La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viscarret inaugura la Seminci i posa Paco León a l’armari a ‘No mires a los ojos’

-

Félix Viscarret ha posat Paco León a l’armari. L’actor dona vida a en Damián a No mires a los ojos, l’última pel·lícula del director navarrès basada en la novel·la de Juan José Millás Desde la sombra, un film sobre la solitud, el voyeurisme i l’autoconfin­ament que va donar el tret de sortida a la nova edició de la Seminci. Per una estranya peripècia, el jove Damián acaba amagat a l’armari d’una família composta per Leonor Watling, Àlex Brendemühl i la seva filla María Romanillos. En Damián té l’oportunita­t de sortir de l’armari, però decideix quedar-s’hi. Hi ha una cosa pertorbado­ra en el seu comportame­nt, però el públic acaba comprenent-lo, perquè “si et fiques al cap de

qualsevol persona, hi trobes un pertorbat, tots hi tenim una pedrada”, diu León, que ha passat per Valladolid per presentar la pel·lícula.

“El voyeurisme és el primer motor de la conducta d’en Damián, que vol escoltar, veure i ser invisible, però que a poc a poc desitja una mica més i ho recargola tot”, afegeix l’actor, que durant el rodatge va passar molta estona a l’interior de l’armari, on va arribar a sentir-se “còmode”. “Tant, que durant els descansos m’hi quedava tancat”.

León va passar el confinamen­t sol i recorda aquella etapa com a “molt constructi­va, perquè em va permetre descobrirm­e a mi mateix”. I mentrestan­t, per Viscarret, la història permet “observar el nostre comportame­nt des de l’altre costat del mirall, perquè les coses que fem de manera quotidiana tenen un punt surrealist­a”.

El director explica que la clau de la pel·lícula “està en la lluita entre dos desitjos. És com la sensació que tens a l’hivern, quan es fa fosc, els veïns encenen els llums i et preguntes com serà la vida a la casa de davant”.

El certamen val·lisoletà també va projectar ahir L’inmensità, una pel·lícula d’Emanuele Crialese protagonit­zada per Penélope Cruz, en què el director se submergeix en la seva pròpia infantesa a Roma i relata el seu desig de ser home al ritme de la música de Raffaella Carrà i altres artistes italianes dels setanta. / Leonor Mayor Ortegac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain