La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE provarà d’aplacar l’oposició interna per una reforma de la sedició

Ferraz vol apaivagar Lambán i Page, que s’enfronten a la reelecció al maig

- Juan Carlos Merino Aadrid

Com ja va passar amb el debat intern sobre els indults als líders del procés – que el Govern espanyol va aprovar el juny del 2021 per la seva “utilitat pública” per recuperar la convivènci­a a Catalunya–, Pedro Sánchez és molt conscient que reactivar la reforma del Codi Penal, aparcada fins ara, per rebaixar les penes del delicte de sedició, pel qual van ser sentenciat­s a llargues condemnes aquells mateixos dirigents independen­tistes, obtindrà la fèrria oposició de sectors socialiste­s.

A la direcció del PSOE donen per fet que presidents autonòmics socialiste­s com l’aragonès Javier Lambán i el castellano­manxec Emiliano García-Page, molt crítics amb les aliances parlamentà­ries de Sánchez amb ERC i que, a més a més, al maig afronten la seva pròpia reelecció a les urnes, s’oposaran a la reforma de la sedició igual que van discrepar obertament dels indults als líders del procés.

Per això, a Ferraz asseguren que intentaran fer “pedagogia” en aquest sentit en pròximes trobades amb aquests presidents autonòmics i amb els sectors socialis

tes oposats a aquesta reforma del Codi Penal, malgrat que el mateix Sánchez subratlla que es tracta d’un “compromís personal” del seu discurs d’investidur­a.

La proximitat de les eleccions autonòmiqu­es, de totes maneres, assumeixen a Ferraz que entorpirà qualsevol entesa, i que Page i Lambán intentaran de nou “mar

car distàncies i diferencia­r-se de Sánchez” davant els electorats dels seus territoris, malgrat que temen que sigui en benefici propi i en detriment de la unitat de discurs al PSOE.

A la Moncloa i Ferraz ja van tenir bon coneixemen­t de l’oposició interna que desperta la reforma de la sedició davant unes declaracio­ns públiques del veterà Alfonso Guerra, ahir a Canal Sur Radio. L’exvicepres­ident del Govern espanyol va advertir que “rebaixar les penes d’una gent que ha estat condemnada per sedició resulta molt difícil, molt dur d’acceptar”. Guerra va avisar, a més a més, que “electoralm­ent serà nociva per al PSOE” una negociació amb ERC que culmini en la rebaixa de les penes de la sedició. “La gent té olfacte, i tot aquest tipus de negociació la gent no l’accepta”, va alertar.

“A la gent li ha pujat la mosca al nas”, va insistir Guerra, davant l’afany del Govern central de desvincula­r la negociació pressupost­ària del debat sobre la reforma de la sedició. “Molt separats no crec que vagin”, va assenyalar, si aquest debat es reobre just ara, malgrat que feia més d’un any que estava aparcat. “L’electorat socialista està una mica preocupat”, va apuntar l’exvicepres­ident.

Sánchez, no obstant això, manté la porta oberta per reformar la sedició. Però, alhora, insisteix que, ara per ara, no hi ha una majoria parlamentà­ria suficient que ho avali al Congrés. I, sobretot, desvincula el debat de la sedició del projecte de pressupost­os generals de l’Estat per a l’any que ve, que aquest dijous està previst que superi la seva primera prova de foc perquè no disposen de majoria les esmenes de totalitat registrade­s pel PP, Vox o Junts, gràcies, entre altres, al suport d’ERC o el PNB. “No és moneda de canvi, en absolut”, subratllen a la Moncloa.

La portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, es va aferrar ahir al guió, sense voler avançar

La Moncloa diu que la revisió penal no és “moneda de canvi” per als comptes, malgrat les crítiques de Guerra

cap pantalla. Va reiterar així la necessitat de la reforma: “Sembla raonable que Espanya s’homologui en aquest tipus penal amb els països del nostre entorn”. Però, tot seguit, va insistir que també és necessària una majoria parlamentà­ria que la sustenti. “I no observem un canvi de majories parlamentà­ries que permeti avançar en aquesta direcció”, va al·legar.

En tot cas, va concloure que la prioritat del Govern espanyol és tirar endavant els pressupost­os. La negociació pressupost­ària, per tant, i no el debat sobre la sedició.

 ?? ??
 ?? Javier Lizón / EFE ?? La portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, ahir
Javier Lizón / EFE La portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, ahir
 ?? ?? Toni Batllori
Toni Batllori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain