La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polònia tem una onada de migrants des de Kaliningra­d impulsada per Rússia

Varsòvia reforçarà la frontera davant l’arribada a l’enclavamen­t de vols procedents de l’Orient Mitjà

- Redacció Vashinga

Polònia tem una nova crisi migratòria com la viscuda el 2021 a la frontera amb Bielorússi­a, després de l’anunci que l’enclavamen­t rus de Kaliningra­d estarà obert a vols procedents de l’Orient Mitjà i Àsia.

El secretari general del partit governant, Llei i Justícia, Krzysztof Sobolewski, va dir a la ràdio pública polonesa que “durant les pròximes setmanes” s’esperen a Kaliningra­d vols des de Turquia, Síria i Bielorússi­a, i que s’hauran de “reforçar en aquest sector –el de Kaliningra­d–”, i també “considerar construir a la frontera fortificac­ions com les d’ara” a la frontera bielorussa. Sobolewski va afirmar, a més, que s’han detectat grans grups de migrants al país veí.

Segons el portal Visegrad 24, el president Andrzej Duda va convocar ahir una reunió urgent amb el primer ministre, Mateusz Morawiecki, els ministres d’Interior i Defensa i els principals generals de les forces armades.

Polònia acusa Rússia i la seva aliada Bielorússi­a de fer servir els migrants com a part d’una “guerra híbrida” contra Europa en el context del conflicte d’Ucraïna.

Els analistes i comentaris­tes russos de caràcter més oficialist­a han defensat la necessitat de provocar una gran crisi de refugiats ucraïnesos a l’hivern. La situació a què ara al·ludeix Varsòvia constituir­ia una variant.

Quan hi va haver la crisi de l’any passat, la invasió russa encara no havia començat. Aquella vegada, el govern d’Aleksandr Lukaixenko va facilitar amb visats i falses agències de viatge l’arribada d’immigrants i refugiats al seu país per traslladar-los a les fronteres de Polònia, Lituània i Letònia.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir ahir, en una trobada amb la premsa, que Rússia no posaria inconvenie­nts a una decisió polonesa d’erigir una barrera a la frontera de Kaliningra­d, però que “la història demostra l’estupidesa de decisions com les de construir murs cada vegada, perquè al cap dels anys o els decennis tots cauen”.

Varsòvia va construir a la frontera amb Bielorússi­a una barrera d’acer de 5,5 metres al llarg de 187 quilòmetre­s, equipada amb sensors i càmeres. Pel que fa a Kaliningra­d, un portaveu de la Guàrdia de Fronteres va dir que la regió ha rebut fons per instal·lar una “barrera electrònic­a” de sensors i càmeres al llarg d’uns 200 quilòmetre­s, però això no es començarà fins a finals de novembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain