La Vanguardia (Català-1ª edició)

El motor de Lola Casademunt

- Maite %utiérrez Cardede

Tot just posar un peu a la seu de la firma de moda Lola Casademunt, a Cardedeu (Vallès Oriental), queda clar que s’entra en l’univers creat per Maite Gassó Casademunt, presidenta i directora creativa de la companyia. Dues butaques Lluís XV amb vores daurades i entapissat animal print reben els visitants. Al costat, un lleopard de porcellana il·luminat per la llum que travessa les vidrieres verdes i les cases de la paret adjunta; i, coronant la sala, una gran foto de la model Nieves Álvarez –imatge de la seva última campanya– en una actitud desafiador­a.

L’animal print, els colors vius i la iconografi­a formen el segell d’identitat de Gassó (Barcelona, 1970), que treballa a la planta superior de les oficines acabades de reformar. “Això és el futur”, afirma mentre supervisa algunes de les peces de roba de les pròximes col·leccions. La companyia, fundada el 1981 per la seva mare –de qui agafa el nom– ha fet un salt de gegant els últims tres anys, enmig de la pandèmia que tant de mal va causar a les empreses tèxtils i de comerç minorista.

No és el seu cas. Des del 2020 ha triplicat la facturació, fins a arribar als 25 milions d’euros de vendes previstes per a aquest exercici. El 2023 continuara­n pitjant l’accelerado­r amb l’objectiu d’ingressar 40 milions d’euros. “Anem disparats, però també vull que creixem amb sentit, consolidan­t la marca; no m’agradaria que ens passés el mateix que a altres companyies, que es van expandir molt aviat i, de sobte, es van desinflar”, reflexiona Gassó.

Ella cerca que la seva firma perduri. “Com Carolina Herrera, que tingui una trajectòri­a i sigui reconeixib­le”, diu ja asseguda al despatx, on tota la paleta de colors i teixits marca de la casa es torna a desplegar. Reconeix que viu un moment dolç, però se l’ha guanyat a pols, aclareix tot seguit. “Arribar fins aquí no ha estat fàcil, i tampoc no ha estat casualitat”, considera. A la seva recepta hi inclou “feina, esforç, constància... i també esperit de superació, no t’has d’acomodar mai”. “La meva mare em deia que jo tenia deliris de grandesa, però si no et poses metes altes, no avances”. Fa poc va ser reconeguda amb el premi Dona Empresària CaixaBank 2022 per la seva trajectòri­a profession­al.

Gassó sempre ha estat implicada en la companyia que va aixecar la seva mare, tant, que de petita fins i tot venia, de manera informal, les arracades que importava d’Itàlia a les companyes de l’escola. Ja una vegada que va ser adulta, va assumir diferents responsabi­litats: des de comercial fins a dissenyado­ra. Alguna vegada va haver d’anar a fires del sector empenyent el cotxet del seu fill, que ara ja ha fet 27 anys (té dues filles més, una de 23 anys i una altra de 12 anys).

Formada a l’Escola Superior d’Imatge i Disseny de Barcelona, el 2018 va impulsar un canvi de direcció a l’empresa. Va ser llavors quan el seu marit, Fernando Espona (membre de la família fundadora de pastes Gallo), va entrar al negoci quan va adquirir les accions de la germana de la Maite. El matrimoni ara és propietari de Lola Casademunt al cent per cent, sense socis externs fins ara.

A partir d’aquí, la firma va entrar en un procés de profession­alització i atracció de talent. “Cal envoltar-se dels millors i aprendre sempre”, defensa l’empresària. Una incorporac­ió clau va ser la de Paco Sánchez, exdirectiu de Pronovias, com a director general. Lola Casademunt ha arribat, a partir d’aquí, a un nou nivell, amb 13 botigues pròpies (i cinc obertures més pendents per a aquest any), quatre franquície­s, 25 córners a El Corte Inglés, i 800 punts de venda multimarca entre Espanya i Portugal, i 500 més en altres països, com ara el Regne Unit, França, Itàlia i Mèxic. A més, participa en la Fashion Week de Madrid i en el 080 de Barcelona –desfila dimarts que ve–. Maite Gassó Casademunt és el motor de la firma, a qui dedica tot el seu temps. Quan descansa de la feina, es bolca en la família i els amics, amb qui s’ho passa bé fent plans. “No paro quieta mai”.

“La meva mare em deia que tenia deliris de grandesa, però si no et poses metes altes, no avances”

 ?? GuSI Bejer ??
GuSI Bejer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain