La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arquitectu­ra nazi al Parlament català

Fa 80 anys Barcelona acollia una exposició inspirada per Albert Speer, l’arquitecte de Hitler, que volia fascinar Europa

- Joan Esculies BBa celoB

Ell no va venir, però l’octubre del 1942 va ser el gran protagonis­ta de la Barcelona franquista. Amb 37 anys feia vuit mesos que ocupava la cartera d’Armament i Producció al gabinet d’Adolf Hitler. Afiliat al Partit Nazi l’any 1931, només dos anys després ja havia captivat l’artista fracassat que era el Fürher i el seu propagandi­sta en cap, Joseph Goebbels.

Els dissenys del Camp Zeppelin —el complex per acollir grans desfilades a Nuremberg immortalit­zat per Leni Riefenstha­l a El triomf de la voluntat— o la cancelleri­a del Reich van dur un Hitler impression­at a encarregar-li la redefinici­ó urbanístic­a de Berlín per erigir-la en Welthaupts­tadt Germania, la capital d’Europa. A finals dels anys trenta ja formava part del cercle íntim del canceller nazi i era considerat “el primer arquitecte” del Tercer Reich.

A l’inici de la Segona Guerra Mundial, com a ministre encarregat de la producció de guerra, explotava la indústria bèl·lica al seu favor i, amb estadístiq­ues falsejades i gràcies a l’explotació de milers de treballado­rs forçats, es presentava com el responsabl­e del miracle armamentís­tic alemany. Sí, Albert Speer anava en boca de tothom. Pels jerarques franquiste­s acollir l’Exposició d’Arquitectu­ra Moderna Alemanya, dirigida per ell, era una benedicció.

La presència nazi a Catalunya, però, com havia deixat clar la visita de Heinrich Himmler dos anys abans i com van documentar els historiado­rs Mireia Capdevila i Francesc Vilanova al volum profusamen­t il·lustrat Nazis a Barcelona (2017), no era excepciona­l. En aquesta ocasió, la mostra no pretenia donar a conèixer Berlín o Alemanya, sinó actuar de metàfora del que havia de ser la nova Europa urbana. El maig del 1942, Francisco Franco havia acollit l’exposició a Madrid, esforçants­e per equiparar el seu règim al nazisme.

A Barcelona, el dia abans de la seva inauguraci­ó, el 19 d’octubre, un grup selecte de periodiste­s i autoritats locals van passar sota les tres esvàstique­s gegants que adornaven la façana de l’edifici que fins al gener del 1939 acollia el Parlament de Catalunya. Les portes de l’hemicicle on debatien Lluís Companys, Joan Comorera o Pau Romeva s’havien segellat i tapiat. Els espais de la planta baixa s’havien reconverti­t en sales d’exposicion­s del Palau d’Art Modern de la Ciutadella.

El secretari de la Prefectura Provincial de Premsa, Bernabé Oliva, el president de l’Associació de la Premsa, Diego Ramírez Pastor, i representa­nts d’agències informativ­es i directors de diaris van poder contemplar models d’edificis representa­tius del naci

onalsocial­isme, com ara la plaça Reial de Munic, la cancelleri­a del Reich, la ciutat Herman Goering, el Camp Zeppelin, el Palau de Congressos de Nuremberg o la gran plaça Rodona de Berlín. També el projecte de Germania que, segons l’ABC, “causa extraordin­ària admiració”.

El franquisme tenia un interès especial en la presència de periodiste­s perquè, com va expressar Francesc Vilanova a l’article Bajo el signo de la esvástica de la revista acadèmica Diacronie (2014), “aquests actuaven com a intel·lectuals orgànics i eren la primera línia de combat cultural i ideològic”. No es tractava només d’informar, sinó de traslladar el seu significat profund a la població.

Com a mostra, la ressenya del crític d’art falangista i comissari de la Defensa del Patrimoni Artístic Nacional, Luis Monreal Tejada. L’exposició, “en aquests moments de lluita en defensa d’una Civilizaci­ó mil·lenària, representa un símbol i una realitat”, va res

senyar a Solidarida­d Nacional. “El neoclàssic hitlerià és de máxima sobrietat. Es pot dir que presenta un rigor filosòfic en la simple composició de línies i masses. De vegades uns relleus o unes estàtues animen el conjunt arquitectò­nic. Però és sempre aquest el que s’imposa i triomfa com a símbol del pensament constructo­r dels capitans de la nova Europa”.

L’endemà, 20 d’octubre, van fer acte de presència a la inauguraci­ó el capità general de la IV regió, Alfredo Kindelán; el governador civil i cap provincial del Movimiento, Antonio de Correa; el governador militar, el general Fernando Moreno Calderón; l’alcalde accidental de Barcelona i veterà membre de l’extrema dreta monàrquica, Aurelio Joaniquet, i els màxims representa­nts del poder polític, militar, policial, com també el nou estament acadèmic i intel·lectual. La flor i nata del règim a Barcelona.

Fent d’amfitrions els acompanyav­en l’ambaixador d’Alemanya a Espanya, Eberhard von

Stohrer; Bern Hettlage, que representa­va Speer; el cònsol general d’Alemanya, Rolf Jaeger; i els caps del Partit Nazi a Barcelona i a Espanya. “La confluènci­a d’oficials falangiste­s i nazis, dirigents i responsabl­es polítics i militars espanyols i alemanys, posava de manifest la imatge de falsa neutralita­t espanyola en el marc de la Segona Guerra Mundial”, diu Vilanova.

En el seu parlament, Hettlage va destacar la importànci­a de l’arquitectu­ra “com a manifestac­ió més immediata i duradora de la historia d’una nació” perquè una construcci­ó “sovint ofereix més indicacion­s sobre els fets d’un segle sencer, que un milió de documents impresos”. Mentre la mostra nazi tenia la intenció de fascinar Europa amb els seus projectes urbanístic­s i arquitec

tònics, Aurelio Joaniquet, sense poder treure pit en aquest camp, va oblidar l’exposició i va presentar la Guerra Civil com a precursora de la lluita del combat universal contra el comunisme.

L’arquitectu­ra i l’urbanisme eren una de les potes principals del nou ordre que projectava el nazisme. Hitler es presentava com un gran constructo­r a tot nivell. Speer, des del seu càrrec com a inspector general d’edificis de Berlin, just abans de ser ministre,

Les portes de l’hemicicle on debatien Lluís Companys o Joan Comorera s’havien segellat i tapiat

“La confluènci­a d’oficials falangiste­s i nazis posava de manifest la falsa neutralita­t espanyola”

Speer triomfava a la Barcelona franquista sense posar-hi el peu; tres anys després era condemnat

l’ajudava a concretar allò que la seva manca de formació i talent l’impedien fer a ell. La destrucció, per mitjà de la producció d’armament, i la construcci­ó o remodelaci­ó, a través de l’arquitectu­ra, quedaven així sintetitza­ts en una mateixa figura. Es destruïa per construir.

El periodista Manuel Brunet ho havia sabut veure. Un anys abans a Destino llançava una pregunta retòrica. “No és una paradoxa que els dos propulsors més destacats que l’arquitectu­ra ha tingut a la nostra època, Hitler i

Mussolini, s’hagin de servir d’aquesta arma contra l’arquitectu­ra? No dubteu que a aquests dos homes l’acció destructor­a dels avions de bombardeig els horroritza. Suposar que cadascun dels dos homes encarna un geni de la destrucció seria grotesc. Tots dos han creat o impulsat la construcci­ó de grans monuments”.

La mostra s’acompanyav­a d’un llibre bilingüe alemany-espanyol, La nueva arquitectu­ra alemana, preparat per Speer i molt ben il·lustrat per reunir les novetats arquitectò­niques i urbanístiq­ues des que Hitler havia accedit a la cancelleri­a, l’any 1933. El col·laborador de l’arquitecte, Rudolf Wolters, al pròleg en deixava clara la intenció. “Les finalitats que es persegueix­en són ordre i claredat. Es posa mà a l’obra radicalmen­t. De moment no es tracta

de l’estil, de la forma. Es tracta, més aviat, del que és fonamental: el nou art arquitectò­nic ha d’emanar de la nova vida. Les ciutats i el paisatge prenen un sentit especial dins del tot”.

Fins el 4 de novembre, segons el règim, van passar per la Ciutadella 30.000 visitants, des d’alumnes d’instituts i universita­ris a membres del Frente de Juventudes, militars i ciutadans rasos. Els intel·lectuals del règim locals no van escatimar en elogis. Un dels arquitecte­s de referència del franquisme barceloní, Buenaventu­ra Bassegoda, va sentenciar que l’exposició palesava un “miracle arquitectò­nic” producte del triomf de la “revolució nacional” guiada per Hitler.

Albert Speer triomfava a la Barcelona franquista sense posar-hi el peu. Tres anys després va ser condemnat en els judicis de Nuremberg. Durant els vint anys que va passar a la presó va tenir molt de temps per pensar en les seves consecucio­ns.

En sortir l’any 1966 va constatar com el seu llegat arquitectò­nic havia gairebé desaparegu­t. L’historiado­r Martin Kitchen a L’arquitecte de Hitler (2017) va desmentir el perfil de tecnòcrata que s’havia fabricat i el seu desconeixe­ment sobre els crims de guerra del Reich.

L’any 1942, però, era un astre refulgent en el somni totalitari del franquisme.

 ?? B A ?? Tres esvàstique­s penjades de l’edifici del Parlament
B A Tres esvàstique­s penjades de l’edifici del Parlament
 ?? " ?? Les autoritats a la mostra sobre arquitectu­ra nazi a Barcelona
" Les autoritats a la mostra sobre arquitectu­ra nazi a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain