La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició veu Elena sense crèdit per la gestió als Mossos

El PSC amenaça amb reprovar-lo i Junts i els comuns li donen l’“última oportunita­t”

- Luis B. García Barcelona

Els grups de l’oposició van evidenciar ahir que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, pràcticame­nt ha esgotat el crèdit polític per dirigir els Mossos d’Esquadra.

El dirigent, que va comparèixe­r a la comissió d’Interior del Parlament per retre compte de la crisi oberta a la cúpula policial arran del cessament del comissari en cap Josep Maria Estela, va haver d’escoltar les enceses crítiques que tots els partits van fer sobre la seva gestió, fins al punt que alguns, com el PSC, el van situar a punt de la reprovació. D’altres, com ara els comuns i Junts, li van donar “l’última oportunita­t”, i li van recordar, això sí, que ja no té el suport de la Cambra, i d’altres, com ara el PP català, van exigir directamen­t la seva dimissió.

Elena va anar a la Cambra catalana per defensar les seves decisions, assentades en la necessitat de donar resposta a la implantaci­ó d’un determinat “model” de gestió de la seguretat, i que té, entre altres objectius, fomentar la feminitzac­ió del cos, especialme­nt de la cúpula policial.

Els seus arguments no van variar del que va exposar davant dels micròfons de RAC1 la setmana passada, dos dies després d’esclatar la crisi, i va tornar a justificar el “necessari” cessament d’Estela davant les “circumstàn­cies constatade­s”, és a dir, les diferèncie­s entre tots dos, respecte a les “transforma­cions” que el conseller s’ha proposat fer, com ara la modernitza­ció i la feminitzac­ió del cos.

En l’àmbit de la modernitza­ció, Elena va apuntar que Estela discrepava del seu pla per crear una “direcció coral” al capdavant de la policia, que ha acabat dissenyant després de nomenar el nou comissari en cap Eduard Sallent, la intendenta Rosa Bosch i la inspectora Montserrat Escudé. I pel que fa a la feminitzac­ió, va explicar que les diferèncie­s es basaven en el “ritme” de la implantaci­ó. Però les explicacio­ns d’Elena no van convèncer els diputats, que les van qualificar d’“excuses”.

El portaveu del grup PSCUnits, Ramon Espadaler, li va advertir que, “com més parla, més a

prop està de la reprovació”, després de constatar que des que va assumir el càrrec el cos està “menys cohesionat, és menys respectat, està més polititzat, treballa amb menys estabilita­t i és més feble”. “És difícil espatllar més coses en menys temps”, va concloure.

Junts va posar l’accent en l’al·legat del conseller i va remarcar que “els cossos policials han de tenir orientació política”, una afirmació que va causar controvèrs­ia entre els parlamenta­ris. Els

postconver­gents van acusar Elena i, per extensió, el president Pe

re Aragonès de no tenir un projecte en matèria de seguretat ni per a la policia catalana, i li van recordar que forma part d’“un govern que està tot sol i que no té el suport de la Cambra”.

Tot i així, Junts aposta per “tancar aquest episodi vergonyós d’una vegada”, en la línia dels comuns. El diputat David Cid, que va acusar Elena de fer “més gran la ferida” als Mossos i de “cremar” els comandamen­ts dels Mossos, el va avisar que no tindrà més crèdit: “Vostè està davant l’última oportunita­t per estabilitz­ar el cos. No en tindrà més”.

El conseller justifica el cessament d’Estela per nomenar una direcció “coral” i amb més dones al capdavant

 ?? César Rangel ?? Joan Ignasi Elena amb el director general de la Policia, Pere Ferrer, ahir al Parlament
César Rangel Joan Ignasi Elena amb el director general de la Policia, Pere Ferrer, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain