La Vanguardia (Català-1ª edició)

Molts ja fan reserves per al 2023 per aprofitar la paritat del dòlar amb l’euro

-

penta dels nord-americans no presenta signes de cansament. Esperem que aguanti si més no fins al Nadal. És l’assignatur­a pendent de Barcelona. Els mercats de l’Orient Mitjà, el Japó i sobretot l’espanyol també s’estan recuperant molt bé. Però si volem competir amb les grans potències de la temporada de compres nadalenque­s, cal que els nord-americans continuïn venint. Són una gent molt agraïda, que no regategen, però també tremendame­nt exigents”.

“Les previsions fins a principis de desembre són molt bones – apunta Albert Grau, de la consultora Cushman & Wakefield Hospitalit­y–. Però la competènci­a és molt gran”. La lluita pel Nadal és complicada.

Comerços, hotels... i també restaurant­s. “Els agrada demanar sobretot els productes que coneixen més bé –diu Borja Iglesias, del grup Iglesias, darrere la barra del Teatro Kitchen & Bar, el successor del Tickets, a l’avinguda Paral·lel–: gambes, llamàntols, llagostins... i després els plats típics, les paelles i els arrossos tradiciona­ls tot regat amb bon vi perquè també els interessa molt tot allò que és autòcton. I també estan venint molts de canadencs i mexicans. Els russos i els xinesos eren de demanar de tot i alhora, de vegades d’una manera més aviat ostentosa, i després es deixaven la meitat del menjar a la taula. Però els nordameric­ans són els que millors propines deixen, com a mínim el 15%. Ningú no en deixa tant. La veritat és que aquest regitzell de prejubilat­s i jubilats dels Estats Units ens estan anant molt bé”.

Sí, aquests dies també destaquen els prejubilat­s i els jubilats, que no han de treballar, i no tant les famílies. Els nord-americans han estat aquest estiu el 40% dels nostres clients i ara són el 50%! – detallen Iñigo de Orbaneja, director de l’hotel Yurbban Rambla i Norma Galofré, directora del Yurbban Trafalgar i del Yurbban Passage–. I són uns clients superagraï­ts. Exigents i agraïts. Fins i tot ens envien pos

“Són tan agraïts com exigents, no s’emporten mai els barnussos i deixen les millors propines!”

tals quan tornen a casa seva, i còpies de les fotos que es fan amb el personal. Els interessa molt acostar-se a tot el que és local, fins i tot intenten aprendre a beure amb porró, però tenen molt poca traça...”. “i són molt cívics, dels que no s’emporten mai el barnús. Tenim un honesty bar, un bufet on després dius el que has pres i no proven mai de passar-se de llestos! I fan força ús del minibar, però no omplen mai l’ampolla de ginebra amb aigua”.

“Ara, són molt exigents i organitzat­s –continuen explicant aquests hotelers–. Sempre en taxi o cotxe contractat, mai en metro. La majoria ja ve amb l’entrada a la Sagrada Família comprada, amb bona part del viatge organitzat, amb la llista de restaurant­s que volen conèixer. En

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain