La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els nanorobots fan passos de gegant

El negoci de la robòtica de la mida de partícules pot revolucion­ar el sector de la biomedicin­a

- Barcelona

Fins ara calia remuntar-se a pel·lícules de ciència-ficció (o fins i tot de terror) per trobar robots minúsculs de la mida de cucs que s’injecten al cos amb l’objectiu més o menys fantàstic de controlar l’ésser humà en un món dominat per les màquines. L’imaginari col·lectiu és una cosa, però en un laboratori envoltat per les muntanyes suïsses als afores de Zuric la nanorobòti­ca ja és una realitat i no pas un llargmetra­tge.

És una ciència que s’està fent cada vegada més gran i que d’aquí a pocs anys proporcion­arà resultats sorprenent­s que canviaran la nostra qualitat de vida.

Allà hi ha l’investigad­or barceloní Salvador Pané, professor de Materials per a Robòtica a l’Institut de Robòtica i Sistemes Intel·ligents (IRIS) i codirector de Multi Scale Robotics Lab a l’ETH Zuric, un dels centres pioners del món en aquesta disciplina, que porta a l’extrem la cèlebre llei de la creixent miniaturit­zació de la tecnologia.

Pané va ser un dels ponents convidats de l’esdevenime­nt de la Nit de la Robòtica, organitzat la setmana passada per Enginyers Industrial­s de Catalunya, per la seva contribuci­ó en micro i nanorobots magnètics per transporta­r fàrmacs en el nostre organisme o que puguin electroest­imular teixits, entre altres aplicacion­s.

Aquesta vegada no parlem de braços mecànics que mouen components, com en una fàbrica, sinó d’una cosa infinitame­nt més petita. “Imagina’t una desena part d’un glòbul vermell”, explica Pané a aquest diari. Als seus treballs hi estudia com in

jectar màquines minúscules al cos humà mitjançant una sonda.

Perquè aquestes es puguin desplaçar dins l’organisme, reprodueix­en moviments semblants als d’un espermatoz­oide (amb l’oscil·lació de la cua) o d’un bacteri (com les ondulacion­s helicoidal­s d’un helicobact­eri). El motor d’aquest nanorobot, per dir-ho així, seria un camp magnètic.

Mitjançant una força semblant a la que exerceix l’imant amb els metalls aplicada des de l’exterior, el nanorobot camina dins el cos humà. Això també suposa un repte pel que fa als materials, perquè cal fer servir metalls, en aquest cas un òxid de ferro (el cobalt és tòxic i es descarta). I què faria aquest robot una vegada dins?

Per exemple, si les màquines industrial­s fan servir pinces per acoblar productes, el nanorobot podria utilitzar-se per subministr­ar dosis exactes de fàrmacs a la zona específica que més ho necessita, cosa que reduiria els efectes secundaris dels medicament­s, a més de limitar l’exposició del personal sanitari a substàncie­s nocives.

Així mateix, tindria capacitat per estimular cèl·lules nervioses mitjançant impulsos elèctrics (penseu en lesions de la me

En un laboratori de Zuric s’estudien microrobot­s que es mouen com molècules en el cos

Les seves aplicacion­s poden anar des del subministr­ament de fàrmacs fins al tractament d’aigües

dul·la espinal), cosa que suposaria un avenç gegantí en les teràpies (el pla preveu experiment­ació prèvia en rates).

Després es planteja la qüestió de la seva expulsió de l’organisme un cop acabada la feina. S’està plantejant la possibilit­at que el nanorobot es dissolgui biològicam­ent, és a dir, que el cos l’acabi eliminant tot sol.

En ple debat sobre l’automatitz­ació dels llocs de treball, les aplicacion­s d’aquesta nanotecnol­ogia no serien una amenaça directa per a l’ocupació. Al contrari, es necessiten enginyers de diferents discipline­s per posarho en marxa. Com que es pot fer seguiment del nanorobot fins i tot en remot, més centres hospitalar­is tindran la possibilit­at d’oferir aquests tractament­s.

A partir d’aquí, els nanorobots podrien estendre’s, segons Pané, cap a altres sectors, com la neteja i el tractament de les aigües, per degradar elements contaminan­ts. Aquest expert també participa en algunes start-ups per ampliar el negoci.

Un sector que a Suïssa compta amb un generós finançamen­t públic, i que aquí a Espanya seria impensable. Mentrestan­t, l’exèrcit de les micromàqui­nes avança imparable cap al futur. ■

 ?? LAGUNA DESIGN/SCIENCE PHOTO LIBR / Getty ?? Una reproducci­ó d’una nanopartíc­ula feta per ordinador
LAGUNA DESIGN/SCIENCE PHOTO LIBR / Getty Una reproducci­ó d’una nanopartíc­ula feta per ordinador

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain