La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una vida entre partitures

- ar elona n a !on"r pos! .or"

Jana Ginesta té 19 anys i és una de les 11 persones que aquest any han rebut una de les beques SuperArte de la Fundació SIFU, destinades a joves talents de la música amb discapacit­at. Malgrat ser autista, sempre ha tingut clar que res no li impediria dedicar-se al que vol. Ara mateix, estudia el doble cicle d’oboè i piano al Conservato­ri Superior del Liceu i participa en algunes gales, però la seva passió per la música ve de lluny. Amb nou anys ja cantava a l’Orfeó Català: “Tot el que tocava ho volia cantar”, assegura rient.

No li ha estat gens fàcil sentir-se diferent de la resta des de petita. Quan feia ESO, a l’hora de l’esbarjo, es refugiava a la sala d’esports a tocar el piano per evitar haver d’estar amb els companys. Tot i això, aquesta etapa tan fosca de la seva vida l’ha ajudat a conèixer-se més bé, tot i que admet que encara ha de superar algunes insegureta­ts. Les aglomeraci­ons l’atabalen, de manera no va mai en metro, i fa dos anys “no podia anar a comprar” a causa de la discalcúli­a (condició que dificulta resoldre operacions matemàtiqu­es) que també pateix.

Tot i això, al conservato­ri ha fet amistats que li han tornat el somriure i la confiança. “He notat un canvi amb la gent. Aquí m’entenen i em volen entendre”, afirma. La seva obsessió més important és dedicarse a la música profession­alment.

Per a aquest objectiu compta amb l’ajuda de la Fundació SIFU, que treballa en dos àmbits: el desenvolup­ament d’activitats que fomentin la sensibilit­zació social de la discapacit­at i els programes d’integració sociolabor­al que permetin a aquestes persones trobar feina. Tota aquesta tasca la fan un

equip de només vuit persones, tot i que el grup empresaria­l està format per més de 4.000 treballado­rs.

El president de la fundació, Miquel Àngel López, explica que els acompanyen individual­ment perquè puguin entrar al mercat laboral, de manera que els ensenyen a preparar un currículum i a fer una entrevista de feina. També treballen en la sensibilit­zació de les empreses perquè entenguin el que és la diversitat funcional.

Un dels elements clau dins del pla que desenvolup­en a l’entitat és el projecte artístic, del qual la Jana forma part. Aquesta iniciativa està conduïda per un director artístic que identifica joves talents del món

de la música i la dansa perquè

L’entitat té l’objectiu d’integrar al mercat laboral persones amb discapacit­at

col·laborin amb la fundació.

Tot i això, encara hi ha molts joves amb discapacit­at que tenen grans dificultat­s per trobar feina, tot i que disposen de totes les capacitats per treballar. “Moltes empreses s’espanten”, afegeix Nerea Gisbert, coordinado­ra de l’àrea d’integració sociolabor­al. Alhora, Gispert critica “la falta de formació” de les companyies per entendre les problemàti­ques d’aquest col·lectiu.

Mentrestan­t, la Jana continuarà participan­t en gales (aviat tocarà a Madrid) i aprofitant totes les oportunita­ts que la música li doni.

Aquest any la Fundació SIFU ha constituït el seu nou patronat amb l’objectiu d’impulsar el desenvolup­ament i l’impacte a Catalunya i a escala estatal.

 ?? #$n% &'(in)'$ ?? Jana Ginesta al Conservato­ri Superior del Liceu
#$n% &'(in)'$ Jana Ginesta al Conservato­ri Superior del Liceu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain