La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid pitja l’accelerado­r

La capital espanyola trenca l’empat i les vendes a extracomun­itaris se situen deu punts per sobre de Barcelona

- Luis Benvenuty Asier Martiarena Barcelo a a r

Es gira la truita. Barcelona perd posicions respecte a Madrid. L’avantatge que va tenir la capital catalana enfront de l’espanyola es va acabar d’esfumar poc abans de la pandèmia, i Madrid ja supera en deu punts Barcelona pel que fa a les vendes als ciutadans extracomun­itaris, segons dades del Tax Free, de la devolució d’impostos de les compres als turistes estrangers. La quota madrilenya d’aquest concepte de l’abril al setembre és d’un 44% de tota l’espanyola, i la barcelonin­a, d’un 34%. D’aquesta manera, la recuperaci­ó al quilòmetre zero ja és d’un 95%, mentre que a Barcelona encara ronda un 75.

Luis Sans, representa­nt dels comerciant­s del passeig de Gràcia, diu que aquestes dades són motiu de reflexió. “Responen a qüestions conjuntura­ls i a altres d’estructura­ls. El tancament de la Xina afecta les dues ciutats de la mateixa manera. Però la caiguda del turisme rus afecta molt més Barcelona. A més, Madrid s’està benefician­t més del repunt dels visitants americans”. Però Sans també insisteix en altres aspectes menys circumstan­cials. “L’empenta de l’obertura i reobertura de grans hotels de luxe a Madrid no fa res més que atreure aquests clients. A Barcelona, però, fa anys que no obre cap hotel de luxe. A més, moltes imatges que transmeten sensació d’insegureta­t foragiten aquesta mena de públic”.

Eduard Torres, president del consorci Turisme de Barcelona, veu l’ampolla mig plena. “Anem per bon camí. La temporada està sent espectacul­ar, amb un augment dels preus i un descens de l’ocupació. Així frenem la massificac­ió. Hem treballat molt el públic dels Estats Units, i ara estem treballant l’asiàtic, per estar preparats per a l’obertura de la Xina. Seguim el model que volem”.

I a Madrid, mentrestan­t, regna l’eufòria. Els comerciant­s de la milla d’or ja experiment­en nivells de vendes superiors als del 2019. “La millora es va començar a notar a la primavera. I, després de l’aturada de l’agost, el setembre va tornar a ser bo”. El diagnòstic és de Cristina Lanzarot, de Distrito 41, l’associació de comerciant­s del barri de Salamanca, que xifra el creixement del sector “al voltant d’un 30%”. I l’últim trimestre del 2022 podria millorar aquestes previsions. El carrer Serrano i, amb menys força, el carrer Velázquez continuen sent la pista d’aterratge que busquen les marques per instal·lar-s’hi, “però la demanda de locals s’ha aguditzat als carrers veïns, on els preus pugen cada dia”.

Els comerciant­s madrilenys coincideix­en amb els barcelonin­s. Aquest impuls es deu, en

La disponibil­itat d’hotels de luxe explica en bona part aquestes dues velocitats

gran part, al creixement d’una oferta d’allotjamen­t molt especial. “Four Seasons, Mandarin Oriental Ritz Madrid, Rosewood Villa Magna, Santo Mauro Autograph Collection, The Madrid Edition, Pestana CR7 Hotel... L’allau d’obertures i reoberture­s d’hotels de cinc estrelles i de restaurant­s d’alta cuina que van començar el 2021 van col·locar Madrid al top tres del luxe europeu. Només per sota de París i Milà, segons l’últim informe presentat per Bain & Company a l’agost. “És un turisme d’un nivell adquisitiu molt alt, amb què no fa gaire ni tan sols hi somiàvem –conclou Lanzarot–. Especialme­nt el de nordameric­ans i els llatinoame­ricans. Però Madrid està preparada. Els turistes valoren moltíssima la seva seguretat, la varietat gastronòmi­ca i la netedat”.

 ?? ?? Dos ritmes
La recuperaci­ó del sector del luxe és més ràpida a Serra o  ue al passei  de  ràcia
Dos ritmes La recuperaci­ó del sector del luxe és més ràpida a Serra o ue al passei de ràcia
 ?? a é E  i   a ??
a é E i a
 ?? E
i ia    ié ??
E i ia ié

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain