La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts mira de tancar una altra crisi amb la dimissió de Dalmases com a vicepresid­ent

Borràs perd en la direcció del partit un dels col·laboradors més estrets

- Iñaki Pardo orr ro a Rngellonn

Francesc de Dalmases va cedir ahir a la pressió i deixarà de tenir responsabi­litats orgàniques a Junts per Catalunya després de l’incident amb una periodista de TV3, però continuarà com a diputat ras al Parlament. Forçat per la situació, va dimitir com a vicepresid­ent del partit i com a portaveu de JxCat a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA) de la Cambra catalana. D’aquesta manera la formació mira de tancar una crisi que arrossegav­a des de fa mesos i que aquests últims dies s’havia revifat.

Malgrat que els fets van passar el 9 de juliol, la decisió es va

prendre ahir a la tarda amb una reunió de l’executiva en marxa, i arriba després d’acabar-se la investigac­ió interna que ha instruït Magda Oranich. L’informe que va elaborar l’advocada, que forma part de la comissió de garanties de Junts, conclou que la seva conducta va ser “incorrecta” i que “va perdre els nervis exageradam­ent”, de manera que la periodista es va sentir “intimidada”. Aquests fets van passar després d’una entrevista a Laura Borràs al programa FAQS, que no en va sortir ben parada, per la causa judicial.

La dimissió del ja exdirigent priva Borràs d’un dels col·laboradors més estrets en la direcció de Junts i afecta la seva posició. Per a les dues vicepresid­ències que li van correspond­re en el repartimen­t de poder pactat amb Jordi Turull, secretari general, la presidenta de la formació havia triat Dalmases i Aurora Madaula.

La situació de Dalmases es va enverinar més des de dilluns, després que ell mateix remetés un escrit a l’executiva del partit en què desacredit­ava la tasca d’Oranich –que té una reconeguda trajectòri­a en la defensa de les dones i havia estat síndic del soci del Barça– i de la comissió de garanties. L’advocada va denunciar “pressions inacceptab­les” de l’entorn del fins ara dirigent de JxCat i, fins i tot, de Borràs, i va advertir que hi havia més queixes de diputades de Junts que no havia inclòs en l’informe.

Aquest aspecte s’havia comentat quan va esclatar la crisi al juliol, però llavors no va anar a més. Amb tot, sí que va sortir ahir a la

reunió de l’executiva i es van explicar dos episodis semblants als que va patir la periodista de TV3.

En les intervenci­ons, segons diverses fonts consultade­s, Borràs va defensar qui és un dels seus suports des que va entrar en la política institucio­nal i va tenir al davant altres dirigents del sector institucio­nal –que va arribar en bloc a la cita–, com ara l’exconselle­r Jaume Giró i l’exsecretar­i d’organitzac­ió, David Saldoni, entre d’altres, que van lamentar que la gestió del tema afecta el partit, i es va dir que “així no es pot continuar”.

Després que transcendi­ssin els escrits d’Oranich i la resposta del ja exvicepres­ident de JxCat, alguns sectors del partit es van mobilitzar i van instar Turull a convocar una reunió com més aviat millor per aturar aquesta nova crisi, que va tornar a remenar les aigües internes de la formació i a evidenciar que a dins hi ha dues pulsions.

Aquests sectors estaven disposats a organitzar-se i actuar en cas que Dalmases n’hagués sortit airós o si s’hagués negat a dimitir. De fet, ja s’havia començat a organitzar una recollida de signatures perquè el tema fos tractat a la pròxima reunió del consell nacional, al novembre, i exigir que deixés l’acta de parlamenta­ri. Ara faltarà veure si continuarà o no aquest procés, ja que la voluntat de la direcció era tancar aquesta carpeta.

Amb aquests elements, la reunió de l’executiva va ser molt tensa, i abans de començar la cita

El fins ara dirigent de JxCat continuarà com a diputat ras a la Cambra catalana

alguns dirigents de JxCat admetien que la situació feia molt mala pinta i que era complicat trobar un solució que agradi a tothom, una de les fórmules que s’ha buscat a Junts des que Turull i Borràs són al capdavant.

Aquestes fonts també apuntaven que el mateix Dalmases havia anat engrandint la crisi amb les decisions que ha pres aquests últims tres mesos. “Si hagués callat i s’hagués disculpat des del principi i ara una altra vegada, potser no hauria passat res”, especulen aquestes fonts.

Dalmases no va participar en la reunió, que es va fer a la seu del partit, atès que es trobava a l’hospital de Sant Pau per una “crisi d’ansietat”, segons va dir Borràs quan va arribar a la cita.

 ?? Barcae onCésn a rFr ?? Francesc de Dalmases al setembre al Parlament
Barcae onCésn a rFr Francesc de Dalmases al setembre al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain