La Vanguardia (Català-1ª edició)

Memòries de sexe, droga i R&R

Jann Wenner, creador de la revista ‘Rolling Stone’, fa la crònica d’una època

- Francesc Peirón

Bob Dylan acostuma a ser eix de paraules a l’escenari. “Bon nit” i a la seva.

Hi va haver una actuació, to això, una que va oferir el 2019 Beacon Theatre de Nova York, o va trencar la seva conducta hab tual. “Jann Wenner és aquí, el p re i l’editor de Rolling Stone, la r vista de sexe, drogues i... polí ca”, va explicar a l’audiència.

En aquell moment, l’alma m ter de la revista musical i més e llà que va marcar època, ja n’havia desvincula­t.

Aquella anècdota la record Wenner, que als 76 anys ha pub cat la seva autobiogra­fia Like rolling stone, el mateix títol de la cançó del trobador i premi Nobel de Literatura, qüestió que no fa més que subratllar la disputa entre Dylan i Mick Jagger (Stones) sobre a qui correspon atribuir-se el mèrit de la denominaci­ó del magazine.

“Va ser com si et conviden a una foguera i descobreix­es que el foc és en realitat el teu amic”, segons una carta de Hunter S. Thompson, un dels més fascinants escriptors de Rolling Stone –entre d’altres, va publicar per lliurament­s el seu cèlebre Miedo y asco en Las Vegas (1971)– que va enviar a Wenner sobre l’experiènci­a de treballar amb ell.

Superat un infart, una fractur de fèmur, una operació a c obert, sense oblidar la diabet l’impacte de substàncie­s varie “50 anys de Marlboro”, Wenn passa molt de temps a Montau (Nova York) amb el seu mar Matt Nye, que va dissenyar per Ralph Lauren i Calvin Klein, i e seus tres fills adolescent­s.

A prop hi viu la seva exespos la Jane, amb qui també va ten tres fills (en Gus és al capdava de la revista en la nova etapa) i p ça clau per al llançament de R lling Stone. La revista va néixer San Francisco, però es va trasll dar a Nova York, on Jackie Ona sis, vídua del president Joh Kennedy, va introduir Wenner l’alta societat.

El primer número es va impri

mir el 17 d’octubre del 1967, amb John Lennon a la portada. Van fer una bona relació. El 1970, quan l’ex Beatle va treure el seu àlbum debut en solitari, Wenner el va entrevista­r. “En John i la Yoko es referien a ells mateixos en tercera persona com a Liz i Dick”, recorda. Lennon va evocar en aquesta conversa els seus inicis, va carregar contra Paul McCartney i George Harrison, va dir que Dylan era un ximple i va acusar Jagger i els Stones d’imitar els Beatles.

Contra la seva voluntat, la revista ho va publicar i això va fer que es distancies­sin. No es van tornar a veure. Quan va morir Lennon, assassinat el 1980, Wenner va anar a l’edifici Dakota, a Manhattan, per consolar la Yoko. Ella va treure les ulleres amb sang seca d’en John i les va posar a les seves mans.

Això no treu que hagi mantingut l’amistat amb la Yoko. Com amb Jagger, tot i que l’stone li va enviar una nota dient-li que havia perdut la confiança pel reportatge publicat després de la mort violenta d’un espectador en un dels seus concerts.

Hi havia sexe. Wenner i la Jane van viatjar a les Barbados, convidats a una festa. Després del sopar, Bianca Jagger va preguntar si algú havia vist el seu marit. Al cap de poc va aparèixer en Mick, amb sorra blanca als genolls dels pantalons. I després va entrar la fotògrafa Annie Leibovitz. “La Bianca es va aixecar, va tornar amb una olla gran plena d’aigua i la va buidar sobre el cap d’en Mick. Va ser justícia hilarant”, opina.

I droga. La mateixa Leibovitz es va presentar un cop amb tres

Després de morir Lennon, de qui Wenner s’havia distanciat, la Yoko li lliura les ulleres amb sang seca del músic

boles de cocaïna a la redacció i les va posar a la seva taula: “Un regal d’en Keith (Richards)”.

En el seu 60 aniversari, i després d’assegurar que la seva resistènci­a es devia a la combinació de “xampany, galetes d’haixix i percocet (opiaci)”, el seu íntim Bruce Springstee­n li va cantar una cançó amb aquesta tornada.

I R&R. Si bé els vells rockers no moren mai, Wenner constata que Jimmy Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones, Jim Morrison, Rom Pigpen McKernan i Kurt Kobain, que va conèixer, tenen alguna cosa en comú. Tots van morir als 27 anys.

 ?? Rolling stone ?? Cèlebre. n !o"n i la  o o van o#u$ar div rs s $ortad s d  la r vista, al un s d  #ontrov rtid s
Rolling stone Cèlebre. n !o"n i la o o van o#u$ar div rs s $ortad s d la r vista, al un s d #ontrov rtid s
 ?? ?? KMazur / Getty
Vells amics W nn r i %i#  !a   r van #ol&laborar  n l' di#i( an l sa d  )* '++
KMazur / Getty Vells amics W nn r i %i# !a r van #ol&laborar n l' di#i( an l sa d )* '++
 ?? Cin y r  / Getty ?? El gest. ,ob -ylan, $o# donat a   sti#ular,  s va adr .ar a W n/ n r  n un d ls s us #on# rts
Cin y r / Getty El gest. ,ob -ylan, $o# donat a sti#ular, s va adr .ar a W n/ n r n un d ls s us #on# rts
 ?? ?? En família.  a  o o, amb  l s u fill   an   nnon, amb W nn r, amb  ui t n n una bona amistat
En família. a o o, amb l s u fill an nnon, amb W nn r, amb ui t n n una bona amistat
 ?? ?? Maduresa W nn r va fundar la r vista amb 21 anys i ara, als 76, no  n mostra nostàl ia
Maduresa W nn r va fundar la r vista amb 21 anys i ara, als 76, no n mostra nostàl ia
 ?? ??
 ?? Jeff Kravitz / Getty ??
Jeff Kravitz / Getty
 ?? ?? Bmrle  u Getty
Bmrle u Getty

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain