanar cita prèvia a través del mòbil. Alguns d’aquests establimen­ts del passeig limiten el nombre d’articles per client. Perquè ningú no en revengui cap.

Segons els pagaments registrats amb targetes de crèdit al barri de la Dreta del Eixample, és a dir, al passeig de Gràcia i els voltants, la despesa que han fet els ciutadans estrangers durant els últims trenta dies representa el 172,88% del mateix període de l’any passat. I el desglossam­ent per nacionalit­ats reflecteix l’actual puixança dels nord-americans. El seu salt és del 273,25%, mentre que el dels alemanys és d’un 107%, el dels francesos un 114%, el dels italians un 130%, el dels britànics un 188%... Perquè cadascun d’aquests americans gasta uns 320 euros a la ciutat, mentre que la resta de turistes tot just 197. A més, els turistes dels Estats Units no són dels que acostumen a orinar borratxos als portals.

“I encara tenim un bon romanent de bons creuers –diu Malco Par, director general de Majestic Hotel Grup–. Ara per ara l’em

Els comerços d’alta gamma de la ciutat encara no han acabat de recuperar les vendes del 2019

El nord-americà és el turista total: gasta en hotels, gastronomi­a, compres, cultura...

 ?? Mané Es inosa ?? ! "# $ % $    &'( Un grup de turistes dels Estats Units descansen un moment de les compres per fer-se unes fotografie­s
Mané Es inosa ! "# $ % $ &'( Un grup de turistes dels Estats Units descansen un moment de les compres per fer-se unes fotografie­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain