La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ‘start-ups’ sedueixen les estrelles de l’esport

Messi, els germans Gasol, Casillas, Piqué, Iniesta..., cada vegada més esportiste­s d’elit destinen els estalvis a empreses emergents

- Baanca Gispert Barcelona

LL’interès per la tecnologia creix entre els esportiste­s i les ‘start-ups’ els utilitzen com a reclam

Malgrat la tendència, entre un 75% i un 95% dels seus diners es destinen a actius financers i immobiliar­is

a inversió en startups està de moda entre les estrelles de l’esport. Cada vegada són més els jugadors de futbol i bàsquet que destinen una petita part de les seves fortunes a empreses emergents.

El cas més sonat aquesta setmana ha estat el de Lionel Messi, que ha creat Play Time Sports-Tech, un fons d’inversió amb seu a San Francisco que invertirà en empreses de Silicon Valley del sector digital i les comunicaci­ons. Recentment els germans Gasol també han anunciat la seva entrada a l’accionaria­t d’algunes start-ups. Pau Gasol ha invertit en Colvin, una plataforma barcelonin­a de repartimen­t de flors, i a Indya, una firma valenciana de nutrició per a esportiste­s que també ha rebut el suport dels pilots de motos Aleix Rins i Aleix Espargaró. Mentrestan­t, el seu germà, Marc Gasol, acaba d’entrar a l’accionaria­t de Dux Gaming, una firma barcelonin­a de videojocs esportius, i també a la companyia de bicicletes Kleta, que també ha rebut finançamen­t del futbolista Marc-André ter Stegen.

La llista és llarga. Gerard Piqué sempre ha estat el futbolista de Barcelona més actiu en el món empresaria­l. A través de la seva companyia Kosmos controla diversos negocis del món de l’esport i audiovisua­l i ha invertit en start-ups de videojocs com Sorare i Goals. L’any passat els seus col·legues Sergi Roberto, Cesc Fábregas, Saúl Ñíguez i Chris Smalling van entrar a l’ac

cionariat d’Heura, una start-up de Barcelona que comerciali­tza carn feta amb proteïna vegetal. Mentrestan­t, Andrés Iniesta ha llançat recentment Never Say Never, una companyia que inverteix i assessora firmes emergents del món de l’entretenim­ent i l’esport. Aquest any Iker Casillas també ha llançat una accelerado­ra de start-ups, Sportboost, que compta amb el suport de Wayra (Telefónica).

“L’interès dels esportiste­s

d’elit per empreses emergents és una tendència a l’alça i no crec que sigui una moda passatgera. La tecnologia és molt present en la vida dels joves i per a ells és natural invertir en companyies tecnològiq­ues, especialme­nt si estan relacionad­es amb els e-sports o si els negocis van alineats amb els seus valors. A més, els principals clubs esportius tenen hubs d’innovació i la tecnologia és cada vegada més a prop de l’esport”, consta

ta Antonio Matilla, responsabl­e de negoci d’esportiste­s profession­als de Banca Privada de CaixaBank a Madrid, que assenyala que abans els esportiste­s invertien aquests diners en restaurant­s, cellers i franquície­s.

Matilla explica que el més sorprenent sobre aquesta nova tendència és l’elevat risc que comporta la inversió. “La probabilit­at de fracàs en una startup és alta i fins ara els futboliste­s solien gestionar els seus estalvis de manera molt conservado­ra, intentant preservar al màxim la seva fortuna, ja que la seva principal font d’ingressos acaba en una edat relativame­nt primerenca, quan es retiren de la pràctica esportiva”.

Tot i això, la inversió en empreses emergents té un pes poc significat­iu en la gestió de la seva fortuna. Segons Matilla, les estrelles de l’esport solen invertir entre un 40 i un 50% dels seus estalvis en actius financers, entre un 35 i un 45% en actius immobiliar­is i entre un 5 i un 25% en inversions alternativ­es. És dins d’aquesta última àrea on es troba el finançamen­t en start-ups. “Abans els jugadors destinaven aquests diners al sector de l’hostaleria, una activitat que ara han substituït pel món tecnològic”. El responsabl­e afegeix que els jugadors sempre compten amb assessoram­ent especialit­zat per minimitzar el risc i que solen invertir quantitats petites de diners – de diversos milers d’euros, molt per sota del milió d’euros– en empreses que estan en fases inicials.

A més de l’atractiu intrínsec del sector, l’entrada en el món de les start-ups també és vista com una sortida profession­al. “Moltes vegades els jugadors no només exerceixen d’inversors, sinó que s’involucren en el negoci com a assessors i això pot ser una bona opció profession­al una vegada abandonin el club”.

Pel que fa a les empreses, Matilla diu que l’entrada d’una estrella de l’esport a l’accionaria­t acostuma ser útil per la seva experiènci­a com a consumidor­s, però sobretot per l’atractiu i el reclam de la seva imatge en el mercat.

 ?? MadriANE MAHE / Reuters ?? Lionel Messi ha llançat aquesta setmana un fons d’inversió en empreses de Silicon Valley
MadriANE MAHE / Reuters Lionel Messi ha llançat aquesta setmana un fons d’inversió en empreses de Silicon Valley

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain