La Vanguardia (Català-1ª edició)

El consum a Barcelona supera en un 18% el de la prepandèmi­a

La pujada de preus alenteix els últims mesos el fort creixement de la primera meitat de l’any

- Ramon Suñé Barcelona

Tot i que la forta pujada dels preus dels últims mesos ja està alentint el ritme de creixement del consum privat que es va registrar la primera meitat de l’any, la despesa a Barcelona continua estant per sobre no ja només de la registrada a la ciutat el 2021 i el 2020, sinó fins i tot de la del 2019. Ho posa de manifest l’últim informe elaborat pel departamen­t d’anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament. L’estudi, fet a partir de les dades de la despesa amb targetes de crèdit i dèbit en tot el municipi, revela que el consum als comerços barcelonin­s durant el tercer trimestre d’aquest any va ser un 26% superior al del mateix període del 2021 i fins a un 18,5% més alt que el del tercer trimestre del 2019, abans que la pandèmia paralitzés bona part de l’activitat econòmica.

Els analistes de l’Ajuntament de Barcelona precisen que el ritme de creixement de la despesa ha baixat respecte als dos primers trimestres de l’any, quan hi va haver increments interanual­s del 36,6% i el 34,4%. Entre el gener i el juny la despesa es va veure afavorida per la bona marxa de l’economia i la recuperaci­ó dels grans esdevenime­nts firals a la ciutat.

“A mesura que la incertesa sobre l’impacte de la guerra d’Ucraïna en l’economia ha augmentat i les pressions inflacioni­stes es mantenen, els ritmes de despesa s’han anat moderant, malgrat que se situen en taxes encara molt positives”, assenyalen els autors d’aquest informe estadístic.

El sector que va créixer més en termes relatius els mesos de juliol, agost i setembre va ser el dels serveis turístics i la restauraci­ó, un 46% més que el mateix període del 2021. El primer trimestre del 2022 l’increment interanual de la despesa en aquest sector havia arribat a una xifra rècord del 129%.

Tots els sectors s’apunten a aquesta tendència de creixement important però moderat respecte a la primera meitat de l’any. La conclusió és que en tots la despesa és superior a la del tercer trimestre del 2019 a excepció del vestit, calçat i moda, que es manté encara un 37% per sota dels nivells prepandèmi­cs. Una dada preocupant és la disminució del 3,7% de la despesa respecte al tercer trimestre del 2021 en el sector de la cultura, el lleure i l’esport.

Els mesos d’estiu els increments relatius més importants es van continuar registrant en les categories d’allotjamen­t i bars i restauraci­ó, sectors econòmics molt afectats per les restriccio­ns d’activitat que encara estaven vigents durant el 2021. De totes maneres, l’eufòria consumista de la primera meitat d’aquest any en aquest

Els increments més rellevants de la despesa es registren al sector dels serveis turístics i la restauraci­ó

tipus d’establimen­ts ha remès els últims mesos.

L’informe de l’Oficina Municipal de Dades indica, d’altra banda, que tots els districtes superen la despesa anterior a la pandèmia. Aquesta evolució positiva és especialme­nt rellevant a Ciutat Vella (amb un increment interanual del 38,8% el tercer trimestre), Nou Barris (+38,1%), l’Eixample (+28%) i Sants-Montjuïc (+26,5%). Els creixement­s més moderats es registren a Sant Andreu (+12,1%) i Sarrià-Sant Gervasi (+14,5%).

 ?? Mané Espinosa ?? El passeig de Gràcia és un dels eixos comercials principals
Mané Espinosa El passeig de Gràcia és un dels eixos comercials principals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain