La Vanguardia (Català-1ª edició)

La disjuntiva de l’automòbil

- LA FINESTRA INDISCRETA Manel Pérez

L’automòbil ha estat una de les columnes històrique­s del capitalism­e durant els últims 80 anys. Especialme­nt la seva època daurada, els gloriosos anys que van des de la postguerra de mitjans dels quaranta fins a finals dels setanta. De les seves cadenes de muntatge i de les seves línies de vendes va sorgir el nucli dur dels treballado­rs de coll blau, altament sindicalit­zats, que van donar cos a una part de la societat de consum. L’altre eren els treballado­rs, en aquest cas de coll blanc, que van nodrir les classes mitjanes dels països desenvolup­ats. Per a tota aquesta societat, l’accés a l’automòbil privat va representa­r la plasmació de l’accés a un nou estatus de realitzaci­ó i plenitud material.

Avui dia el sector contínua sent clau de totes les economies desenvolup­ades del planeta. També de l’emergent Xina, primer producte mundial, que també escala accelerada­ment posicions al sector i ja ha passat a ser un exportador agressiu dels seus models, especialme­nt en el cas dels elèctrics.

A Espanya és difícil exagerar la importànci­a. Equival a un 11% del que l’economia crea en un any, el PIB, més o menys el mateix que a França, Itàlia i el Regne Unit. És el segon fabricant europeu –tot i que la majoria de la producció s’exporta i un 25% del parc espanyol s’importa– i ocupa la vuitena posició al rànquing mundial. El volum d’ocupació, més de 220.000 treballado­rs, dona una idea de la transcendè­ncia que té.

El gran punt feble és que cap de les empreses, multinacio­nals, de capçalera del sector, no són espanyola. Totes són de capital exterior, alemany, francès o dels Estats Units. Els quarters generals d’aquestes empreses són lluny, i les dinàmiques de les preses de decisions estan vinculades a les relacions socials i polítiques dels llocs d’origen. La influència dels agents de la península Ibèrica amb prou feines és audible a Wolfsburg, Detroit i BoulogneBi­llancourt. La interlocuc­ió amb els respectius líders polítics, el canceller Olaf Schol , el president o i a l ac o , és una de les claus de les seves decisions.

L’aportació local es resumeix històricam­ent en mà d’obra qualificad­a i relativame­nt barata, en primer lloc, i en un teixit industrial diversific­at d’empreses proveïdore­s, en segon lloc. L’aportació de la demanda nacional és molt modesta, al

Després de molts anys de sobreprodu­cció mundial, l’actual transició a l’automòbil elèctric obliga a prendre decisions dràstiques. El problema per a Espanya és que, encara que sigui un gran fabricant, no té ni poder ni influència en les decisions.

voltant d’un 15% del total de vehicles fabricats. I les subvencion­s i ajuts del Govern de torn per greixar decisions de noves inversions i apostes per les plantes a Espanya.

Ha estat així fins ara, i sembla que continua sent el model de negociació ara amb el Govern de o S ch , a causa de la transició cap al cotxe elèctric i el finançamen­t a través dels Perte finançats amb els fons europeus. L’últim episodi, Volkswagen i la construcci­ó d’una nova factoria de bateries elèctrique­s a Sagunt (Camp de Morvedre). La multinacio­nal i el Govern central estan embrancats en un estira-iarronsa sobre la suma mínima necessària d’ajuts del Govern espanyol perquè la multinacio­nal aprovi finalment donar el vistiplau a la inversió.

La novetat és que el sector de l’automòbil arreu del món viu circumstàn­cies especials, en part noves, però també resultat de la mateixa evolució durant les últimes dècades. Com per exemple l’acu

Volkswagen i Ford tenen pendents anuncis crítics per als projectes a Espanya

L’executiu de l’alemanya va cessar després de dir que al seu país sobraven 30.000 treballado­rs

mulació d’una capacitat més gran de producció, juntament amb la irrupció dels nous fabricants asiàtics, a més dels tradiciona­ls japonesos, sobretot els xinesos, també coreans. La majoria de les multinacio­nals del sector han reaccionat sempre augmentat les capacitats de producció. Des que va començar aquest segle, la fabricació mundial ha crescut un 85%, fins més enllà dels 90 milions de vehicles anuals.

Realment aquest augment ha coincidit també amb l’aparició i desenvolup­ament de mercats nous, especialme­nt el xinès, un comprador massiu de qui també han tret partit els tradiciona­ls fabricants occidental­s i japoneses. Ara, la Xina és el principal comprador d’aquestes empreses, incloent-hi l’alemanya Volkswagen, tan rellevant a Catalunya a través de Seat. L’últim any útil per a aquests càlculs, el 2019, l’oferta i la demanda van quedar empatades. Però amb la primera creixent i la segona baixant.

Però aquestes tendències d’augment de la demanda s’estan veient contrarest­ades per les noves tendències socials, pregoneres d’un ús més baix de l’automòbil privat, o de l’ús compartit en les modalitats més àmplies, majoritàri­ament variants del lloguer. Les polítiques dels regidors de les grans urbs cada vegada es dirigeixen a dissuadir de l’ús del vehicle privat a favor del privat o de dissenys urbans que permetin accedir al serveis bàsics sense desplaçame­nts llargs.

Finalment, l’horitzó del vehicle elèctric introdueix així mateix incògnites sobre el seu futur pes econòmic. Els experts aposten per una dràstica reducció de l’ocupació, tant a la fàbriques centrals com a les empreses auxiliars. Aquí, una altra vegada, Espanya exhibeix una nova debilitat, ja que la producció d’elèctrics o d’híbrids endollable­s amb prou feines arriba a un 6% del total i és a la cua mundial de vendes.

L’anterior primer executiu de Volkswagen, ! " # $$ , va acabar cessat aquest estiu després de dir que a aquest símbol de la indústria alemanya li sobraven, en la nova etapa del cotxe elèctric, almenys 30.000 treballado­rs dels 300.000 que té a Alemanya. No costa d’imaginar que si la multinacio­nal enfronta al seu cor estratègic dilemes d’aquesta importànci­a, sempre es pot veure temptada a exportar els problemes cap a territoris on les decisions fatals tenen menys impacte polític i social directe. Una dinàmica que pot ser semblant a la de Ford, la multinacio­nal nord-americana que després de l’estiu va anunciar que renunciava als ajuts del Perte per a la fàbrica d’Almussafes, pendent de definir l’estratègia de futur. Mostres inquietant­s de les turbulènci­es de l’automòbil especialme­nt rellevants per a l’economia espanyola.

 ?? ?? Cadena de producció d’automòbils .
Cadena de producció d’automòbils .
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain