La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC busca resultats palpables a la taula de diàleg més enllà de modificar sedició

El Govern recorda a Sánchez que la carpeta de desjudicia­lització “és molt més àmplia”

- Àlex Tort Barcelona

Esquerra va necessitad­a d’exhibir resultats palpables de la taula de diàleg entre governs. La precampany­a de les eleccions municipals és a la cantonada. No ho va poder fer amb els indults públicamen­t, malgrat que l’etapa de diàleg que es va obrir el 2021 amb la presidènci­a estrenada llavors de Pere Aragonès va ser peça clau. Ara es presenta una oportunita­t, amb els pressupost­os generals de l’Estat pel mig i pendents d’aprovar-se. Aquests comptes són la principal palanca d’ERC per pressionar Pedro Sánchez perquè porti a terme diverses reformes legislativ­es i al Codi Penal que produeixin “els efectes d’una amnistia”, manllevant paraules del president de la Generalita­t, ja que a ERC tenen clar que una llei d’amnistia com a tal no arribarà.

Per tant, la reforma o derogació del delicte de sedició és la punta de llança de totes aquelles modificaci­ons que a parer dels independen­tistes ha de posar en marxa la Moncloa.

Que hi ha més qüestions que la sedició en l’apartat de desjudicia­lització que van pactar abordar els governs espanyol i català en la darrera reunió de la taula de diàleg, el 27 de juliol, ho va deixar clar ahir la portaveu del Govern Patrícia Plaja. “S’està treballant en la desjudicia­lització del conflicte polític, i això no fa referència a un delicte concret, sinó a un tot o a diferents aspectes”.

Més tard, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu d’ahir, Plaja va ser més sintètica, a la vegada que més clara: “El Govern espanyol ja sap què és el que ha de fer (...) La carpeta de desjudicia­lització és molt més àmplia”.

Els dos governs malden per desvincula­r la negociació dels pressupost­os generals de la reforma del Codi Penal. Però ERC va aprovar en reunió del seu consell nacional fer avançar el primer afer segons evolucioni l’altre.

El termini perquè es compleixin les passes en aquesta reforma és finals d’any. ERC resta a l’espera dels moviments que pugui fer Sánchez per una opció, la de modificar les penes de sedició a la meitat, que havia estudiat tirar endavant en paral·lel als indults l’any passat. La va guardar en un calaix i ara els republican­s l’hi reclamen perquè faci bo el compromís assumit el 27 de juliol.

El Govern i ERC posen de la seva part per no comprometr­e el president del Govern central davant la dreta i en cap de les seves declaracio­ns públiques es postulen per pronunciar-se sobre la sedició. Ni tan sols si estan d’acord amb una reforma o si en demanen la derogació.

Però per l’altra banda, els republican­s burxen. Recorden una i altra vegada que diversos organismes internacio­nals, com són l’ONU, Amnistia Internacio­nal i el Consell d’Europa, han reclamat modificaci­ons legislativ­es i al Codi Penal els darrers anys.

Quines? A banda de liquidar la sedició, les instàncies europees han apuntat a l’article 578 del Codi Penal –que prohibeix l’“enaltiment del terrorisme” i la “humiliació de les víctimes dels delictes terroriste­s”–, que Amnistia Internacio­nal considera un atac a la llibertat d’expressió i pel qual s’ha condemnat usuaris de xarxes socials, periodiste­s, profession­als del dret i músics. Pablo Hasel és a la presó per aquesta raó. O que es liquidi el delicte per injúries a la Corona, d’acord amb el Tribunal

Europeu de Drets Humans. També hi ha dubtes amb la “llei mordassa”, avui embussada per les multes per ofendre els policies.

Reformar o derogar la sedició només alleuja la situació d’uns pocs, entre ells Marta Rovira. La malversaci­ó també suposa condemnes de presó molt elevades. Per aquest concepte estan acusats, per exemple, Carles Puigdemont o Josep Maria Jové i Lluís Salvadó –diputats d’ERC considerat­s arquitecte­s de l’1-O– processats al TSJC, o diversos ex alts càrrecs instruïts pel jutjat número 13 de Barcelona. Els republican­s confien que Sánchez pugui influir en la Fiscalia perquè aquest delicte no sigui considerat, com a mínim, en aquests dos últims jutjats. Retocar el delicte al Codi Penal està pràcticame­nt descartat.

A Esquerra esperen que la Moncloa influeixi en la Fiscalia i que en alguna causa es descarti la malversaci­ó

 ?? Toni Albir / EFE ?? Aragonès i Vilagrà abans de la reunió del Consell Executiu
Toni Albir / EFE Aragonès i Vilagrà abans de la reunió del Consell Executiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain