La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bataclan o el problema de recordar diferent

- BLUES URBÀ Miquel Molina @miquelmoli­na

El cineasta Isaki Lacuesta commou i sembra dubtes amb la seva pel·lícula sobre l’atemptat de Bataclan, basada en el llibre del superviven­t Ramón González Paz, amor y death metal. Acabada d’estrenar, Un año, una noche suscita interrogan­ts perquè, lluny de servir a l’audiència un relat coherent sobre les conseqüènc­ies d’aquella nit del novembre del 2015, prefereix oferir un mosaic d’impression­s que són tant creïbles per si soles com discordant­s en el seu conjunt. De fet, entre altres temàtiques, Lacuesta també aborda la qüestió del record inventat. Inventat ja sigui perquè evoquem una veritat que es va extraviar al laberint de la memòria o per la necessitat de negar una realitat a què no volem enfrontarn­os.

–Com ens entendran els altres si no recordem el mateix?

–I qui vol entendre’ns? Aquest diàleg entre els protagonis­tes, incapaços de recordar uns mesos després els detalls d’aquella nit tràgica, suggereix la dificultat de superar l’estrès posttraumà­tic en companyia de les altres víctimes, l’àrdua reinserció social. Però també la impossibil­itat d’establir una veritat única i indiscutib­le, sobretot si es refereix a fets viscuts a flor de pell. I el dubte, també, sobre si aquesta veritat interessa a algú.

L’autor d’aquest article té una vivència relacionad­a amb aquests atemptats. Juntament amb mig centenar de periodiste­s més, vaig passar tota la nit del 13 al 14 de novembre parapetat rere el cordó policial a Boulevard Voltaire cantonada amb Richard-Lenoir, a uns 200 metres de la sala de concerts, enviant textos i vídeos a aquest diari. Poc després d’escoltar fortes detonacion­s –

Una de les aportacion­s de la pel·lícula del català Isaki Lacuesta Un año, una noche és abordar el tema del record que inventem, ja sigui perquè la realitat s’ha extraviat al laberint de la memòria o perquè neguem una veritat incòmoda

després sabríem que van ser causades per la policia per sotmetre els terroriste­s– va començar a circular la informació que el president de la República i l’alcaldessa de París es disposaven a passar amb cotxe pel lloc on érem.

No vam arribar a veure’ls, perquè al final van accedir al lloc per una altra avinguda. Encara no sé si la decisió de desviar-los tenia a veure amb una informació que va transcendi­r uns dies després: al mateix espai que ocupàvem

els periodiste­s, al costat del cordó policial, va ser detectada la presència del cervell dels atemptats, Abdelhamid Abaaoud. Es desconeixi­en els seus propòsits, si pretenia immolar-se (potser quan passessin les autoritats) o si només responia al patró del psicòpata que acudeix a delectar-se amb la contemplac­ió de la seva obra mestra.

Quan va transcendi­r la notícia, vaig intentar recordar les persones que s’acostaven per darrere a tafanejar, la majoria procedents dels restaurant­s i bars propers. I, d’alguna manera, es va fixar en la meva memòria la imatge d’un jove desmanegat, moreno, que ho observava tot amb un somriure irònic. No he pogut aclarir mai el dubte de si realment hi era, amb els trets semblants als de l’assassí, o si es tracta d’un record inventat com els que relaten els protagonis­tes de la pel·lícula, fruit de l’alteració emocional d’una nit diferent. M’inclino més aviat pel segon.

Entre altres coses, Lacuesta, en aquesta exquisida pel·lícula, explica una història de demolició de les veritats absolutes. El film indueix a pensar en la

La societat bombolla prioritza la veritat absoluta sense valorar la feblesa de la memòria compartida

distinció que fa Tzvetan Todorov entre la memòria literal i la memòria exemplar i, sobretot, en la seva crítica del record sacralitza­t.

A la nostra societat bombolla, compartime­ntada en cel·les per les xarxes socials, es tendeix a transmetre la història a partir de testimonis que semblen irrebatibl­es, sense valorar adequadame­nt la feblesa de la memòria. Cada bombolla conté la seva pròpia veritat, preservada entre els adeptes perquè no es contamini amb la veritat dels altres.

Per això són dignes d’elogi les trames construïde­s a través de personatge­s que són pura confusió i paradoxa. Com el mateix fet de viure.

 ?? ThibAult CAmus / AP ?? Dues dones abraçant-se el 2016, el primer aniversari dels atemptats
ThibAult CAmus / AP Dues dones abraçant-se el 2016, el primer aniversari dels atemptats
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain