La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mundial del control

- Ignacio Orovio

Mashrou Leila és un grup libanès de rock alternatiu. Va néixer a la Universita­t Americana de Beirut el 2008 i des del primer moment va generar controvèrs­ia per les seves lletres, crítiques i satíriques, sobre la societat i la política del seu país, el sexe o l’amor. El cantant del grup, Hamed Sinno, és obertament gai i ha intervingu­t en nombroses campanyes en defensa dels drets LGTBI a l’Orient Mitjà. Un rumor diu que al Festival Internacio­nal de Biblos del 2010, en què eren la banda més esperada pel públic, el qui aleshores era primer ministre, Saad Hariri, se’n va anar del recinte al cap de poca estona de començar l’actuació, escandalit­zat.

El 2021, i tal com recull un informe d’Amnistia Internacio­nal, Mashrou Leila va haver de cancel·lar una actuació a la Universita­t del Nord-oest, a Doha (Qatar), per la violència homòfoba d’alguns discursos a les xarxes socials després d’anunciar-se la presència d’un cantant marieta al país. El motiu oficial de la suspensió van ser “problemes de seguretat”.

Hamed Sinno es podria haver enfrontat a penes de set anys de presó si les autoritats qatarianes haguessin detectat una vulneració de l’article 296 del Codi Penal, que persegueix els que intenten “conduir, instigar o seduir un home de qualsevol manera perquè cometi sodomia o dissipació” i “induir o seduir un home o una dona de qualsevol manera perquè cometi accions il·legals o immorals”. Ser gai comporta presó a Qatar.

Li pot passar el mateix a qualsevol que visiti el país durant l’imminent Mundial de futbol, que comença d’aquí tot just un mes, però amb un agreujant esfereïdor: les autoritats tindran a la seva disposició totes les

Qui vagi al Mundial haurà de tenir dues apps que donen accés a tot el mòbil, incloent-hi el que allà és delicte i aquí no

dades de tots els mòbils de tots els assistents a l’esdevenime­nt. Perquè, tal com han denunciat aquesta setmana alguns webs techies, pel que sembla serà obligatori descarrega­r-se dues aplicacion­s tan bon punt es trepitgi Qatar. Es diuen Ehteraz i Hayya.

La primera servirà per controlar l’expansió de la covid: amb el bluetooth se supervisar­à qualsevol encreuamen­t humà potencialm­ent contagiós. La segona permetrà accedir al transport públic (de franc) i als estadis i, en aquests, saber on és l’usuari, és a dir, si se li’n va l’olla. Ehteraz l’ha desenvolup­at el Ministeri de l’Interior i, segons les anàlisis d’alguns experts, demana permís per llegir, esborrar o canviar tots els continguts del telèfon (les fotografie­s d’una parella gai en la intimitat del seu hotel?, els seus missatges?), connectar-se a wifi o bluetooth, dona accés a la localitzac­ió, a fer trucades... Ho veu tot. Hayya no va tan lluny, però permet geolocalit­zar-te i conèixer les teves connexions a la xarxa. M’he llegit la política de privacitat de Ehteraz (2.159 paraules) i en el punt 9 diu que les dades personals no es compartira­n amb cap agència no governamen­tal del país... amb excepcions: per exemple, “els funcionari­s encarregat­s de fer complir la llei, els tribunals i les autoritats governamen­tals”. És a dir, els que vetllen per l’article 296 del Codi Penal i que vetllen perquè indesitjab­les com Hamed Sinno es quedin a casa.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain