La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trenta demòcrates insten Biden al diàleg amb Rússia i de seguida es retracten

- Fernando García Washington. Correspons­al

Fins ara, la política de Joe Biden respecte a la guerra a Ucraïna semblava que comptava amb un sòlid suport de demòcrates i republican­s. Aquesta unitat, que només s’havia qüestionat amb declaracio­ns personals i aïllades sobre si convenia prestar més ajuda o menys al país envaït, es va esquerdar fa dies.

Dilluns, 30 congressis­tes demòcrates de l’ala “progressis­ta” van demanar al president, per carta, un gir estratègic per “combinar el suport militar i econòmic dels EUA a Ucraïna amb un impuls diplomàtic proactiu” a la recerca d’“un marc realista per a un alto el foc”.

La carta va provocar enrenou a les files demòcrates així que es va publicar a The Washington Post. Poques hores després, la líder del Grup Progressis­ta del Congrés, Pramila Jayapal, va difondre un segon text per aclarir: “Els demòcrates estem units en el nostre compromís inequívoc de donar suport a Ucraïna i res a la nostra carta no advoca per un canvi en aquest suport”, deia. El portaveu del Departamen­t d’Estat, Ned Price, va replicar ahir al matí a Jayapal que “no hem vist cap indici que els russos estiguin a punt per participar en un diàleg”. I va remarcar que tota iniciativa correspon als ucraïnesos.

Ja avançada la tarda, Jayapal va retirar la carta. Va assegurar que es va redactar fa mesos i desafortun­adament “el personal” del seu grup la va publicar dilluns “sense examinar-la”. Va indicar que acceptava la seva responsabi­litat. I va lamentar que el missatge de la carta original pogués confondre’s amb unes recents declaracio­ns en què el líder republicà a la Cambra de Representa­nts i possible president de l’òrgan si el seu partit guanya allà les legislativ­es del 8 de novembre, Kevin McCarthy, va suggerir una retallada en l’ajuda dels EUA al país atacat. “La gent patirà una recessió i no escriurà un xec en blanc a Ucraïna”, va dir.

La unitat davant Ucraïna pot trencar-se a Washington.

Els progressis­tes volien un “impuls diplomàtic”, però es van fer enrere per les reaccions adverses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain