La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cristians a fons, però callats

- Daniel Arasa

Entre 600.000 i 800.000 persones van a missa cada dia a Espanya. Els diumenges i els festius, molts més. Això passa en el marc d’un fortíssim procés de secularitz­ació, que a Europa no és pas neutralita­t religiosa, sinó sinònim de descristia­nització.

Disminueix­en els que van a les esglésies i els que es declaren creients, però no de la mateixa manera els que van a missa cada dia. Aquests formen part dels que estan veritablem­ent convençuts. Són minoria sobre el total de la societat, però ja voldria qualsevol organitzac­ió social o política tenir una desena part d’aquest nombre de persones “mobilitzad­es” cada dia.

Una mostra addicional. El 17 de setembre hi va haver la trobada de Hakuna, a Vistalegre, amb uns 8.000 joves que unien la festa i la música amb l’oració eucarístic­a, i el mateix dia se celebrava la Jornada Mariana de la Família, al Santuari de Torreciuda­d, amb un nombre d’assistents fins i tot superior. I l’endemà, diumenge, a Barcelona, la trobada anual de les famílies peregrines a Medjugorje i la processó de la Mercè, cada una amb centenars de persones. En altres llocs, el mateix cap de setmana hi havia diferents romeries i concentrac­ions, així com trobades parroquial­s o de moviments de joves i grans per preparar la temporada. Són mostres d’una vitalitat real de l’Església a Espanya que no solen reflectir els mitjans i que sovint els mateixos cristians subvaloren. Afegiria una caracterís­tica comuna en totes aquestes trobades: l’amor a la Verge. Dins del catolicism­e, malament van els que no tenen gaire present la Mare de Déu.

No es pot deixar de recordar, d’altra banda, la immensa acció social catòlica. Els pobres no van als sindicats o als partits polítics a demanar menjar i allotjamen­t. Van a les esglésies. Costa de trobar una parròquia, un centre catòlic, on no sigui important la tasca social, encara que en la majoria dels casos no es publiciti seguint les paraules de Crist sobre que no sàpiga la teva mà esquerra el que fa la dreta. La tasca social no només és el lliurament de menjar i roba, sinó també formació i acollida,

perquè l’Església no es redueix en una ONG, per més gran que sigui, tot i que massa cristians, incloent-hi alguns sacerdots, li fan un servei pèssim perquè es refugien a parlar només d’això. En el fons és còmode, perquè ningú no critica les persones si es limiten a la part social, tot i que sí que les critiquen per tota la resta. Però l’Església ha de transmetre íntegramen­t el missatge de salvació de Crist, i no pas aspectes parcials, encara que siguin positius.

Tot això evidencia una dimensió important. Els catòlics són avui minoria a Espanya, però no pas una minoria irrellevan­t. Per això mateix és sorprenent la poca incidència en la vida pública. No es tracta que els catòlics representi­n l’Església en l’acció política ni que formin part d’un mateix partit, ja que actuen amb la responsabi­litat personal, però sembla impossible que siguin tan poques les veus cristianes que es revoltin públicamen­t davant les injustície­s patents.

L’atenció als necessitat­s n’és una, però hi ha altres desemparat­s, començant pels nens avortats, o s’ha convertit en habitual la perversió de la sexualitat en nens i adolescent­s impulsada fins i tot des de les institucio­ns, o declaracio­ns i actuacions en aquesta línia, com ara les de la ministra Montero, o atacs sistemàtic­s a la família, i tants d’altres. Molts no s’han conscienci­at del fet que no poden callar.

Avui a Espanya els catòlics són una minoria, però no una minoria irrellevan­t

 ?? Pere Duran / NORD MEDIA ?? Celebració d’una missa a Girona en plena pandèmia
Pere Duran / NORD MEDIA Celebració d’una missa a Girona en plena pandèmia
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain